Ένα λαδερό νόστιμο φαγητό, που υπάρχει στο εβδομαδιαίο menu σχεδόν όλων των οικογενειών στην Ελλάδα και πολύ ψηλά στη πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής.
Η θρεπτική αξία του καρπού της φασολιάς διαφαίνεται και από την έκφραση «κρέας του φτωχού», που χρησιμοποιείται γι’ αυτόν. Ειδικότερα, η περιεκτικότητα των χλωρών φασολιών σε νερό είναι 90% , με περιεκτικότητα σε λιπαρά 0,5%. Επιπλέον περιέχουν βιταμίνες Α, Β και C και βιταμίνες Β1 και Β2. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία δεν περιέχονται σε άλλες τροφές.
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό φασολάκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 πατάτες κομμένες σε κύβους
- 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 5 φρέσκιες ντομάτες ή 1½ κουτιά ντοματάκια κονκασέ, χοντροπολτοποιημένα στο μούλτι με τους χυμούς τους
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζετε τα φασολάκια κόβοντας τις δύο άκρες τους και αφαιρώντας τις κλωστές που ίσως έχουν. Τα πλένετε καλά και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
- Ζεσταίνετε το λάδι στη κατσαρόλα και σοτάρετε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το σκόρδο, σοτάρετε για ½ λ επιπλέον, ρίχνετε τα φασολάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά για 3-4 λ.
- Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ, τα καρότα, τις πατάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και νερό που σχεδόν να τα σκεπάζει και βράζετε το φαγητό σας σε μέτρια φωτιά για 45-50 λ περίπου ή μέχρι να βράσουν τα λαχανικά σας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και μελώσει η σάλτσα.
- 10 λεπτά πριν αφαιρέσετε τα φασολάκια από τη κατσαρόλα ρίχνετε και το μαϊντανό, δοκιμάζετε το αλάτι και αν απαιτείται προσθέτετε. Αν η σάλτσα σας είναι υδαρής αφήνετε τη κατσαρόλα ξεσκέπαστη να σωθούν τα υγρά και μείνει η σάλτσα με τη ντομάτα και το λαδάκι της.
27/02/2018
Sintayes.gr,
Συνταγή: Φασολάκια γιαχνί