1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Υπάρχει αλήθεια εκεί έξω η αδελφή ψυχή σου; Τι λέει η επιστήμη;


Πιστεύεις στις αδελφές ψυχές; Αν ναι ανήκεις στην πλειοψηφία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marist:

Το 73% των Αμερικανών πιστεύει στις αδελφές ψυχές.

Περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες πιστεύουν ότι είναι προορισμένοι να βρουν τη μοναδική τους, αληθινή αδελφή ψυχή (άνδρες: 74%, γυναίκες: 71%).

Το 79% των ατόμων κάτω των 45 ετών πιστεύει στις αδελφές ψυχές, ενώ μόνο το 69% των ατόμων άνω των 45 το πιστεύει.

Δεν είσαι η μόνη λοιπόν. Το θέμα είναι αν αυτή η πίστη μας βοηθάει ή μας βλάπτει;

Ο ερευνητής Raymond Knee και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι ανήκουν σε δύο κατηγορίες. Σε εκείνους που έχουν:

1. Πεποιθήσεις πεπρωμένου: Είμαι προορισμένος να είμαι με ένα συγκεκριμένο άτομο. Έχω μια αδελφή ψυχή. Έχω ένα άτομο που προορίζεται για μένα.

2. Πεποιθήσεις ανάπτυξης: Οι σχέσεις προχωρούν αργά και καθώς εξελισσόμαστε ταιριάζουμε. Οι σχέσεις θέλουν προσπάθεια. Μπορείς να χτίσεις αγάπη.

Εσύ που ανήκεις; Προσοχή, η απάντησή σου σε αυτή την ερώτηση υπαγορεύει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία ή την αποτυχία της σχέσης.

Οι άνθρωποι που πιστεύουν στις αδελφές ψυχές χρησιμοποιούν την ψυχική τους ενέργεια για να αξιολογήσουν το άτομο με το οποίο βρίσκονται. Με άλλα λόγια, αναρωτιούνται συνεχώς:

Είναι αυτός ο άνθρωπος μου;

Μπορώ να βρω κάτι καλύτερο;

Ενώ, τα άτομα με πεποιθήσεις ανάπτυξης θέτουν στον εαυτό τους πολύ διαφορετικές εσωτερικές ερωτήσεις:

Ταιριάζουμε;

Πώς μπορώ να γίνω καλύτερος στη σχέση;

Πώς μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά;

Η παγίδα της αδελφής ψυχής:

Εάν πιστεύετε ότι υπάρχει μόνο ένα άτομο για εσάς, είναι πιο πιθανό να ξοδέψετε ενέργεια και χρόνο αναζητώντας αυτό το άτομο αντί να καλλιεργήσετε τις υπάρχουσες σχέσεις.

Οι πιστοί του πεπρωμένου έχουν παθιασμένες, έντονες, βραχυπρόθεσμες σχέσεις, αλλά συχνά απογοητεύονται και χάνουν την πίστη όταν κάτι πάει στραβά. Αναζητούν συνεχώς το «τέλειο» άτομο. Όταν συμβαίνει κάτι αρνητικό στη σχέση, σκέφτονται «Καλύτερα να προχωρήσω και να βρω τον άνθρωπο μου».

Οι πιστοί της ανάπτυξης χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να δεσμευτούν. Ακόμη και όταν η σχέση είναι στην αρχή της έχουν περισσότερα κίνητρα να βρουν λύσεις, να συμβιβαστούν ή να εξερευνήσουν νέες ιδέες. Όταν συμβαίνει κάτι αρνητικό στη σχέση, σκέφτονται: «Καλύτερα να το λύσουμε».

Κι αν πιστεύεις στις αδερφές ψυχές;

Η αναζήτηση της αδελφής ψυχής μειώνει το κίνητρο να κάνεις τις σχέσεις σου να λειτουργήσουν. Δεν σου αφήνει περιθώρια για ανάπτυξη και προσαρμοστικότητα. Τι μπορείς να κάνεις;

Βήμα πρώτο: Ανέτρεξε στο παρελθόν σου. 

Θυμήσου τα πρότυπα των μέχρι τώρα σχέσεων σου. Σου έχουν βγει στο παρελθόν; Τι μπορείς να μάθεις από αυτές;

Βήμα δεύτερο: Διευκρίνισε τι είναι σοβαρό και τι όχι

Δεν είναι όλοι οι καυγάδες σημαντικοί σε μια σχέση. Φυσικά, υπάρχουν deal breakers αλλά πρέπει να καταφέρεις να κάνεις τη διάκριση ανάμεσα στο τι θίγει τις αξίες σου και στο τι θίγει τον εγωισμό σου. Σκέψου τις τρέχουσες ή τις προηγούμενες συγκρούσεις. Τελικά επιδεχόταν “επισκευή”;

Βήμα τρίτο: Μάθε να προσαρμόζεσαι

Η ευελιξία, η ανάπτυξη και ο συμβιβασμός είναι σημάδια δύναμης ΟΧΙ αδυναμίας. Τείνουμε να πιστεύουμε ότι η προσαρμογή των ιδεών μας στις ιδέες κάποιου άλλου είναι σημάδι αδυναμίας. Η αλήθεια όμως είναι άλλη: Όταν αγαπάς κάποιον, εξελίσσεσαι μαζί του και αλλάζετε μαζί.

Τέλος αναρωτήσου; Υπάρχουν «τέλειοι» άνθρωποι, άνθρωποι χωρίς ελαττώματα ή άνθρωποι χωρίς τομείς που να χρειάζονται για βελτίωση. Εσύ αλήθεια είσαι; Η «αδελφή ψυχή» είναι κάποιος που σε προκαλεί να γίνεις καλύτερη και κάνεις κι εσύ το ίδιο για εκείνον.

Φωτογραφίες: Unsplash

Μια ματιά ακόμα: Οι συμβουλές που όλα τα ζευγάρια ξεχνάνε στην πορεία της σχέσης τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα