1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να μειώσει το άγχος

Το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα του άγχους στη ζωή σας αν το κάνετε με προσοχή, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα έβαλαν 51 μαθητές να πλύνουν πιάτα. Πριν ξεκινήσουν, οι μισοί μαθητές διάβασαν ένα θεωρητικό απόσπασμα για το πλύσιμο των πιάτων και οι άλλοι μισοί μερικές πιο πρακτικές οδηγίες. Το περιγραφικό σημείωμα ήταν απλό, αλλά το πρώτο επικεντρωνόταν στην ψυχική διεργασία κατά τη διάρκεια του πλυσίματος.

Ακολουθεί το απόσπασμα:

Κατά το πλύσιμο των πιάτων πρέπει να κάνετε μόνο αυτό. Αυτό σημαίνει ότι ενώ πλένετε τα πιάτα θα πρέπει να έχετε απόλυτη επίγνωση της πράξης σας. Με την πρώτη ματιά, αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο ανόητο. Γιατί να ασχολείστε τόσο πολύ με ένα απλό πράγμα; Αλλά αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Το γεγονός ότι στέκομαι εκεί και πλένω τα πιάτα είναι μια θαυμάσια πραγματικότητα. Είμαι τελείως ο εαυτός μου, ελέγχω την αναπνοή μου, έχω επίγνωση της παρουσίας μου και συνειδητοποιώ τις σκέψεις και τις πράξεις μου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκέφτομαι οτιδήποτε άλλο.

«Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς οι καθημερινές δραστηριότητες στη ζωή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να προωθηθεί μια κατάσταση ηρεμίας και έτσι να αυξηθεί η γενική αίσθηση της ευημερίας», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Adam Hanley.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που έπλυναν τα πιάτα με προσοχή (εστίαζαν στη μυρωδιά του σαπουνιού, στη θερμοκρασία του νερού και άγγιζαν τα πιάτα) είχαν αυξημένη έμπνευση κατά 25% και μειωμένα επίπεδα άγχους κατά 27%. Η ομάδα που δεν έπλυνε σωστά τα πιάτα δεν είχε κανένα απολύτως όφελος. «Φαίνεται ότι μια καθημερινή δραστηριότητα που προσεγγίζεται με ευαισθησία μπορεί να ενισχύσει την ευημερία μας», καταλήγουν οι ερευνητές.

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα