1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

HIV και Covid-19



Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2020, 16:21

Ακόμα κι ένα συμβάν όπως είναι η πανδημία του COVID-19  έχει τα θετικά του. Ένα από αυτά είναι ο περιορισμός της εναλλαγής σεξουαλικών συντρόφων και ο καλύτερος έλεγχος της αλυσίδας μετάδοσης του ιού του AIDS, του HIV.

Σχεδόν όλα τα άτομα που ζουν με HIV έχουν προσβληθεί από κάποιον που δε γνώριζε ότι ήταν φορέας. Ένα άτομο με HIV που λαμβάνει θεραπεία με καλά αποτελέσματα δε μεταδίδει τον ιό, ενώ τα άτομα που δεν είναι φορείς μπορούν να προστατευτούν από μια πιθανή έκθεση λαμβάνοντας την προφυλακτική αγωγή γνωστή ως PrEP. Υπάρχουν λοιπόν πλέον τα μέσα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV  με βασική προϋπόθεση κάθε φορά την υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά και τον τακτικό προληπτικό έλεγχο. 

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι τα άτομα με HIV έχουν αυξημένες πιθανότητες να μολυνθούν από τον COVID-19 σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. 

Η λοίμωξη από COVID-19 είναι βεβαίως πιο πιθανό να έχει χειρότερα συμπτώματα σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλα τα άτομα με  HIV ανήκουν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου. Όσοι λαμβάνουν θεραπεία κι έχουν μια καλή συγκέντρωση  CD4 κυττάρων και μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δεν θεωρείται ότι έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μια καλή συγκέντρωση CD4 κυττάρων έχει εργαστηριακή τιμή πάνω από 200. Εάν είναι μικρότερη ή εάν το ιικό φορτίο είναι ανιχνεύσιμο τότε θα πρέπει να ακολουθούντα πιστά οι οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες. 

Επίσης εάν κάποιος σταμάτησε την αγωγή με PrEP κατά τη διάρκεια της καραντίνας και θέλει να την ξεκινήσει εκ νέου, θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα είχε πιθανή έκθεση στον ιό. Επίσης θα πρέπει να ελέγξει την ημερομηνία λήξης και να είναι σίγουρος ότι έχει κατανοήσει πως θα πρέπει να αρχίσει τη θεραπεία σωστά, διαφορετικά είναι σημαντικό να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού.

Πηγή: andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2020, 16:21



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα