1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Χταπόδι με φάβα | Φοβερός συνδυασμός | Συνταγή


Εκτέλεση

Ξεκινάμε το χταπόδι με φάβα, ετοιμάζοντας πρώτα το χταπόδι. Χρειαζόμαστε ένα μικρό πήλινο σκεύος που να χωράει το χταπόδι. Αυτό είναι βασικό, για να  μην απλώσουν τα υγρά που θα χρησιμοποιήσουμε. Βάζουμε το χταπόδι στο πήλινο και το περιχύνουμε με το ξύδι. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για μία ώρα.

Στραγγίζουμε και πετάμε το ξύδι. Βάζουμε στο πήλινο τη δάφνη, το πιπέρι, το σκόρδο και τη ρίγανη και καλύπτουμε το χταπόδι με ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο πολύ καλά, σφραγίζοντας γύρω γύρω.

Ψήνουμε στους 200 °C σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 45΄. Μετά τα πρώτα 20΄ξεσκεπάζουμε και αναποδογυρίζουμε το χταπόδι. γιατί με το ψήσιμο μαζεύει προς τα πάνω. Σφραγίζουμε ξανά το πήλινο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25΄επιπλέον.

Αφού ψηθεί, το βγάζουμε από το ζουμί του, το κόβουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε με παντρεμένη φάβα. Περιχύνουμε με τα ζουμάκια ψησίματος.

Για τη φάβα

Μουλιάζουμε τη φάβα μέσα σε νερό για 30΄και στη συνέχεια τη στραγγίζουμε. Τη βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση και την καλύπτουμε με νερό (πέντε δάχτυλα επιπλέον). Μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε καλά. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ολόκληρο. Σιγοβράζουμε μέχρι να βράσει καλά, για 30-45΄ (δεν ανακατεύουμε τη φάβα από την ώρα που θα πάρει βράση γιατί θα κολλήσει.

Σβήνουμε τη φωτιά και με ξύλινη κουτάλα την ανακατεύουμε συνεχώς, να κρεμώσει, ή την περνάμε από μύλο λαχανικών. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι. Σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο μαραίνουμε τα κρεμμύδια και την κάππαρη για 3-4΄να γίνουν διάφανα. Σερβίρουμε τη φάβα σε μία πιατέλα και τη γαρνίρουμε με την κάππαρη και τις φέτες κρεμμυδιού.

Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*

«Μια άκρως καλοκαιρινή συνταγή. Το χταπόδι είναι καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ενώσεις απαραίτητες για την ενίσχυση του μυϊκού, ανοσοποιητικού και ορμονικού συστήματος. Επίσης περιέχει ω3 λιπαρά οξέα τα οποία σχετίζονται με τη καλή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων της. Η φάβα αφ’ ενός είναι γευστική, αφετέρου έχει υψηλή διατροφική αξία. Μόλις ¼ του φλιτζανιού φάβα μπορεί να καλύψει το 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε θειαμίνη (Β1), σιδήρου, φωσφόρου, χαλκού, καλίου και μαγνησίου. Με ή χωρίς ουζάκι, είναι ένα γεύμα με υψηλή θρεπτική αξία. «.

*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Διαβάστε επίσης όλα τα μυστικά μου για να διαλέγετε και να μαγειρεύετε σωστά το χταπόδι.

Θέλετε περισσότερες νόστιμες συνταγές για την περίοδο της νηστείας; Βρείτε τες όλες εδώ.

Αν σας άρεσε το χταπόδι με φάβα, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή

Φακές με χταπόδι και λαχανικά


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα