1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Οικονομια

Δημόσιο – ΑΣΕΠ: Επικαιροποίηση των Ειδικών Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας (εγκύκλιος)


Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο με στόχο να συνδράμει το Α.Σ.Ε.Π ως προς την ταχύτερη διεκπεραίωση των διορισμών – προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, αλλά και να διευκολύνει τους φορείς της δημόσιας διοίκησης ως προς την ορθή καταχώριση των τυπικών προσόντων διορισμού/πρόσληψης ανά κλάδο και ειδικότητα σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Π.Δ. 85/2022 ή σύμφωνα με οργανικές διατάξεις του εκάστοτε φορέα ή τυχόν ειδικές διατάξεις, καθώς και ως προς την εναρμόνιση της ψηφιακής αποτύπωσης των δεξιοτήτων στα Ειδικά Περιγράμματα Θέσεων Εργασίας, σύμφωνα με τις εννέα (9) δεξιότητες του Ενιαίου Πλαισίου Δεξιοτήτων του άρθρου 4 του Ν. 4940/2022, όπως ισχύει, προέβη σε αλλαγές ως προς τη δομή των Ε.Π.Θ.

Το Υπουργείο στην εγκύκλιο του αναφέρει ότι στο πλαίσιο της εν γένει αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου τομέα και με βασικό στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (εφεξής Α.Σ.Ε.Π.), ενόψει και του τρέχοντος Ετησίου Προγραμματισμού Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιας Διοίκησης Έτους 2025, το Υπουργείο Εσωτερικών προέβη στην εστιασμένη επικαιροποίηση των Ειδικών Περιγραμμάτων Θέσεων εργασίας (εφεξής Ε.Π.Θ.).

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4765/2021 όπως ισχύει «2. Το Α.Σ.Ε.Π. διαμορφώνει ετησίως τον προγραμματισμό του για τους διορισμούς ή τις προσλήψεις τακτικού και εποχικού προσωπικού της παρ. 1 που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του, μετά από τη γνωστοποίηση από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών του εγκεκριμένου ετήσιου προγραμματισμού του άρθρου 51 του ν. 4622/ 2019, ο οποίος συντάσσεται κατόπιν συνεργασίας του εν λόγω υπουργείου με το Α.Σ.Ε.Π. Στη γνωστοποίηση αυτή, όσον αφορά στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, περιλαμβάνονται υποχρεωτικά τα ειδικά περιγράμματα θέσης, στα οποία αποτυπώνονται τα γενικά και ειδικά προσόντα διορισμού.».

Σκοπός της εγκυκλίου είναι να παράσχει τις αναγκαίες κατευθύνσεις στους φορείς της δημόσιας διοίκησης ως προς τη νέα δομή των Ειδικών Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας, καθώς και σαφείς οδηγίες συμπλήρωσης και καταχώρισης των πεδίων τους στην εφαρμογή της Διαχείρισης Ειδικών Περιγραμμάτων του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του δημοσίου τομέα (Απογραφή), προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομοιογένεια στην κατάρτισή τους.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος διακρίνεται σε τρία (3) κεφάλαια:

Το πρώτο (1ο) αναφέρεται σε οδηγίες επικαιροποίησης υφιστάμενων Ε.Π.Θ.

Το δεύτερο (2ο) παρέχει οδηγίες δημιουργίας νέων Ε.Π.Θ.

Το τρίτο κεφάλαιο (3ο) αναφέρεται στις άμεσες ενέργειες που απαιτούνται από τους φορείς της δημόσιας διοίκησης. Επισημαίνεται, ότι όπως αναφέρεται και στο τρίτο (3ο Κεφάλαιο), οι φορείς οφείλουν να επικαιροποιήσουν, σύμφωνα με τις οδηγίες της παρούσας, κατά προτεραιότητα τα Ε.Π.Θ. των δεσμευμένων θέσεων στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγραμματισμού Προσλήψεων 2024 και 2025, εντός της τεθειμένης προθεσμίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η εγκύκλιος:

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα