1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Το χειρουργείο περιτομής σε ενήλικες: Κίνδυνοι και αποκατάσταση



Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021, 15:49

Οι περισσότεροι ενήλικες που υποβάλλονται σε χειρουργείο περιτομής δεν εμφανίζουν σοβαρές παρενέργειες. Ωστόσο η αποκατάσταση μπορεί να είναι επώδυνη ενώ πολλοί είναι οι άνδρες που σκέπτονται την περιτομή αλλά έχουν ανησυχίες αναφορικά με τη διεξαγωγή του ίδιου του χειρουργείου. 

Στους  πιθανούς κινδύνους του χειρουργείου της περιτομής σε  ενήλικες περιλαμβάνονται: 

Η υπερβολική αιμορραγία: Ορισμένοι άνδρες αιμορραγούν περισσότερο από όσο είναι φυσιολογικό ή ασφαλές κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί μια μικρή αιμορραγία γύρω από τη χειρουργική τομή για μερικές ώρες ή και ημέρες μετά το χειρουργείο.

 Η λοίμωξη: Οποιοσδήποτε τραυματισμός του δέρματος μπορεί να δημιουργήσει εστία μικροβίων, καθώς περιλαμβάνει  χειρουργικό τραύμα που ενδέχεται να μολυνθεί. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθηθούν κατά γράμμα οι μετεγχειρητικές οδηγίες του ιατρού ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης.

Επιπλοκές σχετικά με την αναισθησία: Όπως συμβαίνει σε κάθε χειρουργείο ο ασθενής ενδέχεται να εμφανίσει επιπλοκές που σχετίζονται με την αναισθησία, όπως είναι αλλεργικές αντιδράσεις, ναυτία, έμετος ή δυσκολίες στην ανάνηψη. 

Πόνος : Είναι φυσιολογικό για έναν άνδρα που υποβλήθηκε σε περιτομή να βιώσει πόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως ο πόνος είναι έντονος και διαρκεί εβδομάδες ή μήνες.  Σπάνια οι τραυματισμοί του πέους ή των νεύρων που το περιβάλλουν ενδέχεται να προκαλέσουν χρόνιο πόνο καθώς και να κάνουν το σεξ επώδυνο. 

Συνήθως η περιτομή διεξάγεται με γενική αναισθησία αλλά κάποιοι ειδικοί μπορεί να χρησιμοποιήσουν τοπική ή ραχιαία αναισθησία. Με τη γενική αναισθησία ο άνδρας κοιμάται και δε νιώθει απολύτως τίποτα. Η τοπική αναισθησία μουδιάζει τοπικά την περιοχή ενώ με την ραχιαία δε γίνεται καμία αίσθηση αντιληπτή κάτω από τη μέση. 

Το ίδιο το χειρουργείο διαρκεί 30λεπτα, αλλά η όλη διαδικασία συμπεριλαμβανόμενης της χορήγησης αναισθησίας και της ανάνηψης διαρκεί περισσότερο. Μετά το χειρουργείο ο ιατρός κλείνει την τομή με ένα ειδικό επίθεμα που μένει για 2 περίπου ημέρες και χορηγεί αναλγητικά στον ασθενή. Θα υπάρξει οίδημα και μελάνιασμα στην περιοχή που θα κρατήσουν για ορισμένες ημέρες. 

Η συνολική διάρκεια της αποκατάστασης για τον ενήλικα μπορεί να φτάσει στις 6 εβδομάδες. Ο άνδρας μπορεί να νιώθει μεγάλη ευαισθησία στο πέος του για τις πρώτες ημέρες και  τα απορροφήσιμα ράμματα χρειάζονται 2-3 εβδομάδες μέχρι να απορροφηθούν. Συνίσταται επίσης η περιοχή να διατηρηθεί στεγνή για 48 ώρες μετά το χειρουργείο και η κολύμβηση απαγορεύεται για τις 2 πρώτες εβδομάδες. Η χρήση χαλαρών εσωρούχων μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο. Ο άνδρας επίσης θα πρέπει να απέχει από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα για 4 εβδομάδες. Συχνά η σίτιση είναι επώδυνη κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης. Η εφαρμογή ενός τζελ βαζελίνης  μπορεί να βοηθήσει  με την αίσθηση κνησμού και πόνου και αποτρέπει την τριβή των ραμμάτων με τα υφάσματα. Εάν το άτομο νιώθει έντονη δυσφορία μπορεί να  λάβει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού του. 

Είτε η περιτομή είναι επιλογή του ενήλικα για λόγους αισθητικούς, θρησκευτικούς ή πολιτισμικούς είτε συστήνεται από ειδικό, ο επαγγελματίας υγείας που την αναλαμβάνει θα πρέπει να συζητήσει με τον άνδρα διεξοδικά τα οφέλη και τους κινδύνους της διαδικασίας και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καλύτερη αποκατάσταση και την ταχύτερη επιστροφή του άνδρα στη φυσιολογική του δραστηριότητα.

www.andrologia.gr 

 


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021, 20:25



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα