1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Χοιρινό πρασοσέλινο αυγολέμονο | Συνταγές


Χοιρινό πρασοσέλινο… ένα αγαπημένο, παραδοσιακό φαγητό με χοιρινό κρέας και με λαχανικά, πράσο και σέλινο, που αν και έχουν τελείως διαφορετική γεύση μεταξύ τους, σίγουρα “παντρεύονται” ιδανικά και απογειώνουν την γεύση του χοιρινού. Μια συνταγή για ένα εξαιρετικά πιάτο που πάντα καλωσορίζει γευστικά τον ερχομό του χειμώνα, αν και τρώγεται όλες τις εποχές του χρόνου, και πάντα είναι ευπρόσδεκτο στο καθημερινό αλλά και στο επίσημο τραπέζι σας.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό χοιρινή σπάλα, κομμένη σε μέτρια κομμάτια (35 γρ. περίπου το ένα)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
  • 3 μεγάλα πράσα, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κιλό σέλινο χοντροκομμένο, μίσχοι και φύλλα μαζί
  • 1/2 κιλό σέλερι χοντρομμένο μόνο τους μίσχους
  • 130-150 ml ελαιόλαδο
  • 2 ποτήρια βραστό νερό ή ζωμό λαχανικών
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το αυγολέμονο
  • 2-3 λεμονιών το χυμό (σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
  • 2 αυγά, χωριστά τα ασπράδια και οι κρόκοι
  • ζωμό από το φαγητό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ζεματίζετε τα κομμάτια κρέατος σε κοχλαστό νερό για 10 λ ή μέχρι να βγάλει άσπρο αφρό για να το ξαφρίσετε καλά. Όταν το ξαφρίσετε το στραγγίζετε, το μεταφέρετε σε πιατέλα και μόλις κρυώσει ελαφρώς το ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί για να “τραβήξει” την υγρασία του.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε, σε δυνατή φωτιά, το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας μαζί με το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πάρουν χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια προσθέτετε τα πράσα, συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λ και μετά ρίχνετε το βραστό νερό ή ζωμό λαχανικών.
  3. Μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε το φαγητό σας για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος αν απαιτηθεί προσθέτετε σταδιακά, λίγο ακόμα βραστό νερό. 10 λ πριν βράσει το κρέας το αλατοπιπερώνετε. Μπορείτε να το βράσετε στη χύτρα για 35 λ περίπου. Σε αυτή την περίπτωση θα το αλατοπιπερώσετε πριν κλείσετε τη χύτρα. 
  4. Εν τω μεταξύ, σε άλλη κατσαρόλα ρίχνετε μπόλικο νερό με 1 κ.γ. αλάτι και βράζετε το σέλινο με το σέλερι για περίπου 50 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Μόλις το κρέας είναι έτοιμο και έχει μείνει με λίγα υγρά, σουρώνετε το σέλινο και το σέλερι, τα προσθέτετε στην κατσαρόλα με το κρέας, ανακατεύετε με απαλές κινήσεις και τα αφήνετε για λίγα λεπτά να μαγειρευτούν μαζί.
  5. Σβήνετε το μάτι της κουζίνας, αφήνετε το φαγητό επάνω στο σβηστό μάτι, δοκιμάζετε και διορθώνετε το αλατοπίπερο και ανακινείτε τη κατσαρόλα να πάει παντού το αλατοπίπερο. Εν τω μεταξύ, μέχρι να “πέσει” ελαφρώς η θερμοκρασία του φαγητού φτιάχνετε το αυγολέμονο.
  6. Για το αυγολέμονο: Ρίχνετε τα ασπράδια σε ένα γυάλινο μπολ και τα χτυπάτε καλά μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα που να στέκεται. Προσθέτετε τους κρόκους, συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο να ενσωματωθούν και μετά αρχίζετε στο μπολ εναλλάξ λίγο από το λεμόνι και λίγο από το ζεστό ζωμό χτυπώντας ελαφρώς. Το αυγολέμονο είναι έτοιμο όταν η βάση του γυάλινου μπολ που κρατάτε στο χέρι σας θα έχει ζεσταθεί καλά. 
  7. Περιχύνετε με το αυγολέμονο το φαγητό μέσα στην κατσαρόλα, ανακινείτε καλά την κατσαρόλα να πάει παντού, το αφήνετε για λίγο στο σβησμένο μάτι και μετά σερβίρετε το φρικασέ σας. Καλή σας όρεξη.

Tip: Για έξτρα γεύση ρίχνετε 1-2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο, 5 λ πριν βράσει το κρέας με τα λαχανικά. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε μισή σελινόριζα τριμμένη στον τρίφτη ή κομμένη σε μικρά κομματάκια μειώνοντας την ποσότητα του σέλερι.

Συνταγή προσαρμοσμένη από Πηγή

Sintayes.gr,

Συνταγή: Χοιρινό πρασοσέλινο αυγολέμονο

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα