1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Φασολάδα με λουκάνικο | Συνταγή


Εκτέλεση

Για την κοκκινιστή φασολάδα με λουκάνικο, βράζουμε πρώτα τα φασόλια, χωρίς να τα έχουμε μουλιάσει, σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά από την ώρα που θα πάρουν βράση, για 35΄-40′ μέχρι να μισομαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Κρατάμε λίγο από το νερό των φασολιών στην άκρη.

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Σε μια κουταλιά ελαιόλαδο σοτάρουμε τα χωριάτικα λουκάνικα για 3´ να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε πιάτο και τα σκεπάζουμε. Θα τα προσθέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος.

Στην κατσαρόλα που ροδίσαμε τα λουκάνικα προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο (από το συνολικό) και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι. Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν. Τα αφήνουμε για 2΄-3΄ και φροντίζουμε να μην πάρουν χρώμα.  Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. Ψήνουμε τον πελτέ για 1′. Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε βραστό νερό να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει από πάνω 2-3 δάχτυλα. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να προσθέσετε το νερό που έβρασαν τα φασόλια, για πιο πλούσια κρεμώδη υφή στη φασολάδα.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα για 30΄.Προσθέτουμε το λουκάνικο. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βράζουμε για ακόμα 5′ , μέχρι να χυλώσει καλά η φασολάδα με λουκάνικο και ο ζωμός της να μοιάζει με πυκνή σάλτσα. Αν θέλουμε προσθέτουμε το μπούκοβο στο τέλος.

Σερβίρουμε τη φασολάδα αχνιστή, με ελιές και ζυμωτό ψωμί ή τυρόψωμο καρυδάτο.

Μυστικά για τη φασολάδα με λουκάνικο

 

•Μάθετε πώς θα επιλέγετε τα φασόλια ώστε να βράζουν γρήγορα

Επιλέξτε μέτρια, ψιλά φασόλια ή γιγαντες, με λευκό χρώμα, χωρίς σκασίματα και ξεφλουδίσματα. Φασόλια με αχνό κίτρινο χρώμα και σκασμένα φασόλια σημαίνει πολυκαιρισμένα φασόλια, που δεν θα βράζουν όσο κι αν τα βράζετε.

•Φασολάδα χωρίς μούλιασμα φασολιών

Εγώ την φασολάδα μου τη φτιάχνω πάντα χυλωμένη, με φασόλια μελωμένα δηλ μαλακά, χωρίς να τα μουλιάζω. Ακολουθήστε τις οδηγείς μου όταν αγοράζετε φασόλια και θα δείτε ότι θα γλιτώσετε από το πολύωρο μούλιασμα τους, που είναι εντελώς περιττό.

•Η σωστή φασολάδα έχει μέσα φασόλι μαλακό βρασμένο ολόκληρο και όχι διαλυμένο

Το σιγανό βράσιμο των φασολιών, τους επιτρέπει να μαλακώσουν χωρίς να χτυπιούνται μέσα στην κατσαρόλα. Αν τα βράζετε όμως σε δυνατή φωτιά, τότε θα διαλυθούν, θα ξεφλουδίσουν και θα σπάσουν.

•Δώστε νοστιμιά στην κλασική φασολάδα με λουκάνικα

Την ώρα που σοτάρουμε τα λαχανικά, δεν πρέπει να πάρουν χρώμα για να μην γίνει βαριά η φασολάδα.

Όμως, ψήστε καλά για 1′ συνεχόμενα, ανακατεύοντας τον πελτέ για να βγάλει όλα τα αρώματα του και να δώσει έξτρα γεύση στην φασολάδα.

•Λουκάνικο χωριάτικο για έξτρα γεύση και πολύ νοστιμιά

Διαλέξτε ένα χωριάτικο λουκάνικο της αρεσκείας σας και ψιλοκόψτε το σε φέτες. Μπορείτε αν θέλετε για καλύτερη ομογενοποίηση των υλικών, να αφαιρέσετε το περίβλημα από το λουκάνικο και να το ψιλοκόψετε σαν χοντροκομμένο κιμά. Εγώ το προτιμώ έτσι!

•Ελαιόλαδο, το πολύτιμο υλικό που χυλώνει-πυκνώνει τη φασολάδα

Πάντα προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο της συνταγής στο τέλος του μαγειρέματος, αφενός γιατί είναι πιο υγιεινό (το ελαιόλαδο κρατάει όλες τις βιταμίνες του) και είναι πιο γευστικό, αφετέρου γιατί αυτός είναι ένας τρόπος για να χυλώσουν τα όσπρια. Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για ακόμα λίγα λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια και ο ζωμός.

•Φασολάδα με λουκάνικα στο φούρνο

Εκτός από την κατσαρόλα που είναι ο πιο εύκολος τρόπος, μπορείτε να ψήσετε τη φασολάδα με λουκάνικα στο φούρνο για περισσότερη νοστιμιά.

Δηλαδή, αφού μισοβράσετε τα φασόλια, σοτάρετε τα λουκάνικα και τα λαχανικά και βάζετε όλα μαζί τα υλικά σε γάστρα ή σε βαθύ ταψί. Περιχύστε με το ελαιόλαδο και σκεπάστε το ταψί ή την γάστρα. Ψήστε για 45′ στους 170 βαθμούς C και μετά ξεσκεπάστε και συνεχίστε το ψήσιμο για 15 περίπου λεπτά, ώστε να στεγνώσει η φασολάδα και να πάρει ελαφριά κρούστα.

Διαβάστε και όλα τα μυστικά μου, για να διαλέγετε και να μαγειρεύετε σωστά τα όσπρια.

Αν σας άρεσε η φασολάδα με λουκάνικο, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω φανταστική συνταγή

Γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικο


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα