1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Το βάψιμο των αυγών, η απόλυτη νηστεία της Μ. Παρασκευής και η θαλασσινή μαγειρίτσα (video)


Μεγάλη Εβδομάδα, εβδομάδα των Παθών. Ημέρες πένθους και πνευματικής ανάτασης αυτές που διανύουμε και όσοι βρίσκονται στο Περιβόλι της Παναγιάς έχουν την ευκαιρία να τις βιώσουν με κατάνυξη, δέος και συγκίνηση. Ανήμερα Μεγάλης Πέμπτης η ορθόδοξη παράδοση επιτάσσει οι πιστοί να βάφουν τα κόκκινα αυγά, με το χρώμα αυτό να συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού. Αυτή τη διαδικασία ακολούθησαν σήμερα και οι Αγιορείτες πατέρες.

Ένας από τους πιο γνωστούς μάγειρες του Αγίου Όρους, ο Γέροντας Νικήτας, μάζεψε το φυτό ριζάρι που δίνει το όμορφο κόκκινο χρώμα και έβαψε τα κόκκινα αυγά στο Ιερό Κελί της Παναγίας Πορταϊτισσας. Ο ίδιος, μίλησε στην εκπομπή “Check in στα γεγονότα” της TV100 για την ατμόσφαιρα στο Άγιον Όρος τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και τις προετοιμασίες για το βάψιμο των αυγών. “Η Μεγάλη Εβδομάδα κυλάει κατανυκτικά, απλά και ταπεινά, μόνο με το φως των καντηλιών. Από απόψε που αρχίζουν τα Δώδεκα Ευαγγέλια, τα Πάθη του Χριστού, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για να γευτούμε την Ανάσταση. Τη Μεγάλη Πέμπτη, μετά τη θεία λειτουργία ερχόμαστε στο κελί και ετοιμάζουμε τα αυγά. Είναι μια παράδοση αιώνων. Αυτό το βότανο, το ριζάρι, στο Βυζάντιο το καλλιεργούσαν στο νομό Θεσσαλίας και το στέλναν στην Κωνσταντινούπολη για να βάψουν με πορφυρό χρώμα τα υφαντά και τα άμφια του Αυτοκράτορα” τόνισε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα μυστικά για το βάψιμο των αυγών σημειώνοντας ότι το σημαντικότερα είναι “να πολτοποιήσουμε το φυτό και να το αφήσουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας να τραβήξει το χρώμα, ώστε όταν βράσει με τα αυγά και να βγάλει το 100% του χρώματος”.

Αυτές οι ημέρες είναι ημέρες απόλυτης νηστείας για τους Αγιορείτες Γέροντες. Όπως είπε ο πατέρας Νικήτας, τρώνε μόνο ένα γεύμα την ημέρα, συνήθως χορτόσουπες ή ταχινόσουπες και τη Μεγάλη Παρασκευή πίνουν απλώς τσάι το βράδυ. Όσο για τις προετοιμασίες για την Ημέρα του Πάσχα; Τότε το μενού θα περιλαμβάνει ψαρόσουπα, τη λεγόμενη θαλασσινή μαγειρίτσα. “Την κάνουμε μόνο την ημέρα του Πάσχα μόνο την ημέρα του Πάσχα και περιλαμβάνει συκωτάκια από φρέσκα ψάρια, μαρούλι, άνιθο, μανιτάρια και τα αυγοκόβουμε στο τέλος“.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα