1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Όποιος βαριέται να ζυμώσει….. (π. Βαρνάβας Λαμπρόπουλος )

Όποιος βαριέται να ζυμώσει….. (π. Βαρνάβας Λαμπρόπουλος )

Όποιος βαριέται να ζυμώσει….. (π. Βαρνάβας Λαμπρόπουλος )

… δέκα μέρες κοσκινίζει. Και γενικά ψάχνει να βρη «πειστικές» δικαιολογίες, για να καλύψει την τεμπελιά του.

Πολύ σοφή η λαϊκή παροιμία. Και αν αυτό ισχύει για την όντως κοπιαστική εργασία του ζυμώματος του ψωμιού, πολύ περισσότερο ισχύει για την περισσότερο κοπιαστική εργασία της αποκτήσεως των αρετών.

* * *

Στην Καινή Διαθήκη περιλαμβάνεται μία επιστολή του αποστόλου Ιακώβου, που απευθύνεται προς όλους τούς Χριστιανούς. Όποιος δεν κάθησε ποτέ να την μελετήσει, αδικεί τον εαυτό του. Η επιστολή αυτή περιέχει συνοπτικά όλη την διδασκαλία του αγίου αποστόλου. Έστω κι αν είναι μικρή, δείχνει το μεγαλείο της καρδιάς του.

Η επιστολή του αρχίζει με μια προτροπή, που δείχνει την βαθειά πείρα του από τον αγώνα της σωτηρίας. Πρόκειται για μια προτροπή που ηχεί πολύ παράξενα στα αυτιά των σημερινών ανθρώπων, που μοναδική τους έγνοια είναι το βόλεμα και η καλοπέραση· δηλαδή, τούς αρέσει να βρίσκουν συνεχώς δικαιολογίες, για να μην αρχίσουν ποτέ να δουλεύουν σοβαρά για την ψυχή τους.

Λεει ο απόστολος Ιακωβος: «Να χαίρεστε όταν πέσετε σε πολλές και διάφορες δοκιμασίες. Να μη το θεωρείτε αυτό κακοτυχία. Αλλά χαρά! Γιατί έτσι δοκιμάζεται η γνησιότητα της πίστης σας. Και έτσι αποκτάτε υπομονή».

Με άλλα λόγια, λέγει ο άγιος απόστολος:

Δεχθήτε τις δοκιμασίες, που επιτρέπει ο Θεός να σας έλθουν, σαν ευλογία. Όχι σαν κατάρα. Δεχθήτε τις σαν ευκαιρία να προπονηθήτε. Να γυμνασθήτε. Να αποκτήσετε πλάτες πιο γερές και μπράτσα πιο δυνατά. Δεχθήτε τις σαν στερεά τροφή, που θα σας βοηθήσει να «μεγαλώσετε» πνευματικά. Να ωριμάσετε. Να στερεωθήτε στην αληθινή πίστη. Και να στολισθήτε με στεφάνια ανδρείας και υπομονής. Να βαθύνει και να ζεσταθή η σχέση σας με τον Χριστό.

* * *

Λιγο πιο κάτω ο άγιος Ιακωβος αναιρεί μια άλλη δικαιολογία, που σήμερα είναι πολύ της μόδας. Λενε πολλοί: «Η αμαρτία είναι φυσικό πράγμα».Με άλλα λόγια: «αιτία πολλών πειρασμών είναι ο ίδιος ο Θεός!»

– Όχι, λέγει ο άγιος Ιακωβος. Ο Θεός ούτε πειράζει κανένα, ούτε πειράζεται από κανέναν. Καθένας μπαίνει σε πειρασμό από την δική του επιθυμία. Αυτή τον παρασύρει και τον εξαπατάει. Και από αυτή την επιθυμία γεννιέται η αμαρτία, που φέρνει τον θάνατο.

Με άλλα λόγια ο άγιος απόστολος Ιακωβος τονίζει: «Μην ψάχνεις για την αιτία του κακού έξω από τον εαυτό σου. Ο εαυτός σου και τα πάθη σου είναι οι κύριες αιτίες της ταλαιπωρίας σου. Η μόνη ελπίδα να ελευθερωθής από την αμαρτία και τον θάνατο που αυτή φέρνει, είναι να πολεμήσεις εναντίον του κακού εαυτού σου και των παθών σου».

 

Πηγή: agiazoni.gr

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα