1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

10 λόγοι που ο καφές κάνει καλό


Εάν είστε από εκείνους που δεν μπορούν να ξεκινήσουν τη μέρα τους χωρίς να έχουν πιει μια γουλιά καφέ, οι παρακάτω 10 λόγοι θα δώσουν άλλη διάσταση στον «εθισμό» σας στην καφεΐνη. Με άλλα λόγια, ο καφές κάνει καλό! Το λέει και η επιστήμη!

1. Μόνο η μυρωδιά του καφέ είναι αρκετή για να μειώσει το άγχος

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σεούλ εξέτασαν εγκεφάλους ποντικιών που βίωναν άγχος και είχαν αϋπνίες και ανακάλυψαν ότι εκείνοι που είχαν εκτεθεί στη μυρωδιά του καφέ, παρουσίαζαν αλλαγές στην πρωτεΐνη του εγκεφάλου που συνδέεται με το άγχος. Το άρωμα του καφέ που αναφέρεται στην έρευνα σχετίζεται μόνο με το άγχος που είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ύπνου, οπότε ίσως θα έπρεπε να έχει λίγο αρωματικό καφέ στο κομοδίνο σας.

2. Ο καφές, μειώνει τα συμπτώματα του Πάρκινσον

Το 2012, το ScienceDaily δημοσίευσε ότι ο καφές βοηθά τα άτομα που πάσχουν από Πάρκινσον να ελέγξουν τις κινήσεις τους. Ο επικεφαλής της έρευνας, Ρόναλντ Πόστουμα (MD), αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι εκείνοι που καταναλώνουν καφεΐνη, έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν Πάρκινσον, αλλά αυτή είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι η καφεϊνη μπορεί να βοηθήσει με τα κινητικά συμπτώματα που βιώνουν όσοι πάσχουν ήδη από Πάρκινσον.

3. Ο καφές κάνει καλό στο συκώτι (ειδικά αν καταναλώνετε συχνά αλκοόλ)

Σύμφωνα με έρευνα, που διήρκεσε 22 χρόνια και δημοσιεύτηκε το 2006, ανάμεσα σε 125.000 άτομα, εκείνοι που πίνουν τουλάχιστον μία κούπα καφέ την ημέρα έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κίρρωση του ήπατος, μία αυτοάνοση πάθηση που εμφανίζεται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο.

4. Ο καφές μπορεί να σας κάνει χαρούμενους

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν τέσσερα ή και παραπάνω φλιτζάνια καφέ την εβδομάδα, είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη από εκείνους που δεν είχαν δει ποτέ στη ζωή τους κόκκο καφέ. Ο λόγος είναι ότι η καφεΐνη δίνει μία αίσθηση ευφορίας στον οργανισμό, λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει.

5. Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα αυτοκτονιών

Έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, καθόρισε ότι πίνοντας από δύο έως πέντε κούπες καφέ, μειώνεται ο κίνδυνος της απόπειρας αυτοκτονίας τόσο σε άντρες, όσο και γυναίκες σε ποσοστό 50%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καφές λειτουργεί ως ένα ελαφρύ φυσικό αντικαταθλιπτικό, αφού βοηθά στην παραγωγή της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νοραδρεναλίνης.

6. Ο καφές μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος (εάν είστε γυναίκα)

Η ιατρική σχολή του Χάρβαρντ παρακολούθησε 112.897 άντρες και γυναίκες για 20 χρόνια και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν τρεις ή και παραπάνω κούπες καφέ την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος.

7. Ο καφές θα βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις σας

Οι New York Times αναφέρουν ότι «επιστήμονες και πολλοί αθλητές γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι μία κούπα καφέ πριν από κάθε προπόνηση βελτιώνει τις επιδόσεις, ειδικά σε αερόβια αθλήματα όπως είναι η ποδηλασία και το τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις». Η καφεΐνη επιτρέπει στους μυς να απορροφούν και να «καίνε» τα λίπη που δίνουν ενέργεια στον οργανισμό, οπότε κρατούν για αργότερα τους υδατάνθρακες.

8. Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2

Επιστήμονες βρήκαν ότι όσοι καταναλώνουν τέσσερις ή και παραπάνω κούπες καφές την ημέρα έχουν μειωμένες πιθανότητες, κατά 50%, να εμφανίσουν Διαβήτη τύπου 2, ενώ κάθε επιπλέον φλιτζάνι μειώνει τις πιθανότητες κατά 7%.

9. Πίνοντας καφέ κρατάτε τον εγκέφαλό σας πιο υγιή για περισσότερο διάστημα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι βρήκαν ότι άτομα άνω των 65 ετών που είχαν αυξημένα επίπεδα καφεΐνης στον οργανισμό τους, παρουσίασαν Αλτσχάιμερ 2 με 4 χρόνια αργότερα από εκείνους με χαμηλά επίπεδα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο καφές μπορεί να σας προστατέψει από τη Νόσο Αλτσχάιμερ αλλά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης και καθυστερεί την εμφάνισή του.

10. Ο καφές θα σας κάνει πιο έξυπνους

Συνήθως πίνουμε καφέ όταν μας λείπει ύπνος, αλλά ο καφές δεν είναι μόνο ικανός να μας κρατήσει ξύπνιους αλλά και να μας κάνει πιο οξυδερκείς. Η καφεΐνη βελτιώνει τις αντιδράσεις, την προσοχή και τη λογική, όλα δηλαδή τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με την οξυδέρκεια.

Με λίγα λόγια… Συνεχίστε να πίνετε καφέ άφοβα!

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα