1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

HIV και σεξουαλική υγεία


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021, 22:07

Περίπου το 1/3 των οροθετικών ανδρών σε σταθερή αντιρετροϊκή αγωγή (ART) βιώνει σεξουαλικά προβλήματα σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine. 

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα. τα προβλήματα αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν στυτική δυσλειτουργία, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και χαμηλή ποιότητα σπέρματος.

Ο αριθμός των οροθετικών παγκοσμίως υπολογίζεται σε 38 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά είναι άνδρες. Η αντιρετροϊκή αγωγή έχει αυξήσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους και κάποιοι εξ αυτών ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν οικογένειες, Η σεξουαλική υγεία όμως πολλές φορές δεν εξετάζεται επαρκώς σε αυτό τον πληθυσμό.

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν διάφορες παραμέτρους της σεξουαλικής υγείας και λειτουργίας σε μια ομάδα 87 οροθετικών ανδρών σε σταθερή ART.

Κάθε άνδρας υποβλήθηκε σε μια σειρά κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων ορμονολογικό έλεγχο, ανάλυση σπέρματος, έλεγχο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και μια σειρά υπερηχογραφικών εξετάσεων. Οι συμμετέχοντες επίσης συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια γύρω από το ιατρικό τους ιστορικό, την στυτική τους λειτουργία και οποιαδήποτε συμπτώματα υπογαναδισμού ή προστατίτιδας.

Οι αξιολογήσεις διενεργήθηκαν σε επίπεδο αναφοράς και στην συνέχεια σε επαναληπτική εξέταση 12 μήνες αργότερα. Κατά την δεύτερη αξιολόγηση, οι άνδρες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με αλλαγές που πιθανά είχαν διαπιστώσει το προηγούμενο διάστημα.

Επίπεδο αναφοράς 

Το εύρος των ηλικιών των συμμετεχόντων ήταν από 38 έως 49 ετών. Λίγο πάνω από τους μισούς βρίσκονταν σε σταθερή σχέση και οι περισσότεροι ήταν σεξουαλικά ενεργοί. Είχαν διαγνωστεί ως οροθετικοί από 3 έως 10 χρόνια και βρίσκονταν υπό αντιρετοϊκή αγωγή για περίοδο 2 έως 9 ετών.

Άλλα ευρήματα στο επίπεδο αναφοράς είναι τα ακόλουθα:

  • Τουλάχιστον ήπια στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ)
  • 56%
  • Μέση ή σοβαρή ΣΔ
  • 12%
  • Μειωμένη libido
  • 28%
  • Ανεπάρκεια τεστοστερόνης (<8 nmol/L)
  • 5%
  • Τουλάχιστον 1 ατροφικός όρχις
  • 36%

Ο HIV ανιχνεύτηκε στο 10% των δειγμάτων αίματος και στο 11% των δειγμάτων σπέρματος. Περίπου το 8% των συμμετεχόντων έπασχε από βακτηριογενή σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και ο αριθμός σπερματοζωαρίων βρισκόταν κάτω από το 5ο χαμηλότερο εκατοστημόριο για το ¼ των ανδρών ενώ περίπου το 50% παρουσίαζε μορφολογικές παραμέτρους σπερματοζωαρίων υπό του 5ου χαμηλότερου εκατοστημορίου.

Αποτελέσματα επαναληπτικών εξετάσεων 

Τα αποτελέσματα τα σχετικά με την σεξουαλική υγεία παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερά μέσα σε αυτή την δωδεκάμηνη περίοδο. Πάνω από το 25% της ομάδας έλαβε κάποιας μορφής θεραπεία σχετική με ανδρολογικές διαταραχές. 23 άνδρες ανέφεραν ότι η libido τους είχε μειωθεί με την πάροδο του χρόνου ενώ 17 ανέφεραν βελτίωση. Βακτηριογενή σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα διαπιστώθηκαν στο 17% των ανδρών.

Στην επαναληπτική εξέταση βρέθηκε επίσης ο HIV στο 16% των δειγμάτων αίματος και στο 11% των δειγμάτων σπέρματος.

Επτά από τους συμμετέχοντες είχαν εμπλακεί σε νέες σχέσεις και 4 απέκτησαν παιδί. Ακόμα δύο ανέφεραν ότι θα επιθυμούσαν να κάνουν ένα παιδί. Οι παράμετροι του σπέρματος ανευρέθηκαν σταθερές στην επαναληπτική εξέταση, πλην του pH και της ελαστάσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Συνολικά, ανευρέθηκε ότι σχεδόν το 1/3 των ανδρών πληρούσε τους όρους διάγνωσης με κακή σεξουαλική υγεία.

Η επιστημονική ομάδα καταλήγει: «Η μελέτη μας παρέχει ενδείξεις ότι η σεξουαλική υγεία πρέπει να λαμβάνεται ενεργητικά υπόψη στις τακτικές συναντήσεις των γιατρών με τους οροθετικούς ασθενείς τους και προτείνεται η διεπιστημονική προσέγγιση στην περίπτωση ενδείξεων κακής σεξουαλικής υγείας».

Πηγή: andrologia.gr



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα