1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Χοιρινά μπριζολάκια λαιμού με υπέροχη σάλτσα στο τηγάνι | Συνταγές


Χοιρινά μπριζολάκια λαιμού με υπέροχη σάλτσα κρασιού και κέτσαπ στο τηγάνι. Μια συνταγή πολύ εύκολη στη παρασκευή της, για ένα απλό αλλά πεντανόστιμο πιάτο για το καθημερινό και το Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Συνοδέψτε τα με πατάτες με μπέικον (δείτε τη συνταγή πιο κάτω) και πραγματικά απολαύστε το τέλειο γεύμα ή δείπνο.

Υλικά συνταγής

  • 6 μικρά χοιρινά μπριζολάκια λαιμού, χωρίς κόκαλο, πάχους 1 εκ. περίπου (τα βρίσκετε και συσκευασμένα, σε δισκάκια που περιέχουν 8-10 κομμάτια, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
  • 300 ml γλυκό κρασί (Σάμου, Μαυροδάφνη ή άλλο επιλογής σας)
  • ¾ φλ  τσαγιού κέτσαπ 
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 
  • 2 σκελίδες σκόρδου, σπασμένες 
  • ½ κουταλάκι ξερό θυμάρι (ή ξερή ρίγανη) 
  • ¼ κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη 
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα ρηχό πυρέξ, που να χωράει τα 6 μπριζολάκια σας, βάζετε το κρασί, τη κέτσαπ, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το θυμάρι (ή τη ρίγανη), το μπαχάρι και αλατοπίπερο και τα ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι. Στρώνετε στο πυρέξ και τα μπριζολάκια το ένα δίπλα στο άλλο, σκεπάζετε το πυρέξ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε, εκτός ψυγείου, να μαριναριστεί για 3-4 ώρες, γυρίζοντάς τα κάθε 30 λ και από την άλλη πλευρά.
  2. Στη συνέχεια, τα βγάζετε από τη μαρινάδα (την οποία κρατάτε) και σκουπίζετε καλά τα μπριζολάκια με χαρτί κουζίνας. Αλείφετε με ελαιόλαδο ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, και μόλις ζεσταθεί πολύ καλά σε πολύ δυνατή θερμοκρασία, ψήνετε σε δόσεις, τα μπριζολάκια για 3 λ από τη κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα αφαιρείτε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα, τα μεταφέρετε σε πιατέλα και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα. 
  3. Όταν τελειώσετε με τα μπριζολάκια, ρίχνετε στο τηγάνι τη μαρινάδα και ανακατεύετε με ξύλινη σπάτουλα “ξύνοντας” τη βάση του τηγανιού για να λιώσουν τα καμένα υπολείμματα από τα μπριζολάκια. Προσθέτετε 1 φλ. τσαγιού ζεστό νερό, χαμηλώνετε αμέσως τη φωτιά. Από τη στιγμή που θα κοχλάσει η σάλτσα την αφήνετε να βράσει για 10 λ περίπου ή μέχρι να αρχίσει να πήζει. 
  4. Προσθέτετε τα μπριζολάκια, μαζί με τα υγρά που έχουν μαζευτεί στο πιάτο τους, δοκιμάζετε το αλάτι και αν απαιτηθεί συμπληρώνετε, κουνάτε λίγο το τηγάνι να “βραχούν” με τη σάλτσα και τα μαγειρεύετε για 5-6 λ. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρετε αμέσως τα μπριζολάκια σας ζεστά μαζί με τη σάλτσα τους και συνοδευτικό επιλογής σας. 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ: Ένα ωραίο συνοδευτικό για τα μπριζολάκια σας είναι οι πατάτες με μπέικον.

Δείτε τη συνταγή για πατάτες με μπέικον σε περίπτωση που θα τις προτιμήσετε: Περίπου ένα 20λεπτο πριν γίνουν τα μπριζολάκια, σοτάρετε σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα 5-6 φέτες μπέικον, κομμένες σε λεπτές λωρίδες, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Τις βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Ρίχνετε στο τηγάνι 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και 2 μεγαλούτσικες πατάτες, κομμένες σε μικρά κυβάκια, αλατοπιπερώνετε και τις σοτάρετε στο λίπος του μπέικον για 15 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτετε τότε ¾ φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι όλος ο ζωμός να σωθεί. Ρίχνετε ξανά το μπέικον και προαιρετικά τυρί γραβιέρα ή φέτα ή μοτσαρέλα κομμένο σε μικρά κυβάκια ανακατεύετε καλά και τις αποσύρετε από τη φωτιά. Τις σερβίρετε με ψιλοκομμένο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Ντίνας Νικολάου «Μόνος στη κουζίνα», εκδόσεις Μίνωας.

Photo 1, Photo 2

Sintayes.gr,

Συνταγή: Χοιρινά μπριζολάκια λαιμού με υπέροχη σάλτσα στο τηγάνι

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα