1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Το πορνό και η  ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη των εφήβων



Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Απριλίου 2021, 22:13

Η χρήση της πορνογραφίας θα μπορούσε να συμβάλει στην ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη ορισμένων εφήβων σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση στο Journal of Sexual Medicine. Ωστόσο εμφανίζονται διαφορές στη χρήση του πορνό ανάμεσα σε ομάδες εφήβων  διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Η προηγούμενη σχετική έρευνα είναι σαφώς περιορισμένη.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν  2,846 μαθητές που είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον το 14ο έτος ηλικίας. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 14.5 έτη. Όλοι συμπληρώσαν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο σχετικά με τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, καθώς και την προηγουμένη και την τρέχουσα επαφή τους με το πορνό. Το σύνολο των συμμετεχόντων απαρτιζόταν από 1166 ετεροφυλόφιλα αγόρια, 156 αγόρια που ανήκαν σε σεξουαλική μειονότητα, 1136 ετεροφυλόφιλα κορίτσια, 313 κορίτσια που ανήκαν σε σεξουαλική μειονότητα καθώς και 18 μαθητές που ανήκαν σε σεξουαλική μειονότητα και δεν αυτοπροσδιορίζονταν ως αγόρια ή κορίτσια.  

Σχεδόν τα 2/3 όλων των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είχαν δει πορνό τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Η πιο μικρή μέση ηλικία της πρώτης  επαφής με πορνό ήταν τα 11.58 έτη και εντοπίστηκε στην ομάδα των αγοριών που ανήκαν σε σεξουαλική μειονότητα. Στην ίδια ομάδα εντοπιστήκαν και τα υψηλότερα ποσοστά εβδομαδιαίας χρήσης πορνό. 

Παράλληλα, σύμφωνα με ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης τα χαρακτηριστικά της χρήσης πορνό είναι παρόμοια μεταξύ των ετεροφυλόφιλων αγοριών και των αγοριών που ανήκουν σε σεξουαλική μειονότητα ενώ στις αντίστοιχες ομάδες των κοριτσιών διαφέρουν πιθανόν γιατί στην περίπτωση των κοριτσιών διαφοροποιούνται σημαντικά τα κίνητρα της χρήσης. Οι ερευνητές μάλιστα υποστηρίζουν ότι για τα κορίτσια το πορνό μπορει να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο  στην επιβεβαίωση του σεξουαλικού προσανατολισμού. Πιο συγκεκριμένα εξηγούν ότι τα  κοριτσια που ανήκουν σε σεξουαλική μειονότητα συχνά δυσκολεύονται να πάρουν πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλικότητα τους  από τη σεξουαλική εκπαίδευση, τους γονείς ή τους φίλους και καταφεύγουν στο πορνό. 

Επίσης σε γενικες γραμμές βρέθηκε συχνότερη χρήση πορνό από τα αγόρια σε σύγκριση με τα κοριτσια, ενδεχομένως γιατί σε πολλές περιπτώσεις η εμπειρία της χρήσης πορνό από τα κορίτσια είχε αρνητικές επιπτώσεις στον τρόπο αντίληψης της σεξουαλικότητας τους αλλά και της εικόνας σώματος. 

Η μελέτη αναδεικνύει σαφώς ένα σημαντικό ρόλο του πορνό στη ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη των εφήβων, δεν παύει όμως να εχει σημαντικούς περιορισμούς. Καταρχάς δεν ήταν γνωστό εάν η επαφή με το πορνό έγινε βάσει πρόθεσης κι επιλογής, αν επιβλήθηκε ή εάν ήταν προβληματική. Επίσης  κάποιοι από τους συμμετέχοντες μπορει να αντιλαμβάνονταν το γυμνό στο πλαίσιο της τέχνης ως πορνό ενώ άλλοι ενδεχομένως να βρίσκονταν ακόμα υπό αναζήτηση της σεξουαλικής τους ταυτότητας και του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. 

www.andrologia.gr 

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021, 22:15



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα