1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Τροφές που μας προστατεύουν από τον ήλιο


Το καλοκαιράκι είναι εδώ κι εμείς θέλουμε να ξαμοληθούμε σε παραλίες πιάνοντας πρώτη θέση μπροστά στο κύμα για να λιάσουμε κατάλληλα την κορμάρα μας. Ωστόσο, η προστασία μας από τον ήλιο είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για αυτό, αφού συμβουλευτούμε τους ειδικούς, αγοράζουμε το κατάλληλο για τον τύπο δέρματος μας, αντηλιακό. Πέρα από τη σωστή χρήση του αντηλιακού (το βάζουμε πριν βγούμε έξω κι ανανεώνουμε ανά δύο ώρες) καλό είναι να γνωρίζεις πως υπάρχουν τροφές οι οποίες μας προστατεύουν αντίστοιχα από τον ήλιο. Ρίξε μια ματιά στην λίστα μας και φρόντισε να υπάρχουν όλο και συχνότερα στο τραπέζι σου αυτή την περίοδο.

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό φρούτο του καλοκαιριού, και περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό—για το οποίο φημίζονται οι ντομάτες, αλλά το καρπούζι το περιέχει σε μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, και οι σπόροι όπως ο λιναρόσπορος, περιέχουν λιπαρά οξέα ω-3. Τα οφέλη για το δέρμα μας είναι μεγάλα, καθώς τα λιπαρά οξέα ω-3 έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και διατηρούν το δέρμα μας σφιχτό και νεανικό.

Ντομάτα

Η ντομάτα, όπως προαναφέραμε, είναι πλούσια σε λυκοπένιο, μια ουσία που προστατεύει από τα προβλήματα που δημιουργούν οι UV ακτινοβολίες στο δέρμα και από το έγκαυμα. Αν τις φας ωμές και τις συνδυάσεις με λίγο ελαιόλαδο τότε θα απορροφηθεί πολύ καλύτερα το λυκοπένιο, με καλύτερα αποτελέσματα.

Καρότο

Πλούσια σε βήτα-καροτίνη, τα καρότα βάζουν στοπ στην επέλαση της ηλιακής ακτινοβολίας. Αυτό αποδεικνύει πρόσφατη Κορεάτικη έρευνα, σύμφωνα με την οποία το δέρμα των ατόμων που καταναλώνουν 30 ml βήτα-καροτίνης ημερησίως (περίπου 6 καρότα), είναι πιο ανθεκτικό στις βλάβες τους ήλιου και τη φωτογήρανση.

Blueberries

Μπορεί να είναι μικρούλια τα μούρα και να μην τα πιάνει το μάτι σου, ωστόσο είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά – περιέχουν ίσως από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών σε σχέση με άλλα φρούτα. Χάρη σε αυτά, μπορούν κι αντιμετωπίζουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία και δημιουργούν σημάδια πρόωρης γήρανσης.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο έχει αποτελεσματική προστατευτική δράση ενάντια στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, χάρη στη σουλφοραφάνη, μια θαυματουργή ουσία. η οποία «θωρακίζει» την υγεία του δέρματος. Η σουλφοραφάνη περιέχεται σε αφθονία στο μπρόκολο, αλλά και στα υπόλοιπα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι αποδείχθηκε, μέσα από μια έρευνα σε ποντίκια, ότι μπορούσε λόγω των φλαβονοειδών του. να ελαττώσει τους όγκους που δημιουργούνταν από την υπεριώδη ακτινοβολία, Επομένως καλό είναι να έχεις ένα σακουλάκι εύκαιρο αυτή την περίοδο.

Μαρούλι

Το μαρούλι είναι πλούσιο σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Θα μας ρωτήσεις τώρα- με το δίκιο σου- τι είναι τούτα; Αυτά που λες είναι δύο πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά που προστατεύουν τα μάτια σου από την ηλιακή ακτινοβολία.

Μαύρη σοκολάτα

Σου αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος γιατί είναι πολύ πιθανό να ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των σοκολατολάγνων. Η μαύρη σοκολάτα χαρίζει ισχυρή αντηλιακή προστασία, καθώς περιέχει φαινόλες και κατεχίνες, δυο αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από τα εγκαύματα.

Με πληροφορίες από το iatronet


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα