1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παιδι

Μειώνεται η χρήση προφυλακτικών από τους εφήβους: Διαφορές 2014


Τι δείχνει νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ποιες χώρες στην Ευρώπη έχουν τη μικρότερη χρήση.

Την πλάτη στα προφυλακτικά γυρίζουν πολλοί έφηβοι σε όλο τον κόσμο, με συνέπεια να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων κυήσεων και μολύνσεων από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, προειδοποιεί η ευρωπαϊκή περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σε νέα έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι το πρόβλημα παρατηρείται σε όλες τις χώρες, από τον Καναδά έως την Ασία. Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 250.000 έφηβοι, ηλικίας 15 ετών, από 42 χώρες του κόσμου. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 2014 και 2022.

Συνολικά, το ποσοστό των εφήβων αυτής της ηλικίας που είναι σεξουαλικώς ενεργοί παρέμεινε σχετικά σταθερό κατ’ αυτό το χρονικό διάστημα. Το 25% των αγοριών και το 15% των κοριτσιών είπαν ότι έχουν αρχίσει την ερωτική τους ζωή.

Ωστόσο το ποσοστό όσων εξ αυτών χρησιμοποιούν προφυλακτικά έχει μειωθεί αισθητά. Το 2014 το 70% των αγοριών είχαν πει ότι τα χρησιμοποιούν. Το αντίστοιχο το 2022 ήταν 61%.

Αντίστοιχα στα κορίτσια, το ποσοστό χρήσης μειώθηκε από 63% σε 57%, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι χώρες με τη μικρότερη και τη μεγαλύτερη χρήση

Οι έφηβοι από τις πιο φτωχές οικογένειες ήταν πιθανότερο να αναφέρουν ότι δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικά. Ο ένας στους τρεις απάντησαν αρνητικά στο σχετικό ερώτημα, έναντι 1 στους 4 στις πιο εύπορες οικογένειες.

Η χαμηλότερη χρήση προφυλακτικών από τα κορίτσια παρατηρείται στην Αλβανία (24%). Αντιθέτως η υψηλότερη παρατηρείται στη Σερβία (81%).

Αντίστοιχα, προφυλακτικά χρησιμοποιούν λιγότερο τα αγόρια στη Σουηδία (43%) και περισσότερο εκείνα στην Ελβετία (77%).

«Τα ευρήματα παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση στις διάφορες χώρες και περιοχές. Η τάση, όμως, που παρατηρούμε από το 2014 είναι πτωτική», δήλωσε ο Dr. Hans Kluge,  διευθυντής της Περιφέρειας Ευρώπης του ΠΟΥ.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι απογοητευτικά, αλλά δεν προκαλούν έκπληξη, πρόσθεσε. Και αυτό διότι σε πολλές χώρες του κόσμου η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι παραμελημένη και χρειάζεται επειγόντως βελτίωση.

Φωτογραφία: iStock

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα