1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αυτοβελτιωση

4 σημάδια που μαρτυρούν ότι επουλώνουμε το ψυχικό μας τραύμα


Οι τραυματικές εμπειρίες μπορούν να συμβούν στον καθένα από εμάς. Το τραύμα μπορεί να προκληθεί από μια τοξική σχέση, μια οικογενειακή τοξική δυναμική ή ένα γεγονός που αλλάζει τη ζωή. Μπορεί να είναι τόσο απλό όπως το να βρίσκεστε σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή ή πιο ισχυρό και σκόπιμο. Μερικά παραδείγματα τραύματος είναι:

– Η σωματική, λεκτική και σεξουαλική κακοποίηση

– Η ενδοοικογενειακή βία

– Ένας πόλεμος ή γενικά η πολιτική βία

– Μαρτυρία σε ένα έγκλημα

– Διάγνωση ή ασθένεια

– Φυσική καταστροφή

– Αυτοκινητιστικό ατύχημα

– Τραυματισμός

– Θάνατος

Αν και αυτές είναι μερικές μόνο περιπτώσεις, το τραύμα μπορεί να είναι οτιδήποτε σας βυθίζει σε βαθιά αγωνία. Συνεπώς, το τραύμα μας εμποδίζει να προχωρήσουμε. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, ένα αξιόπιστο σύστημα στήριξης και η κατά μέτωπο αντιμετώπιση του ίδιου του τραύματος, για να μπορέσουμε να θεραπευτούμε και να προχωρήσουμε.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική για κάθε άτομο και κάθε εμπειρία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να φτάσετε στην άλλη πλευρά του ποταμού.

4 σημάδια που μαρτυρούν ότι αρχίζουμε να επουλώνουμε το ψυχικό μας τραύμα

1. Αντιμετώπιση

Το πρώτο βήμα για την επούλωση είναι να κάνουμε την επιλογή για να αντιμετωπίσουμε το τραύμα μας. Το τραύμα τείνει να κρύβεται όσο το δυνατόν περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι αν θέλετε να επουλώσετε αυτή την πληγή, πρώτα, πρέπει να το αντιμετωπίσετε. Όσο δυσάρεστο και αν είναι, πρέπει να θεωρήσετε το τραύμα σας υπεύθυνο για τη ζημιά που προκάλεσε. Στη συνέχεια, αναγνωρίστε τι ήταν αυτή η οδυνηρή εμπειρία. Και μόνο η ικανότητα να ονοματίσετε το τραύμα σας δείχνει ότι αρχίζετε να θεραπεύεστε.

2. Νιώθοντας

Το επόμενο άβολο σημάδι είναι ότι αισθάνεστε αυτόν τον τρομερό πόνο που συνοδεύει την αντιμετώπιση. Υπάρχει ένας λόγος που δεν θέλατε να το νιώσετε εξαρχής, γι ‘αυτό έπρεπε να το θάψετε. Νιώθοντας αυτό τον πόνο, νιώθουμε ουσιαστικά το ίδιο το τραύμα μας και ενώ δεν θα σβήσει τίποτα αυτό που συνέβη, μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός.

3. Αλλαγή πορείας

Το επόμενο σημάδι που έπεται του πόνου είναι η αλλαγή πλεύσης. Αν και μπορεί πάλι να βομβαρδίζεστε από ερεθίσματα διαφόρων ειδών, εσείς πλέον αλλάξατε. Μπορεί να βρεθείτε σε παρόμοια κατάσταση, αλλά θα αντιδράσετε διαφορετικά από παλιά. Μπορεί πάλι κάτι να ξύσει την πληγή σας, αλλά πλέον δεν σας ελέγχει αυτό το ερέθισμα πια.

4. Επούλωση

Ίσως το πιο δύσκολο σημάδι όλων είναι ότι θεραπεύεστε – πράγμα που σημαίνει ότι είστε σε θέση να ονομάσετε, να καταλάβετε και να τα «βάλετε» με το τραύμα σας. Η πράξη της θεραπείας είναι μακροχρόνια – και παραδόξως, μπορεί να την αισθανόμαστε ταυτόχρονα και ανακουφιστική, αλλά και επιβαρυντική.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η ανάκαμψη από το τραύμα δεν το διαγράφει, αλλά αντ’ αυτού αφαιρεί επίσημα τον έλεγχο του τραύματος και τον εκχωρεί ξανά σε εσάς. Ενώ η πορεία σας προς την επούλωση είναι τόσο μοναδική όσο το τραύμα σας και το σύστημα στήριξης που έχετε, αυτά τα τέσσερα βασικά σημάδια δείχνουν ότι είστε σε καλό δρόμο.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα