1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Το θαύμα της Γονυκλισιάς: «Τα άλογα γονάτισαν και δεν ήθελαν να σηκωθούν»!


Μονή Αγίου Νικολάου στα Σκούρβουλα (φώτο) - Άποψη του Νότου

Ένα θαύμα που συνέβη την ημέρα της Γονυκλισιάς στα Σκούρβουλα πριν από αρκετά χρόνια , τότε που η 80χρονη σήμερα κυρία Ευαγγελία Φραγκιαδάκη (Καμπουράκη το πατρικό) ήταν κοπελιά ακόμα , μας αφηγείται σήμερα με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο στο φακό του apopsilive.gr με αφορμή της αυριανή ημέρα της Γονυκλησιάς.

Η κ. Ευαγγελία Φραγκιαδάκη -Καμπουράκη κάτοικος Ζαρού με καταγωγή τα Σκούρβουλα

΄’Είχαμε θερίσει τα σπαρμένα και ο πατέρας μου είχει βρεί έξι μουλάρια για να τα κουβαλήσει στο αλώνι Κυριακή , μέρα της Γονυκλισιάς. Ως εφτάναμε στο χωριό , έξω από την εκκλησία γονατίζουνε τα δυό μουλάρια με τα στάχια φορτωμένα και δεν εθέλανε να σηκωθούν με τίποτα. Ετότεσας , επόρισε δα ύστερα ο παπάς όξω , εδιάβασε και μιά ευχή , τος είπε να πάνε να τα ξεφορτώσουνε και να μην ξαναπάνε. Μετά δα φωνάξανε και στον πατέρα μου γιάντα πήγε κεινά την μέρα που ήτανε μεγάλη σκόλη … αλλά αυτός παιδί μου είχε πολλά στάχυα και εκεινά την μέρα βρήκε ελεύθερα μουλάρια και ήθελε να τα προλάβει που θα του σύνδραμε κι ο αδελφός του για να τα κουβαλήσει.

Εγώ έτυχα εκεί στην εκκλησία μαζί με τη μητριγιά μου … ήμουν μεγάλη κοπελιά και το θυμούμαι καλά . Και από τότε βέβαια τούπε και ο παπάς όχι , επήγε ξεφόρτωσε τα στάχυα , γύρισε στην εκκλησία άναψε κερί και δεν ξαναδούλεψε όχι μόνο τσι Γονυκλισιάς , αλλά και κάθε μεγάλη σκόλη…»

Η Κυριακή της Πεντηκοστής ή της Γονατιστής ή Γονυκλισιάς πέφτει επτά εβδομάδες μετά την ημέρα του Πάσχα, εφέτος εορτάζεται στις 20 Ιουνίου.

Την Κυριακή της Πεντηκοστής μετά τη λειτουργία, στον “εσπερινό της γονατιστής”, ευλογείται η πρώτη μετά το Πάσχα γονυκλισία, εξ ου και η μεγάλη γιορτή λέγεται και “της Γονατιστής” ή Γονυκλισιάς.

Μια από τις μεγαλύτερες Δεσποτικές εορτές της Εκκλησίας που θεωρείται και ως η γενέθλιος ημέρα της, διότι με τον ερχομό και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές, ξεκίνησε το μεγάλο ιεραποστολικό έργο του Ευαγγελισμού των Εθνών, της διάδοσης του Ευαγγελίου σε όλο τον κόσμο.

Συγχρόνως εγκαινιάζεται η Αγιοπνευματική περίοδος στη ζωή της Εκκλησίας, διότι το Πνεύμα το Άγιο καθοδηγεί τα βήματα των Αποστόλων και όλων των μαθητών του Χριστού “εις πάσαν την αλήθειαν”.

Είναι η εποχή όπου δρα, φωτίζει, οδηγεί το Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Άγιο Πνεύμα.

Αυτήν την Κυριακή οι παλαιότερες γυναίκες την αποκαλούσαν ως ως Κυριακή της “γονατιστής” διότι έπρεπε να γονατίσουν όταν ο ιερέας διάβαζε τις ευχές της γονυκλισίας στα μισά περίπου της ακολουθίας του Εσπερινού της Εορτής.

Περιγράφει η 80χρονη Ευαγγελία Φραγκιαδάκη έτσι όπως το έζησε κοπελιά ακόμα στα Σκούρβουλα στο παρακάτω βίντεο:

ΠΗΓΗ

apantaortodoxias


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα