1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Υπερσεξουαλικότητα: Είναι πραγματική πάθηση;


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023, 13:53

Η υπερσεξουαλικότητα (κάποιες φορές στην ιατρική βιβλιογραφία «εθισμός στο σεξ» ή «ψυχαναγκαστική διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας») είναι μια αμφιλεγόμενη διάγνωση, οι συμπεριφορές όμως που σχετίζονται με αυτή μπορούν να τεθούν επί τάπητος.

Γενικά, τα υπερσεξουαλικά άτομα αντιμετωπίζουν δυσκολία να ελέγξουν τις σεξουαλικές τους παρορμήσεις, σε βαθμό που γίνονται επιζήμιες για την ποιότητα ζωής τους και τους προκαλούν ψυχολογική δυσφορία. Αυτές οι παρορμήσεις μπορεί να προκαλούν προβλήματα στο εργασιακό περιβάλλον των ατόμων, στην οικογενειακή τους ζωή, στις κοινωνικές σχέσεις με τους φίλους και να επηρεάζουν την ικανότητά τους να διαχειριστούν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Η έννοια της υπερσεξουαλικότητας μπορεί να είναι περίπλοκη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το σεξ σε κάποιο βαθμό και είναι απόλυτα φυσιολογικό να απολαμβάνουν την ερωτική οικειότητα. Κάποιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία ή θέλουν να κάνουν σεξ συχνότερα απ’ ότι άλλοι άνθρωποι και αυτό είναι εντελώς φυσικό. Μια έντονη λίμπιντο δεν σημαίνει ότι το άτομο είναι υπερσεξουαλικό.

Μέχρι αυτή την στιγμή, η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΑΡΑ) δεν θεωρεί την υπερσεξουαλικότητα ψυχική διαταραχή, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την αναγνωρίζει ως μια από τις διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων.

Αυτό που διαχωρίζει την υπερσεξουαλικότητα από την έντονη λίμπιντο είναι ο ψυχαναγκασμός, η δυσφορία και η παρεμβολή στην καθημερινή ζωή του πάσχοντα.

Τα υπερσεξουαλικά άτομα μπορεί να νιώθουν τόσο εξαναγκασμένα να κάνουν σεξ ώσtε να αποζητούν την σεξουαλική ικανοποίηση αντί να φροντίσουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις, όπως το να βρουν εργασία ή να φροντίσουν την οικογένεια τους. Μπορεί να ξοδεύουν τεράστια ποσά σε πορνογραφικό υλικό. Μπορεί επίσης να έχουν πολλαπλές σχέσεις, να αναζητούν συνεχώς πολλαπλούς συντρόφους ή να κάνουν σεξ χωρίς να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Πολλοί υπερσεξουαλικοί άνθρωποι προσπαθούν εναγωνίως να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους, χωρίς να το πετυχαίνουν. Συχνά έχουν αισθήματα ενοχής και ντροπής για την κατάστασή τους και αναπτύσσουν καταθλιπτικά συμπτώματα ή αγχώδεις διαταραχές. Πολλές φορές επίσης βρίσκουν τις σεξουαλικές τους συναναστροφές μη ικανοποιητικές.

Με το πέρασμα του χρόνου η υπερσεξουαλικότητα μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές δυσκολίες, να φέρει το τέλος σχέσεων και να έχει συνέπειες στην υγεία και την κοινωνία όπως σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και απρογραμμάτιστες εγκυμοσύνες.

Αν και το ερώτημα αν η υπερσεξουαλικότητα είναι πραγματική πάθηση είναι δύσκολο να απαντηθεί, υπάρχει παρόλα αυτά διαθέσιμη βοήθεια. Ο

ι άνθρωποι που νιώθουν ότι οι σεξουαλικές παρορμήσεις τους ξεφεύγουν από τον έλεγχο τους ή ότι παρεμβάλλονται με τις καθημερινές τους δραστηριότητες, ενθαρρύνονται να επισκεφτούν έναν ειδικό γιατρό ο οποίος στην συνέχεια μπορεί να τους παραπέμψει κατάλληλα σε sex therapist, σε σύμβουλο γάμου ή σε ομάδα υποστήριξης. Για συγκεκριμένες κατηγορίες πασχόντων υπάρχει και η επιλογή της φαρμακοθεραπείας.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα