1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Φακές κόκκινες σούπα | Συνταγές


Οι κόκκινες φακές έχουν στη πραγματικότητα ένα εντυπωσιακό κοραλί χρώμα που γίνεται απαλό κίτρινο όταν μαγειρευτούν. Στην Ινδία και όλη τη Μέση Ανατολή τρελαίνονται για τις κόκκινες φακές γιατί βράζουν σε ελάχιστο χρόνο, δεν χρειάζονται φούσκωμα, έχουν μια γλυκιά, πιο ουδέτερη και ήπια γεύση από τις κλασικές και χυλώνουν εύκολα. Γι’αυτό ακριβώς το λόγο τις αγαπούν και τα παιδιά, ακόμη και κείνα που σιχαίνονται την κλασική φακή. 

Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για κόκκινες φακές σούπα, ένα εξαιρετικά νόστιμο και υγιεινό, θρεπτικό και οικονομικό φαγητό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.  Αν κρατήσετε περιορισμένα τα υγρά, μπορείτε να την περάσετε από το μύλο λαχανικών, να αφήσετε τον χυλό να κρυώσει σε πυρέξ και να σφίξει σαν φάβα. Εναλλακτικά περάστε τη από το μπλέντερ και απολαύσετε μια σούπα “βελουτέ”.

Υλικά συνταγής

  • 400 γρ. κόκκινη φακή
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα 2 (προαιρετικά)
  • 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κυβάκια
  • 1 πατάτα κομμένη σε κυβάκια
  • 1/2 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κουρκουμά ή κόλιανδρο αποξηραμένο
  • 1 κ.γ. πάπρικα επιλογής σας (γλυκιά, καυτερή, καπνιστή)
  • αλάτι πιπέρι 
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ή νιφάδες καυτερής πιπεριάς και φύλλα μαϊντανού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξεπλένετε ελαφρώς τις φακές σε τρεχούμενο νερό και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτετε το καρότο και τη πατάτα σε κύβους,  το σκόρδο (προαιρετικά) και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά, για 4-5 λ περίπου.
  2. Ρίχνετε τη στραγγισμένη φακή, ανακατεύετε, προσθέτετε το ζεστό ζωμό λαχανικών ή νερό, το κύμινο, το κουρκουμά ή κόλιανδρο, τη πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 25-30 λ ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και τα λαχανικά.
  3. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχετε τα υγρά και αν απαιτηθεί προσθέτετε σταδιακά λίγο επιπλέον ζεστό νερό. Σερβίρετε τις φακές σας ζεστές πασπαλισμένη με λίγη πάπρικα ή νιφάδες καυτερής πιπεριάς και φύλλα φρέσκου μαϊντανού. 

Διατροφική αξία: Η κόκκινη φακή είναι γνωστή και με την ονομασία «φακή της Αιγύπτου». Η γεύση της είναι απαλότερη από αυτήν της κοινής φακής, είναι πιο γλυκιά και έχει επίγευση ξηρών καρπών.

Η χρωματική της γκάμα κυμαίνεται από το ελαφρύ πορτοκαλί μέχρι το έντονο κόκκινο.

Η κόκκινη φακή είναι όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία, πλούσια σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, και βιταμίνες Β. Μια μερίδα κόκκινης φακής, δηλαδή περίπου όσο ένα φλιτζάνι του τσαγιού, περιέχει πάνω από το μισό του ημερήσιου απαιτούμενου σιδήρου ενός ατόμου.

Εάν έχετε πρόβλημα με τα όσπρια, είναι πολύ πιο εύπεπτη και ελαφριά.

Πολτοποιήστε τις έτοιμες φακές σας με ραβδομπλέντερ ή τμηματικά στο μπλέντερ και απολαύστε μια υπέροχη σούπα βελουτέ

Sintayes.gr,

Συνταγή: Φακές κόκκινες σούπα

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα