1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Φασολάκια γιαχνί | Συνταγές – Sintayes.gr


Ένα λαδερό νόστιμο φαγητό, που υπάρχει στο εβδομαδιαίο menu σχεδόν όλων των οικογενειών στην Ελλάδα και πολύ ψηλά στη πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής. 

Η θρεπτική αξία του καρπού της φασολιάς διαφαίνεται και από την έκφραση «κρέας του φτωχού», που χρησιμοποιείται γι’ αυτόν. Ειδικότερα, η περιεκτικότητα των χλωρών φασολιών σε νερό είναι 90% , με περιεκτικότητα σε λιπαρά 0,5%.  Επιπλέον περιέχουν  βιταμίνες Α, Β και C και βιταμίνες Β1 και Β2. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά,  τα οποία δεν περιέχονται σε άλλες τροφές.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό φασολάκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 πατάτες κομμένες σε κύβους
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες 
  • 5 φρέσκιες ντομάτες ή 1½ κουτιά ντοματάκια κονκασέ, χοντροπολτοποιημένα στο μούλτι με τους χυμούς τους
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τα φασολάκια κόβοντας τις δύο άκρες τους και αφαιρώντας  τις κλωστές που ίσως  έχουν. Τα πλένετε καλά και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
  2. Ζεσταίνετε το λάδι στη κατσαρόλα και σοτάρετε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα  τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το σκόρδο, σοτάρετε για ½ λ επιπλέον, ρίχνετε τα φασολάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά για 3-4 λ.
  3. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ, τα καρότα, τις πατάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και νερό που σχεδόν να τα σκεπάζει και βράζετε το φαγητό σας σε μέτρια φωτιά για 45-50 λ περίπου ή μέχρι να βράσουν τα λαχανικά σας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και μελώσει η σάλτσα. 
  4. 10 λεπτά πριν αφαιρέσετε τα φασολάκια από τη κατσαρόλα ρίχνετε και το μαϊντανό, δοκιμάζετε το αλάτι και αν απαιτείται προσθέτετε. Αν η σάλτσα σας είναι υδαρής αφήνετε τη κατσαρόλα ξεσκέπαστη να σωθούν τα υγρά και μείνει η σάλτσα με τη ντομάτα και το λαδάκι της.

Sintayes.gr,

Συνταγή: Φασολάκια γιαχνί

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα