1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Ψυχοσάββατο και φτιάχνουμε «χρυσά» κόλλυβα από τον Άκη Πετρετζίκη


Εννέα μέρες μετά την Ανάληψη του Χριστού, δηλαδή το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής, η Εκκλησία μνημονεύει όλους τους κεκοιμημένους από τον Αδάμ μέχρι σήμερα. Το Ψυχοσάββατο αυτό, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, φτιάχνουν τα «χρυσά» κόλλυβα.

Η λαϊκή παράδοση, αλλά και οι θρύλοι, αναφέρουν σε σχέση με τα χρυσά κόλυββα ότι ο Χριστός το βράδυ της Αναστάσεως δίνει στις ψυχές την ελευθερία να σεργιανίσουν στη γη. Οι συγγενείς την παραμονή του Σαββάτου, δηλαδή το πρωί της Παρασκευής, φτιάχνουν τα κόλλυβα τα οποία πηγαίνουν στην εκκλησία το απόγευμα να τα διαβάσει ο ιερέας, ώστε οι ψυχές των νεκρών τους να φάνε και να επιστρέψουν στον ουρανό χορτασμένες από το συχώριο που θα τους δίνει ο κόσμος στο μοίρασμα.

Συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη

Υλικά

500 γρ. σιτάρι

400 γρ. ζάχαρη άχνη

100 γρ. σουσάμι

200 γρ. αμύγδαλα, χωρίς φλούδα

250 γρ. καρυδόψιχα

2 κ.σ. κανέλα

1/2 κ.γ. γαρίφαλο

80 γρ. φρυγανιά

250 γρ. σταφίδες, ξανθές

1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 ρόδι

Εκτέλεση

Βάζουμε το σιτάρι σε μπολ και το γεμίζουμε με νερό. Αφήνουμε να μουλιάσουν για 8-10 ώρες. Τους σπόρους του σιταριού που μένουν στην επιφάνεια τους πετάμε.

Σουρώνουμε και βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό για 30-40 λεπτά. Αφήνουμε για 1 ώρα στο σουρωτήρι για να φύγει η περιττή υγρασία και να κρυώσει καλά.

Απλώνουμε πετσέτες σε ταψιά και βάζουμε το σιτάρι. Καλύπτουμε με πετσέτες και αφήνουμε 3-4 ώρες μέχρι να τραβήξουν οι πετσέτες όλη την υγρασία.

Μεταφέρουμε το σιτάρι σε μπολ και προσθέτουμε την άχνη και ανακατεύουμε.

Βάζουμε στο μπλέντερ το σουσάμι, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και χτυπάμε για να σπάσουν σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε στο μπολ.

Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, τη φρυγανιά, τις σταφίδες, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το ρόδι και ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και βάζουμε το αλεύρι. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά. Αφαιρούμε και βάζουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα