1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Διεθνη

Ο Ερντογάν κάλεσε τον Πούτιν να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία


"F 16": O Ερντογάν μας αποκάλυψε τους πραγματικούς στόχους του για την τουρκική αμυντική πολιτική

Παράξενα γεωπολιτικά παιχνίδια παίζει ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχει κρατήσει τακτική ίσων αποστάσεων από Κίεβο και Μόσχα.

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε στη Σύνοδο των Ηγετών της Κριμαϊκής Πλατφόρμας, υποστήριξε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ζητώντας την επιστροφή της περιοχής Κριμαίας, την οποία κατέχει η Ρωσία από το 2014. Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία είναι απαίτηση του διεθνούς δικαίου.

Ζήτημα… διεθνούς δικαίου

«Η υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας είναι αμετάβλητη. Η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία αποτελεί απαίτηση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας τη στάση της Τουρκίας κατά της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Αναφέρθηκε επίσης στον πόνο που έχουν υποστεί οι Τάταροι της Κριμαίας, των οποίων η ταλαιπωρία συνεχίζεται για οκτώ δεκαετίες.

Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας, Μουσταφά Αμπντουλτζεμίλ Κιριμόγλου, για τη διοργάνωση της συνόδου, η οποία σηματοδοτεί την 80ή επέτειο της απέλασης των Τατάρων της Κριμαίας. Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας, γεγονός που, όπως είπε, επιδείνωσε τα δεινά των κατοίκων της περιοχής.

Αναμένοντας αντίδραση της Μόσχας

Επίσης, υπογράμμισε το δικαίωμα των Τατάρων της Κριμαίας να ζουν «ελεύθεροι, ασφαλείς και ειρηνικά στην πατρίδα τους». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία του για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης, βασισμένης στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας.

Είναι προφανές ότι τα όσα είπε ο Ερντογάν δεν ακούγονται καθόλου καλά στα αυτιά της Μόσχας, η οποία θεωρεί την Κριμαία ρωσικό έδαφος και μια ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας περιοχή για το ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Μάλιστα, υπόκειται σε βαριές κυρώσεις από τη Δύση εδώ και μια δεκαετία, μετά το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στην ρωσική επικράτεια.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα