1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Ύπνος: Αυτή είναι η παράξενη παρενέργεια απο την έλλειψη του


Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει την τεράστια σημασία που έχει ο ύπνος για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο αφού στην εποχή μας οι πολλές υποχρεώσεις και το άγχος δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε όπως και όσο θα έπρεπε. Τι γίνεται όμως όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά;

Σύμφωνα με έρευνα  που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Sleep και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 25.000 ενήλικες από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άνθρωποι που κοιμούνταν μόνο έξι ώρες τη νύχτα, είχαν αυξημένη συγκέντρωση ούρων, καθώς και από 16 έως 59% περισσότερες πιθανότητες αφυδάτωσης, σε σχέση με εκείνους που κοιμούνταν οκτώ ώρες.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το φαινόμενο έχει να κάνει με την αντιδιουρητική ορμόνη αγγειοπιεσίνη, η οποία απελευθερώνεται στο σώμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, στον κύκλο του ύπνου. Γνωστή και ως βασοπρεσίνη, η ορμόνη βοηθά στη διαχείριση των υγρών του σώματος, συγκρατεί δηλαδή το νερό από τα ούρα, για να μην χάσουμε μεγάλες ποσότητες υγρών όσο κοιμόμαστε. Η θεωρία είναι ότι όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, η αγγειοπιεσίνη δεν μπορεί να δράσει, οδηγώντας έτσι στην αφυδάτωση του οργανισμού.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι οι παρενέργειες της έλλειψης ύπνου, θα μπορούσαν να προκληθούν εν μέρει από απλή αφυδάτωση. Έτσι, ενώ είναι καλύτερο να προσπαθούμε να αυξήσουμε τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα του ύπνου (αντί να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα της στέρησης του ύπνου), αν πρέπει να παραμείνουμε ξύπνιοι για οποιονδήποτε λόγο, καλό θα ήταν να βεβαιωθούμε ότι πίνουμε άφθονο νερό.

 

Πηγή

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα