1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tουρκια

Τσαβούσογλου: Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο – Και δεν θα είναι ατύχημα

Απειλή της Τουρκίας προς την Ελλάδα «να μην κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στην Άγκυρα. Προειδοποίησε ότι αλλιώς η χώρα του δεν θα διστάσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προσθέτοντας ότι «δεν θα είναι ατύχημα». Τόνισε, ωστόσο, ότι η Τουρκία θέλει να επιλυθεί το θέμα μέσω διαλόγου και διπλωματίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις από την Ελλάδα.

Οι απειλές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και οι προσδοκίες ότι θα θυσιάσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι ρεαλιστικές, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Δυστυχώς η Ελλάδα επιμένει στις μαξιμαλιστικές της απόψεις, ισχυρίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που κλιμακώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» υποστήριξε.

«Σταματήστε την κακομαθημένη συμπεριφορά», είπε προς την Ελλάδα, «και μην βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο, πιστεύοντας τις παροτρύνσεις άλλων χωρών», με σαφή υπαινιγμό προς τη Γαλλία.

Για να δεχθούμε τη Γερμανία ως μεσολαβητή κάναμε θυσίες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Προσπάθησαν να επιβάλουν ένα διαμεσολαβητικό ρόλο, είπε και ευχαρίστησε την Ε.Ε, τον Ζοζέπ Μπορέλ και την Άνγκελα Μέρκελ για αυτό.

Ιδιαίτερα εκνευρισμένος, ο Μ. Τσαβούσογλου απευθύνθηκε στην Ελλάδα, λέγοντας: Για ποιο Διεθνές Δίκαιο μιλάτε όταν δεν αφήνετε τους Μουσουλμάνους να μπορούν να αυτοχαρακτηριστούν ως Τούρκοι; Υπάρχουν αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων για αυτό.

Για το Καστελόριζο ρώτησε πώς είναι δυνατόν μία περιοχή 500 χλμ. μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα να έχει και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Να σταματήσουν οι Έλληνες να παίζουν το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης γιατί δεν πρόκειται να επιτύχουν τίποτα, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα για ασαφείς δεσμεύσεις από την ΕΕ.

Ο Χάικο Μάας δήλωσε ότι η Γερμανία θεωρεί τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. κρίσιμες, επισημαίνοντας πως οι σχέσεις αυτές βρίσκονται σε σταυροδρόμι. Ανέφερε ότι έως το τέλος του έτους θα έχει ξεκαθαρίσει πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Θέλουμε να ενισχύσουμε τον διάλογο αλλά πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις, με περισσότερη προθυμία για συζήτηση, υπογράμμισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Τόνισε ότι καμία πλευρά δεν θέλει να επιλυθεί το ζήτημα στην Ανατολική Μεσόγειο με στρατιωτικά μέσα, προσθέτοντας: «Αυτό θα ήταν τρέλα».

Περιμένουμε από την Ελλάδα και από την Τουρκία να κάνουν βήματα προς τον διάλογο στο ορατό μέλλον, σημείωσε ο κ. Μάας. Πρόσθεσε ότι ο διάλογος δεν θα είναι εύκολος, όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί λύση.

Ο Χάικο Μάας επισκέφθηκε την Άγκυρα μετά τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters

Μοιράσου το άρθρο:

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα