1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Χριστουγεννιάτικο δέντρο. – Askitikon

Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Σίγουρα στην περίοδο των Χριστουγέννων το Χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει την τιμητική του. Ο στολισμός του όπως και αν είναι αυτός, είτε με φανταχτερά και ακριβά στολίδια, είτε με απλά κεραμικά ή πλαστικά, είτε με αποξηραμένα, είτε μόνο με φωτάκια… είναι μια απαραίτητη διαδικασία για αυτήν την περίοδο.

Έχουμε όμως στα αλήθεια αναρωτηθεί ποια είναι η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου δέντρου; Γιατί δηλαδή να στολίζουμε ένα έλατο τα Χριστούγεννα και όχι κάτι άλλο;

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1833. Προήλθε από τον Όθωνα σαν ένα γερμανικό έθιμο και έτσι το πρώτο έλατο στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου.

Παρ’ όλα αυτά όμως οι γνώμες διίστανται, αφού κάποιοι καθηγητές της Χριστιανικής Αρχαιολογίας υποστηρίζουν ότι το έθιμο δεν προήλθε από την Γερμανία αλλά από την Ανατολή. Στα ελληνικά σπίτια το έθιμο αυτό καθιερώθηκε από το 1950 και μετά.

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, η παράδοση να στολίζονται δέντρα ή έστω κομμάτια δέντρων ως ένα εορταστικό σύμβολο υπήρχε από την αρχαιότητα σε όλες τις θρησκείες.

Στην θρησκεία των Χριστιανών τον 4ο αιώνα, καθιερώθηκε η 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού της Γέννησης του Χριστού. Τον 8ο αιώνα στολίστηκε και το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που ήταν έλατο. Έτσι το έλατο έγινε χριστιανικό σύμβολο και συνδέθηκε άμεσα με την περίοδο των Χριστουγέννων.

Όπως και να έχει πάντως ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου αποτελεί μια από τις απολαυστικότερες και σίγουρα πιο αγαπημένες συνήθειες για όλους μας.

Είναι πλέον καθιερωμένος σε κάθε σπίτι στην Ελλάδα και όχι μόνο. Στη βάση του δέντρου τοποθετείται η φάτνη, η οποία και συμβολίζει τη γέννηση του Χριστού, ενώ στην κορυφή του το αστέρι, που συμβολίζει το αστέρι της Βηθλεέμ που οδήγησε τους μάγους στο Θείο Βρέφος.

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα