1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Burger και σουβλάκια: Πόσο μας παχαίνουν;


Η ζωή δεν θα ήταν το ίδιο ωραία αν δεν υπήρχε το fast food – κανόνας. Όμως όσο νόστιμο κι αν είναι ένα ζουμερό burger ή ένα πιτόγυρο, άλλο τόσο μας φορτώνουν με περιττές ως επί το πλείστον θερμίδες που μπορούν να καταστρέψουν μια ολόκληρη μέρα σωστής διατροφής.

Ε και; Θα πεις. Δεν έγινε κάτι, αν δεν επαναληφθεί. Και πολύ καλά θα κάνεις αφού όπως είναι γνωστό στους διατροφικούς κύκλους, μια ατασθαλία δεν σήμανε το τέλος του κόσμου, αρκεί να πραγματοποιείται με μέτρο.

Σε κάθε περίπτωση, αν θες να έχεις υπόψη σου πόσο σε επιβαρύνουν θερμιδικά τα δύο αυτά εκλεκτά εδέσματα, δες παρακάτω μια αναλυτική καταγραφή της θρεπτικής τους αξίας, αλλά και τι μπορείς να επιλέξεις για να σώσεις ό,τι μπορείς. Αν θέλεις φυσικά.

Burger

Ένα απλό cheesburger συνήθως περιέχει δύο φέτες στρογγυλό ψωμί, ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι, μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά, 1 φέτα τυρί του τοστ και σάλτσα με μαγιονέζα. Αν το πάρεις χωρίς πατάτες θα σου δώσει περίπου 300 θερμίδες, καθώς και 5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Αν πάλι παραγγείλεις ένα μεγαλύτερο, διπλό burger, το οποίο συνήθως αποτελείται από δυο ή τρεις στρογγυλές φέτες ψωμί, ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι, διπλό μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά, 2 φέτες τυρί του τοστ και κλασική σος από κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα, τότε υπολόγισε από 490 μέχρι και 950 θερμίδες ανάλογα τα «έξτρα» – π.χ. μπέικον, σάλτσες, τυριά, onion rings κ.α.

Αν επιλέξεις chicken burger ως πιο «υγιεινό», τότε έχε κατά νου πως το τηγανιτό κοτόπουλο ανεβάζει τις θερμίδες στις 486 και το συνολικό λίπος από τα 12 στα 28 γραμμάρια.

Σκέτο burger όμως τι να σου κάνει; Δε θα βάλεις και πατάτες; Αν είσαι από αυτούς, τότε υπολόγισε 230 επιπλέον θερμίδες για τη μικρή συσκευασία, 330 για το μεσαίο μέγεθος και 460 επιπλέον θερμίδες για τις μεγάλες πατάτες.

Η υγιεινή εναλλακτική: Μην φορτώνεις το burger σου με τυριά, bacon και λιπαρές σος. Αν έχεις την δυνατότητα, φτιάξ’ το μόνος σου και μην το συνοδεύσεις με τηγανιτές πατάτες, αλλά προτίμησε λεπτοκομμένες πατάτες που θα ψήσεις στον φούρνο με μπαχαρικά.

Σουβλάκι

Για τη θρεπτική αξία του έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά κι αυτό λόγω της ποικιλίας στη σύσταση που μπορεί να έχει. Στη βασική του μορφή, ένα τυλιχτό ζυγίζει περίπου 180-200 γραμμάρια και αποτελείται από πίτα 60-70 γραμμαρίων και χοιρινό κρέας 40-50 γραμμαρίων, ντομάτα και τζατζίκι, αποδίδοντας περίπου 300 θερμίδες.

Το περίσσιο λίπος στο χοιρινό κρέας και το λάδι στην πίτα όμως, μπορούν να το εκτινάξουν από τις 300 θερμίδες στις 500. Πατατούλες να βάλω; Ναι αμέ. Μαζί με τηγανιτές πατάτες ή/και κάποια σος για να… γλιστράει, οι θερμίδες μπορούν ακόμα και να ξεπεράσουν τις 600, ενώ αν επιλέξουμε κάποιο ακόμα πιο λιπαρό κρέας – π.χ. – κεμπάπ, κοτομπέικον ή αν προσθέσουμε επιπλέον αλοιφές, οι θερμίδες εκτοξεύονται και μπορούν να φλερτάρουν με την 1000άρα, αναλόγως το μέγεθος.

Η υγιεινή εναλλακτική: Ζήτα αλάδωτη πίτα (γλιτώνεις αμέσως πάνω από 100 θερμίδες), και προτίμησε το καλαμάκι κοτόπουλο ή το μοσχάρι, αντί του χοιρινού ή του λιπαρού γύρου, επιλέγοντας «στεγνές» σάλτσες όπως το τζατζίκι ή η μουστάρδα. Απόφυγε επίσης να το γεμίσεις με πατάτες.

 

 

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα