1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Ψάρι με χόρτα στη λαδόκολλα, ψητό στο φούρνο


Εύκολο, γρήγορο ψάρι με χόρτα στη λαδόκολλα, ψητό στο φούρνο
Ψάρι με χόρτα στη λαδόκολλα, ψητό στο φούρνο

Εύκολο, γρήγορο, υγιεινό, ζουμερό, νόστιμο, καθαρό, μίνιμαλ. Ο ορισμός της ελληνικότητας στο ψητό ψάρι, στην απλούστερη και συνάμα αυθεντική σύνθεση. Το ολόκληρο ψάρι στα καλύτερά του, με χόρτα της αρεσκείας σας, ψημένο στη λαδόκολλα στο φούρνο.

Τσιπούρα με άγρια χόρτα στη λαδόκολλα, ψητή στο φούρνο
Τσιπούρα με άγρια χόρτα ψημένη στη λαδόκολλα

Ποια χόρτα να διαλέξω

Χρησιμοποιήστε τα εποχιακά χόρτα που σας αρέσουν. Εμείς, δοκιμάσαμε τη συνταγή με άγρια χόρτα (και σχετικά πικρά), αυτά που συνήθως σερβίρονται βραστά ως κλασικό συνοδευτικό σε ψητό ψάρι.

Αλλά και τα πιο ευγενικά, λιγότερο πικρά, τύπου ζοχοί, επίσης ταιριάζουν. Ακόμη και σε συνδυασμό τους με λίγο σπανάκι. Το mix ‘n match αποδίδει εξαιρετικά. Πειραματιστείτε. Πολύ ωραία βγήκαν επίσης, τα αρμυρίκια ή αρμύρα – για καλοκαίρι είναι σούπερ.

Πειραματιστείτε και με τα υπόλοιπα συνοδευτικά υλικά. Το καρότο φωτίζει το σερβιρισμένο ψάρι και κρατάει το σχήμα του. Αλλά ωραία βγαίνει και το κολοκύθι στο ίδιο στυλ.

Απ’ την άλλη, τα ψημένα ντοματίνια χάνουν μεν το σχήμα τους, αλλά το ζουμί τους εμπλουτίζει τα κλεισμένα στη λαδόκολλα χόρτα όσο ψήνονται. Αν προσθέσετε φέτες λεμονιού, πρέπει να είναι λεπτόφλουδες και χωρίς τα σπόρια. Δείτε σχετικά το άρθρο γιατί πικρίζουν τα λεμόνια στο φαγητό.

Σε κάθε περίπτωση, κρατήστε τα περιφερειακά υλικά σε ποσότητες πινελιάς. Μην υπερβάλλετε. Η ιδέα στο ψάρι με χόρτα στη λαδόκολλα είναι less is more.

Φαγκρί στη λαδόκολλα με ζοχούς και μαύρα ντοματίνια
Φαγκρί στη λαδόκολλα με ζοχούς και μαύρα ντοματίνια

Ποιο ψάρι: Οποιοδήποτε ολόκληρο ψάρι σ’  αυτή την κατηγορία βάρους. Δοκιμάσαμε τη  συνταγή τόσο με τσιπούρα (στις μισές φωτογραφίες) όσο και με φαγκρί ιχθυοτροφείου από ποιοτική ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια με την πιστοποίηση Fish from Greece.

Με δυο λόγια

Συνταγή 2 σε 1, που ενώνει το ολόκληρο ψητό ψάρι με τα χωριστά μαγειρεμένα, συνήθως βραστά, χόρτα. Απλή, ελληνική, με τον συνδυασμό «σημαία» της κουζίνας μας, στην καλύτερη, εύκολη εκτέλεση.


Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;

Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas
και hashtag #pandespani
και πείτε μας τη  γνώμη σας στα σχόλια


Ζουμερό ψάρι με άγρια χόρτα στο φούρνο

Ψάρι με χόρτα στη λαδόκολλα, στο φούρνο

Προετοιμασία: 20 λεπτά – κυρίως για το καθάρισμα των χόρτων. 20-25 λεπτά το ψήσιμο. Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας, 4.5-5 φορές μεγαλύτερο απ’ το ψάρι, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί διπλωμένο. Η λαδόκολλα καίγεται εξωτερικά και στεγνώνει, αλλά το ψάαρι μένει ζουμερό. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
1 ψάρι 700 γρ.- 1 κιλό
400 γρ. χόρτα – υπολογίστε min. 100 γρ. /μερίδα ως συνοδευτικό
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1-2 κλωναράκια ρίγανη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προαιρετικά: 2 κ.σ. λεμόνι
1 καρότο ή 1 κολοκύθι κομμένο σε λεπτές φέτες (με το μαχαίρι ή με τον αποφλοιωτή)

Για το λαδολέμονο και το σερβίρισμα
1 λεμόνι χυμός και ξύσμα
αντίστοιχο ή παραπάνω (από το λεμόνι) ελαιόλαδο

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 C.

Προετοιμάζετε τα χόρτα:

Τα καθαρίζετε, τα πλένετε και τα στραγγίζετε. Σε μεγάλη διπλή λαδόκολλα στρώνετε τα χόρτα, ρίχνετε λίγο αλάτι και 3 κ.σ. ελαιόλαδο συν το λεμόνι, αν το χρησιμοποιήσετε.

Ολόκληρο ψάρι, τσιπούρα στη λαδόκολλα, με άγρια χόρτα, καρότο και λεμόνι

Ετοιμάζετε το ψάρι: Αλατοπιπερώνετε καλά (και στο εσωτερικό του) το ψάρι, χωριστά – εκτός χόρτων. Μοιράζετε στην κοιλιά και στο κεφάλι του το σκόρδο και βάζετε εκεί τα κλαράκια της ρίγανης.

Φαγκρί με χόρτα καιντοματίνια στη λαδόκολλα

Το τοποθετείτε πάνω στα χόρτα, μαζεύοντας τα χόρτα προς το ψάρι. Αν μείνουν απλωμένα, αυτά που βρίσκονται στις άκρες μπορεί να καούν. Κάνετε σφιχτά ρολά τις φέτες καρότου και τις βάζετε ανάμεσα στα χόρτα.

Δίπλωμα και κλείσιμο της λαδόκολλας προς τα πάνω, ώστε να μην φεύγουν τα υγρά

Διπλώνετε τη λαδόκολλα όσο γίνεται πιο κοντά στο ψάρι. Δένετε με σπάγκο κουζίνας είτε κλείνετε τις διπλωμένες άκρες προς τα πάνω (για να μην φύγουν υγρά) με συνδετήρες – βλ. φωτό.

Ψήσιμο στη λαδόκολλα, η οποία εξωτερικά καίγεται

Ψήσιμο: Βάζετε το πακέτο στη σχάρα του προθερμασμένου φούρνου και ψήνετε για 20-25 λεπτά, ανάλογα με ψάρι. Αυτό της φωτό ψήθηκε 20 λεπτά.

Κάνετε το λαδολέμονο (όσο ψήνεται το ψάρι): Χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί. Δοκιμάζετε και διορθώνετε ανάλογα με τη γεύση σας.

Ολόκληρο φαγκρί στη λαδόκολλα, με ζοχούς και ντοματίνια

Αποσύρετε και ανοίγετε με προσοχή (ο ατμός καίει) το πακέτο κόβοντας το χαρτί – βολεύει το ψαλίδι.

Ψάρι με χόρτα στη λαδόκολλα, ψητό στο φούρνο

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε απ’ τη λαδόκολλα το ψάρι με τα χόρτα σε πιατέλα ή απευθείας στα πιάτα. Συνοδεύετε το λάιτ γεύμα με το λαδολέμονο και πατάτες βραστές ή πατατοσαλάτα.

Print Friendly, PDF & Email


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα