1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Το εκκλησάκι του Αγίου Νέστορα δίπλα στο Καυτατζόγλειο και η θαυματουργική εμφάνιση του Αγίου που ματαίωσε την κατεδάφιση!


Συμμετοχή του ΑΟ Τρίκαλα στην γιορτή του προστάτη των αθλητών Άγιο Νέστωρ

Δίπλα στο Καυτατζόγλειο στάδιο και συγκεκριμένα μπροστά από το βοηθητικό γήπεδο, επί της οδού Αγίου Δημητρίου υπάρχει εκκλησάκι του Αγίου μεγαλομάρτυρα Νέστορος.

Στην περιοχή που τώρα βρίσκεται χτισμένο το Καυτανζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης παλιότερα υπήρχαν τα προσφυγικά νεκροταφεία και στο θέση το εκκλησάκι που τώρα τιμά την μνήμη του Αγίου Νέστορα ήταν αφιερωμένο στην Αγία Φωτεινή της οποίας το αγίασμα έρεε σ’ εκείνο το σημείο.[1] Με τη κατασκευή του Καυτανζογλείου σταδίου οι υπεύθυνοι για τα έργα αποφάσισαν να κατεδαφίσουν το εκκλησάκι.

Οι πιστοί προσπάθησαν να αποστρέψουν μια τόσο βάναυση πράξη αφού κατά την ορθόδοξη πίστη ό χώρος στον οποίο ανεγείρεται μια εκκλησία είναι πλέον ιερός και λείψανα αγίων τοποθετούνται κατά την ανέγερσή του ναού. Έτσι η κατεδάφιση ενός ναού ή η παύση της λειτουργίας του αποτελεί ένα τραγικό γεγονός. Παρά τις προσπάθειες το σχέδιο κατεδάφισης δεν ματαιώθηκε.

Την νύχτα πριν την ημέρα που θα πραγματοποιούνταν η κατεδάφιση του ναού, κατ ομολογία του ίδιου του υπεύθυνου για τη λήψη της περί κατεδαφίσεως απόφασης, εμφανίστηκε στον ύπνο του ο Άγιος Νέστορας και του είπε να μην πειράξει το εκκλησάκι αλλά να φροντίσει να λάβει το δικό του όνομα για να προστατεύει τους αθλητές που θα αθλούνταν στο στάδιο δίπλα στο ναό. Εκείνος συγκλονισμένος  από τη θαυματουργική εμφάνιση του Αγίου ματαίωσε την κατεδάφιση και φρόντισε να μετονομαστεί ο ναός τιμώντας πλέον την μνήμη του Αγίου Νέστορος προστάτη των αθλητών.

Γκοτζαμάνη Σοφία

Από την εργασία στο μάθημα της Κοινωνιολογίας «Αθλητισμός και Θρησκεία». ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ/2010

[1] «Νέστορος Αγίου και Μάρτυρος επισκίασις» Ιερομονάχου Δημητρίου Καββαδία


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα