1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Ψάρι ψητό με σάλτσα ταχίνι & μεσογειακά αρώματα


Εύκολο, ολόκληρο λαβράκι ψητό στο φούρνο με μυρωδικά και σάλτσα ταχίνι
Εύκολο ψάρι ψητό στο φούρνο με μυρωδικά και σάλτσα ταχίνι

Όλα χρώματα και οι μυρωδιές της Μεσογείου σε ένα εύκολο ψητό στο φούρνο ψάρι με χαρακτήρα. Βασικά υλικά, φρέσκα, καθαρά αρώματα, απλότητα και για το τουίστ, μια ελαφριά, λεμονάτη σάλτσα ταχινιού. Με έμπνευση τις πολύχρωμες αγορές μπαχαρικών στις μεντίνες της Βόρειας Αφρικής, ένα προκλητικά γευστικό, ολόκληρο ψάρι ψητό με σάλτσα ταχίνι, έτοιμο στο τραπέζι σε 40 λεπτά.

Η ιδέα είναι εξαιρετικά απλή και δουλεύει με οποιοδήποτε ολόκληρο ψάρι. Εδώ χρησιμοποιήθηκε μεγάλο λαβράκι. Όμως, εξίσου καλά θα λειτουργούσε μια τσιπούρα, ένα φαγκρί ή άλλο ψάρι ανάλογου μεγέθους.

Πως συνδυάζονται τα υλικά στο ψάρι με σάλτσα ταχίνι

Το ψήσιμο ακολουθεί τον κλασικό τρόπο για το πιο εύκολο ψάρι στο φούρνο. Χωρίς γυρίσματα – μηδέν απαιτήσεις και περιπλοκές. Κλειδί αποτελεί ο συνδυασμός των βοτάνων (ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι) που πλημμυρίζουν τις ντομάτες (ή τα ντοματίνια) και το κρεμμύδι, με τα μπαχαρικά (κόλιανδρος, κουρκουμάς, πάπρικα), που αρωματίζουν το χαραγμένο ψάρι. Στο σύνολο προσθέτουν έξτρα τόνους, τα δαφνόφυλλα, το σκόρδο και το λεμόνι.

Χρησιμοποιήσαμε χωρίς τσιγκουνιές ρίγανη, θυμάρι και θρούμπι, τα δύο πρώτα τόσο φρέσκα όσο και ξερά. Αν σας αρέσει το δενδρολίβανο, προσθέστε και τα φύλλα από ένα κλαράκι. Στα μπαχαρικά, η καυτερή πάπρικα δεν αλλοιώνει το ψάρι ούτε το κάνει καυτερό. Εάν θέλετε το αποτέλεσμα πικάντικο, προσθέστε στη βάση μια ψιλοκομμένη πιπεριά.

Αν έχετε στο ψυγείο σας λεμόνι τουρσί, χρησιμοποιήστε το αντί για φρέσκο – αν πάλι δεν έχετε, αξίζει να κάνετε τώρα. Η χαρακτηριστική του γεύση κορυφώνει τη σάλτσα που δημιουργείται κατά το ψήσιμο και η οποία δένει εξαιρετικά με τη σάλτσα ταχίνι. Κι εδώ το κλου είναι ο εμπλουτισμός της σάλτσας ταχινιού με αυτή του ψαριού.

Την ελαφριά σάλτσα ταχίνι αρωματίζει είτε μαϊντανός είτε φρέσκος κόλιανδρος. Επιλέξτε κατά βούληση και σημειώστε το «ελαφριά», γιατί σε καμία περίπτωση δεν καπελώνει το ψάρι.
Τέλος, αν χρησιμοποιήσετε μικρότερα ψάρια, μειώστε τον χρόνο ψησίματος ανάλογα.

Με δυό λόγια:

Το πολύχρωμο ψάρι ψητό με σάλτσα ταχίνι είναι υγιεινό, ελαφρύ, θρεπτικό πιάτο, με ξεχωριστή άποψη για τον συνδυασμό μυρωδικών και μπαχαρικών. Η σάλτσα ταχινιού την υπογραμμίζει. Είναι ωραίο και πολύ εύκολο, όπως κάθε ψάρι ψητό στο φούρνο. Δοκιμάστε το. Και πείτε μας τη γνώμη μας.


Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;

Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas

& hashtag #pandespani


Εύκολο, ολόκληρο ψάρι - λαβράκι, τσιπούρα, φαγκρί - ψητό στο φούρνο με μυρωδικά και σάλτσα ταχίνι

Ψάρι ψητό με σάλτσα ταχίνι

Προετοιμασία: 15 λεπτά συν το ψήσιμο 30 λεπτά. Υπολογίστε το χρόνο ψησίματος με βάση τα 25-30 λεπτά ανά κιλό ψαριού. Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος. Ετοιμάστε τη σάλτσα ταχίνι όσο ψήνεται το ψάρι. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
1 ψάρι 1 – 1.2 κιλά καθαρισμένο και ξελεπιασμένο – χρησιμοποιήθηκε ένα μεγάλο λαβράκι Fish from Greece
6 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κ.γ. κόλιανδρο σκόνη
1 κ.γ. πάπρικα καυτερή
1/2-1 κ.γ. κουρκουμάς
3 μεσαίες ντομάτες κομμένες σε φέτες ή 400 γρ. ντοματίνια, τα μισά κομμένα στα 2
1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
1 λεμόνι σε πολύ λεπτές φέτες ή 1 παστό λεμόνι στο αλάτι
80 ml νερό ή λευκό κρασί
μυρωδικά μπόλικα: 2-3 φύλλα δάφνης, θυμάρι, ρίγανη, θρούμπι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη σάλτσα ταχίνι
χυμός από 1 λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1-1.5 κ.σ. ταχίνι
1/2 φλ. (120 ml) νερό
3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 κ.σ. σάλτσα από το ψήσιμο του ψαριού

Ολόκληρο λαβράκι Fish from Greece με ντοματίνια, κρεμμύδιδια και δάφνη, με σάλτσα ταχίνι με λεμόνιΠροθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε το ψάρι με τα μπαχαρικά: Σε μπολ βάζετε το ελαιόλαδο, το λιωμένο σκόρδο, τον κόλιανδρο, την πάπρικα και τον κουρκουμά, αλάτι (1/2 κ.γ.) και πιπέρι. Ανακατεύετε.

Ψάρι ολόκληρο, λαβράκι χαραγμένο, με αρωματισμένο με μπαχαρικά ελαιόλαδο, λεμόνια, δάφνη και ντοματίνιαΠλένετε και σκουπίζετε το ψάρι. Με μαχαίρι χαράσσετε διαγωνίως σε κάθε πλευρά του 5-6 γραμμές. Οι χαρακιές δεν πρέπει να είναι πολύ βαθιές, γιατί ανοίγουν στο ψήσιμο. Με μικρό κουτάλι βάζετε μέσα σ’ αυτές μίγμα από το ελαιόλαδο με τα μπαχαρικά. Το ίδιο μίγμα βάζετε και στο εσωτερικό του ψαριού και στην επιφάνεια.
Σημείωση: Αν χρησιμοποιήσετε λεμόνι τουρσί (παστό στο αλάτι) λιώστε 1/3 ψιλοκομμένο λεμόνι μέσα στη σάλτσα με το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά.

Ψάρι ψητό στο φούρνο με ντοματίνια, μυρωδικά, σάλτσα ταχίνιΣε πυρίμαχο σκεύος στρώνετε τις φέτες από τις ντομάτες (ή τα ντοματίνια), το κρεμμύδι και το φρέσκο ή παστό λεμόνι κομμένο. Προσθέτετε τα μυρωδικά (δαφνόφυλλα, ρίγανη, θυμάρι), το νερό και όσο μίγμα αρωματικού ελαιολάδου έχει περισσέψει, αλάτι και πιπέρι.
Ψήσιμο: Τοποθετείτε πάνω τους το ψάρι και ψήνετε στον καλά προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
σάλτσα ταχίνι με λεμόνι και μαϊντανόΚάνετε τη σάλτσα ταχίνι: Σε μικρό κατσαρόλι και μέτρια φωτιά βάζετε όλα τα υλικά της σάλτσας εκτός απ’ τον μαϊντανό. Ανακατεύετε για 2-3 λεπτά να ενωθούν και να έχετε ενιαία υφή. Προσθέτετε τον μαϊντανό, αποσύρετε και κρατάτε στο πλάι.

Ψάρι ολόκληρο ψητό με ντομάτα και κρεμμύδι, αρωματικά και σάλτσα ταχίνιΣερβίρισμα: Μόλις το ψάρι είναι έτοιμο, ψημένο, αφαιρείτε από τη σάλτσα του 3-4 κ.σ. και την προσθέτετε στη σάλτσα του ταχινιού. Ανακατεύετε και μεταφέρετε σε καθαρό μπολ. Σερβίρετε το ψητό ψάρι με έξτρα φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι) με τη σάλτσα ταχίνι χωριστά.

Print Friendly, PDF & Email


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα