1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Τόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι τη νύχτα, για να χάσεις βάρος


Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή απώλειας βάρους που να ισχύει για όλους. Ο καθένας ακολουθεί αυτό που ταιριάζει στο σώμα και στη ψυχοσύνθεσή του. Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν την προσοχή στη διατροφή σε συνδυασμό με προπονήσεις cardio και ενδυνάμωσης. Επίσης, συστήνουν τον έλεγχο των επιπέδων stress και αρκετό ύπνο. Ειδικά ο ύπνος συχνά παραβλέπεται στην εξίσωση απώλειας βάρους. Είναι όμως αναπόσπαστη προϋπόθεση, για να μείνει το χαμένο βάρος μακριά για πάντα.

Ο ρόλος που διαδραματίζει ο ύπνος στην απώλεια βάρους και πόσο πρέπει να κοιμάσαι το βράδυ αναφέρονται σε όσα είπε στο POPSUGAR η Rizwana Sultana, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και ειδική στα θέματα ύπνου.

Γιατί ο ύπνος είναι σημαντικός;
Πολλοί άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετές ώρες ή δεν έχουν ποιότητα ύπνου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένας στους τρεις ενήλικες αντιμετωπίζει κάποια διαταραχή του ύπνου. Ειδικά στην Ελλάδα περισσότεροι από δυο εκατομμύρια Έλληνες φαίνεται να παρουσιάζουν παρόμοια προβλήματα.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος, διότι καθώς κοιμάσαι ο εγκέφαλός σου δημιουργεί νέα μονοπάτια που σε βοηθούν να μαθαίνεις και να θυμάσαι τις πληροφορίες. Ο ύπνος παίζει επίσης ρόλο στην ικανότητά σου να συγκεντρώνεσαι, να παίρνεις αποφάσεις και να είσαι δημιουργική. Επίσης, βοηθάει στην ανάκαμψη της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων σου, ενώ παράλληλα προλαμβάνει τη νεφρική νόσο και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πώς ο ύπνος επηρεάζει τη σύνθεση του σώματός σου;
Εκτός από τη βελτίωση της μνήμης και όλων όσων αναφέρθηκαν προηγουμένως, ο ύπνος επηρεάζει και τη σύνθεση του σώματός σου. Κυρίως, συμβάλλει στην ισορροπία του ορμονικού σου προφίλ. Συγκεκριμένα, εκείνων των ορμονών που ελέγχουν την πείνα (γκρελίνη) και την πληρότητα (λεπτίνη). Αν δεν κοιμάσαι καλά ή κοιμάσαι λίγο, τα επίπεδα γκρελίνης σου αυξάνονται, ενώ τα επίπεδα λεπτίνης μειώνονται. Αυτό σου προκαλεί αίσθημα πείνας. Άρα τρως περισσότερο από όσο χρειάζεσαι.

Όπως λέει η Δρ Sultana: «Κατά τη διάρκεια του ύπνου, παράγονται πολλές ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων των αυξητικών ορμονών, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη των μυών. Η έκκριση της αυξητικής ορμόνης είναι σημαντική, γιατί προωθεί την ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία. Ακόμα σε βοηθά να διατηρείς υγιή σωματικό ιστό και μυϊκή μάζα κατά την ενηλικίωση».

Πόσο ύπνο χρειάζεσαι κάθε βράδυ, για να χάσεις βάρος;
Θα πρέπει να κοιμάσαι τουλάχιστον επτά ώρες, αν προσπαθείς να χάσεις βάρος. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις την κόπωση και την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εξάλλου, όταν νιώθεις έτσι δεν έχεις διάθεση και δυνάμεις για γυμναστική. Ενώ όπως τονίζει η γιατρός μπορεί να έχεις και «έλλειψη κινήτρων, ενώ μπορεί να διαταραχθεί ο φυσιολογικός κιρκάδιος ρυθμός σου. Και κατά συνέπεια, να επηρεαστεί η απελευθέρωση της ορμόνης του σώματος».

Για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου, δημιούργησε μια ρουτίνα ύπνου και τήρησέ την. Έχε τη θερμοκρασία δωματίου στους 20 βαθμούς Κελσίου περίπου και απόφυγε την καφεΐνη. Επίσης, τα λιπαρά τρόφιμα και το αλκοόλ. Μείωσε και τον χρόνο που ξοδεύεις μπροστά στην οθόνη του κινητού σου στο κρεβάτι. Ένα ζεστό ρόφημα με βότανα και λίγη χαλαρωτική μουσική θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς.

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα