1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

D-ασπαρτικό οξύ και στυτική δυσλειτουργία

Πολλοί κατασκευαστές συμπληρωμάτων διατροφής ισχυρίζονται ότι το αμινοξύ D-ασπαρτικό οξύ μπορεί να βελτιώσει τη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ), συνήθως αυξάνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης. Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά τα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τα οφέλη του D-ασπαρτικού οξέος (DAA) δεν είναι πειστικά.

Η ΣΔ επηρεάζει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Εκτιμάται ότι μέχρι την ηλικία των 50 ετών, περίπου το 50% των ανδρών εμφανίζουν κάποια μορφή ΣΔ και περισσότερο από το 5% δεν θα είναι σε θέση να έχουν ή να διατηρήσουν μια στύση ικανή για συνουσία.

Το DAA είναι ένα αμινοξύ που υπάρχει στο κεντρικό νευρικό σύστημα και το αναπαραγωγικό σύστημα. Η έρευνα σε ζώα και ανθρώπους δείχνει ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των ορμονών. Αυτή η δεύτερη λειτουργία θα μπορούσε να σημαίνει ότι το DAA ρυθμίζει τα επίπεδα τεστοστερόνης και άλλων ορμονών που επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία.

Ενώ υπάρχουν κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι το DAA μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, η πιο πρόσφατη έρευνα  αμφισβητεί αυτόν τον ισχυρισμό.

Οι υποστηρικτές του DAA ως θεραπεία για τη ΣΔ υποστηρίζουν ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, αντιμετωπίζοντας έτσι τα στυτικά προβλήματα. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ ΣΔ και τεστοστερόνης δεν είναι σαφής και πολλά άτομα με φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης εξακολουθούν να έχουν ΣΔ.

Τα περισσότερα άτομα με ΣΔ έχουν μειωμένη ροή αίματος στο πέος, συχνά λόγω 

καρδιαγγειακών προβλημάτων, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη ή υψηλής χοληστερόλης. Η αποκατάσταση των επιπέδων της τεστοστερόνης δεν θα αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις, η ΣΔ οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, όπως κατάθλιψη, προβλήματα σχέσης ή άγχος. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η αύξηση της τεστοστερόνης μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα.

Η αύξηση της τεστοστερόνης μπορεί βέβαια να είναι χρήσιμη για άτομα με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ωστόσο, ακόμη και σε αυτόν τον πληθυσμό, υπάρχουν μόνο περιορισμένες ενδείξεις ότι το DAA λειτουργεί. Σε κάθε περίπτωση κρίνεται σκόπιμο να τονισθεί ότι τα ευρήματα των μελετών που εξετάζουν το DAA και την τεστοστερόνη δεν καταλήγουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Μια δοκιμή του 2017 συνέκρινε μια ομάδα 11 ανδρών αθλητών που έλαβαν συμπληρώματα DAA με 11 που δεν το έκαναν. Και οι δύο ομάδες συμμετείχαν σε 3 μήνες προπονήσεων με αντιστάσεις. Στο τέλος της μελέτης, η ομάδα DAA δεν είχε στατιστικά σημαντικές αυξήσεις στα επίπεδα τεστοστερόνης ή τη δύναμη.

Μια προηγούμενη μελέτη ανέλυσε το ρόλο του DAA τόσο στους ανθρώπους όσο και στους αρουραίους. Μια ομάδα 23 ανδρών λάμβανε καθημερινά συμπληρώματα DAA για 12 ημέρες, ενώ μια ομάδα 20 ανδρών λάμβανε placebo. Επιπλέον, 10 αρουραίοι λάμβαναν είτε συμπληρώματα DAA είτε εικονικό φάρμακο για το ίδιο χρονικό διάστημα. Τόσο στους  ανθρώπους όσο και στους αρουραίους, η ομάδα που λάμβανε το συμπλήρωμα DAA παρουσίασε αυξημένη σύνθεση και απελευθέρωση τεστοστερόνης.

Ακόμη και παλαιότερα δεδομένα από μια μελέτη σε αρουραίους έδειξε ότι η ένεση DAA στον υποθάλαμο μπορεί να προκαλέσει στύση. Ωστόσο, καμία μελέτη δεν έχει δοκιμάσει κάτι παρόμοιο σε ανθρώπους και είναι πιθανό το συμπλήρωμα DAA που λαμβάνεται από το στόμα να μην έχει τα ίδια αποτελέσματα με την έγχυση της ουσίας στον υποθάλαμο από τον γιατρό.

Μια ανασκόπηση του 2017, στην οποία οι συγγραφείς εξέτασαν 23 μελέτες σε ανθρώπους και τέσσερις μελέτες σε ζώα, παρέχει τα ισχυρότερα στοιχεία αναφορικά με τη δυνατότητα του DAA να αυξήσει την τεστοστερόνη. Οι περισσότερες από τις περιλαμβανόμενες έρευνες υποδηλώνουν ότι το DAA ενδέχεται να δρα στα κύτταρα Leydig στους όρχεις, τα οποία απελευθερώνουν τεστοστερόνη, είτε να αλλάζει τη συμπεριφορά του υποθάλαμου ή της υπόφυσης, με αποτέλεσμα να δίνεται εντολή στους όρχεις να εκκρίνουν τεστοστερόνη. Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με το ρόλο του DAA προτού οι επιστήμονες καταφέρουν να καταλήξουν σε σαφή ή συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Περιορισμένα είναι τα ερευνητικά δεδομένα και αναφορικά με την ασφάλεια της χρήσης του DAA μόνου του ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα. Άτομα που σκέπτονται να αρχίσουν αυτό το συμπλήρωμα πρέπει να μιλήσουν πρώτα με έναν γιατρό, ειδικά εάν παίρνουν άλλα φάρμακα. Όπως με οποιοδήποτε φάρμακο, είναι πιθανό να υπάρχει αλλεργική αντίδραση στο DAA. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Οι ερευνητές επίσης δεν γνωρίζουν ακόμη τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της λήψης DAA, επομένως η ασφάλεια της παρατεταμένης χρήσης είναι ασαφής.

Τα άτομα που επιθυμούν να λάβουν DAA για την αντιμετώπιση στυτικών προβλημάτων είναι σημαντικό να μην αναβάλουν την επίσκεψη τους στον ειδικό. Είναι πολύ πιθανό η ΣΔ να προκαλείται από ένα υποκείμενο νόσημα το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Στην περίπτωση αυτή η αντιμετώπιση του υποκείμενου νοσήματος είναι πιθανότατα απαραίτητη για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ΣΔ.

www.andrologia.gr 

 



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα