1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παιδι

Τα παιδιά πίνουν ολοένα περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη, λένε οι ειδικοί


Ανησυχητικά ευρήματα νέας, μεγάλης ανάλυσης. Σε ποια παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση.

Τα ροφήματα με ζάχαρη κερδίζουν ολοένα περισσότερο την προτίμηση παιδιών και εφήβων σε όλο τον κόσμο, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων. Σε μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι μεταξύ 1990 και 2018 παιδιά και έφηβοι κατανάλωσαν 23% περισσότερα ζαχαρούχα ροφήματα.

Η ανάλυση βασίζεται σε δεδομένα από την Παγκόσμια Διατροφική Βάση Δεδομένων. Τα στοιχεία της αφορούν παιδιά και εφήβους ηλικίας 3-19 ετών, από 185 χώρες του κόσμου.

Ως ζαχαρούχα ορίστηκαν όλα τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης και τουλάχιστον 50 θερμίδες ανά μερίδα 237 γραμμαρίων. Συμπεριλαμβάνονται δηλαδή εμπορικά και σπιτικά:

  • Αναψυκτικά με ζάχαρη
  • Ενεργειακά/αθλητικά ποτά
  • Χυμοί φρούτων με ζάχαρη (π.χ. φρουτοποτά, νέκταρ)
  • Μη αλκοολούχα ποτά με φρούτα, δημητριακά, σπόρους με ζάχαρη (agua fresca)
  • Λεμονάδες

Αντιθέτως, δεν συμπεριλαμβάνονται οι 100% φυσικοί χυμοί φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά και μηδενικές θερμίδες, και το γάλα με ζάχαρη.

Τα ευρήματα

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ). Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι έφηβοι των πόλεων έχουν υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης. Παιδιά και έφηβοι εξ άλλου έχουν σχεδόν διπλάσια συνολική πρόσληψη σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Οι ποσότητες από ροφήματα με ζάχαρη που πίνουν οι ανήλικοι, διαφέρουν ανά περιοχή του κόσμου. Κατά μέσον όρο καταναλώνουν 3,6 μερίδες την εβδομάδα παγκοσμίως. Ωστόσο η ποσότητα αυτή κυμαίνεται από 1,3 μερίδες την εβδομάδα στη νότια Ασία έως 9,1 μερίδες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Τα παιδιά και οι έφηβοι σε 56 χώρες καταναλώνουν κατά μέσον όρο 7 ή περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη την εβδομάδα. Στις χώρες αυτές ζουν 238 εκατομμύρια ανήλικοι (το 10% του παγκόσμιου νεανικού πληθυσμού).

Μεταξύ των κρατών με την υψηλότερη πρόσληψη ζαχαρούχων ροφημάτων από τα παιδιά και τους νέους συμπεριλαμβάνονται:

  • Το Μεξικό (πίνουν 10,1 μερίδες την εβδομάδα)
  • Η Ουγκάντα (6,9 μερίδες)
  • Το Πακιστάν (6,4 μερίδες)
  • Η Νότια Αφρική (6,2 μερίδες)
  • Οι ΗΠΑ (6,2 μερίδες)

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Πάντως η περιοχή όπου τα ροφήματα με ζάχαρη παρουσίασαν ραγδαία αύξηση τις τρεις τελευταίες δεκαετίες είναι η υποσαχάριος Αφρική. Οι μέσες εβδομαδιαίες μερίδες που καταναλώνονται αυξήθηκαν κατά 106%, δηλαδή 2,17 μερίδες την εβδομάδα.

«Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν το σωματικό βάρος και τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Μολονότι τα παιδιά δεν αναπτύσσουν συχνά διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα όταν είναι μικρά, μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις αργότερα στη ζωή τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Laura Lara-Castor,  μεταδιδακτορική ερευνήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης.

Φωτογραφία: iStock

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα