1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Το κατάλληλο άρωμα με βάση την επιδερμίδα σας


Τρεις είναι οι παράγοντες που καθιστούν ένα άρωμα αποτελεσματικό, αλλά και ταιριαστό:

Το ph του εκάστοτε δέρματος,
η συγκέντρωση των ελαίων,
ο χρόνος δοκιμής.

Πριν λοιπόν προβείτε στην βιαστική αγορά ενός αρωματικού προϊόντος με κριτήριο ένα αρωματισμένο χαρτάκι που ελέγξατε για 2 λεπτά, σκεφτείτε να ψεκάσετε τους καρπούς σας και να πάτε μια βόλτα πριν επιστρέψετε στο μαγαζί.

15 με 30 λεπτά είναι το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να καταλάβει κανείς αν ένα άρωμα τον αντιπροσωπεύει ή όχι. Αυτό συμβαίνει διότι οι μυρωδιές αλλάζουν, χάρη στα έλαια που έχουν χρησιμοποιηθεί προς κατασκευή του υλικού που μόλις δοκιμάσατε.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία κορυφής(ή νότες κορυφής) είναι τα αρώματα που είναι πιο έντονα κατά τα πρώτα λεπτά που εφαρμόζεται το αρωματικό υλικό. Οι νότες καρδιάς, συγκεντρώνουν τις βασικές μυρωδιές που συγκροτούν τον χαρακτήρα του αρώματος- αν δηλαδή θα είναι φρουτώδη, ξυλώδη, αν θα έχουν ως βάση τα μπαχαρικά ή διάφορα λουλούδια.

Τέλος, τα έλαια βάθους αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία στηρίζονται όλα τα προηγούμενα. Γίνονται αντιληπτά έπειτα από 40 λεπτά και διαφοροποιούν το άρωμα, αναφορικά με τη μυρωδιά αλλά και με τη διάρκεια.

Η επιλογή αρώματος είναι ζήτημα χημείας, είναι άμεσα συνυφασμένη με τις ορμόνες και τις φερορμόνες. Ανάλογα με το ph του δέρματος, αλλά και με την ενστικτώδη επιλογή των χαρακτηριστικών μυρωδιών, γίνεται η αγορά του εκάστοτε υλικού, που δίνει το αίσθημα του ταιριαστού με την προσωπικότητά μας.

Γι’ αυτό το λόγο μια δοκιμή είναι απαραίτητη πριν την αγορά.

Αφού λοιπόν λάβουμε υπόψιν το ιατρικό ιστορικό μας για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις, ελέγχουμε τα υλικά και την πηγή προέλευσης κάθε προϊόντος και δοκιμάζουμε.

Πολύ σημαντικό είναι να μην μένουμε στο κατάστημα κατά το διάστημα που χρειάζεται για να ‘’δράσει’’ το άρωμα, δηλαδή για να απελευθερωθούν οι μυρωδιές από τα έλαια σε κάθε ξεχωριστό στάδιο. Καλό θα ήταν να περιμέναμε έως και 30 με 40 λεπτά, αλλά ακόμα και 15-20 είναι αρκετά για να διαπιστώσουμε αν το προϊόν μάς ταιριάζει.

Φυσικά αποφεύγουμε την τριβή, γιατί με αυτόν τον τρόπο τα συστατικά αλλοιώνονται. Επίσης είναι χρήσιμο το να αποφεύγεται η εφαρμογή πολλών αρωμάτων ταυτόχρονα, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα την κάθε μυρωδιά. Τέλος, δεν ψεκάζουμε πάνω στα ρούχα προς αποφυγή ανεπιθύμητων λεκέδων και, αφού αγοράσουμε το μπουκαλάκι, το κρατάμε κλειστό, σε θερμοκρασίες δωματίου, μακριά από έκθεση στον ήλιο ή σε συνθήκες υγρασίας.

Μια ακόμα πληροφορία για να καταλήξουμε στην τελική επιλογή μας, είναι το αν ένα άρωμα είναι βαρύ ή ελαφρύ. Συνήθως, επιλέγουμε πιο βαριά αρώματα ως χειμερινά ή ως βραδινά και πιο ελαφριά ως καλοκαιρινά ή καθημερινά. Όμως αυτό δεν είναι το ίδιο για όλους/ες, αφού βασικό κριτήριο για το αν είναι ταιριαστό ένα άρωμα, είναι η χημεία.

Πολύ σημαντικός παράγοντας κατά την διαδικασία επιλογής, είναι η ποιότητα. Τα αρώματα, όπως είπαμε, προέρχονται από έλαια, δηλαδή από μείγματα προερχόμενα από διάφορα φυτά, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί, συμπυκνωθεί και επεξεργαστεί, κρατώντας όμως την ιδιαίτερη χροιά τους.

Ανάλογα με το πόσο σπάνιο είναι ένα μείγμα, μεταβάλλεται και η τιμή του.

Δεν είναι τυχαίο το ρητό ‘’Τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια’’.

Τα είδη αρωμάτων ανάλογα με την ποιότητά τους, είναι τα εξής:

Parfum: η πρωτότυπη, περισσότερο γνήσια εκδοχή- και η πιο ακριβή.

Eaudeparfum: Λίγο λιγότερο γνήσιο απόσταγμα, αλλά και πάλι αρκετά ποιοτικό.
Eaudetoilette: Οικονομική επιλογή, αλλά ταυτόχρονα αρκετά αποτελεσματική (και δημοφιλής).
Eaudecologne: Έχει αρκετά ελαττωμένη ισχύ αρώματος, χαμηλή αποδοτικότητα και πολύ προσιτές τιμές.
Είτε επιλέξετε το άρωμά σας με βάση την ποιότητα, είτε με βάση τη χρονική περίοδο ή την κοινωνική περίσταση, να θυμάστε πως είναι απαραίτητο να σάς πηγαίνει και να ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία του δέρματός σας. Γι’ αυτό, μισή ώρα παραπάνω, μπορεί να σάς οδηγήσει στο πιο ταιριαστό για εσάς μπουκάλι.

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα