1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Το έντερο και τα άλλα όργανα του σώματος είναι πιθανό  να έχουν σεξουαλική ταυτότητα



Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021, 15:13

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα βλαστοκύτταρα από τα οποία είναι φτιαγμένα τα όργανα μας «γνωρίζουν» εάν η προέλευσή τους είναι θηλυκή ή αρσενική και η γνώση αυτή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και τον τρόπο που λειτουργούν. Μια νέα μελέτη σε φρουτόμυγες έχει φέρει στο φως πολύτιμες πληροφορίες για σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature, και φαίνεται να μπορούν να εξηγήσουν γιατί κάποιες ασθένειες, όπως ορισμένοι τύποι καρκίνου για παράδειγμα, είναι πιο συχνές στο ένα από τα δύο φύλα.  Τα ευρήματα μπορεί επίσης να αξιοποιηθούν και σε σχέση με το πώς άνδρες και γυναίκες ανταποκρίνονται στις διάφορες θεραπείες. 

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι με εξαίρεση τα όργανα του γεννητικού συστήματος τα υπόλοιπα όργανα δεν παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, αν και σε πολλές περιπτώσεις οι διαφορετικές ορμόνες επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο τη λειτουργία τους. Η νέα μελέτη ωστόσο έδειξε ότι μια ομάδα γονιδίων, παρούσα επίσης στα θηλαστικά, μπορεί να είναι υπεύθυνη για διαφορές ανάμεσα στα «θηλυκά» ή «αρσενικά» όργανα που δεν εξηγούνται από την επίδραση των ορμονών.   

Οι βρετανοί ερευνητές μελέτησαν το έντερο των φρουτόμυγων για να εντοπίσουν εάν τα κύτταρα οργάνων που δεν ανήκουν στο αναπαραγωγικό σύστημα γνωρίζουν το φύλο τους και εάν αυτό έχει κάποια σημασία. Ενεργοποιώντας κι απενεργοποιώντας συγκεκριμένα γονίδια στα κύτταρα αυτά ήταν δυνατό να κάνουν τα κύτταρα να λειτουργούν περισσότερο σαν να είναι κύτταρα θηλυκής ή αρσενικής μύγας. Σύμφωνα με τα ευρήματα τους εάν σε μια θηλυκή, ενήλικη μύγα αδρανοποιηθούν τα βλαστοκύτταρα του εντέρου μέσα σε τρεις εβδομάδες το μέγεθος του εντέρου μειώνεται και φτάνει το μικρότερο μέγεθος του εντέρου της αρσενικής φρουτόμυγας.

Βρέθηκε επίσης ότι το θηλυκό έντερο ήταν πιο ευαίσθητο στην ανάπτυξη όγκων. Τα θηλυκά είναι σημαντικό να προσαρμόζονται πιο εύκολα ώστε να είναι δυνατή η αναπαραγωγή άλλα αυτό τα καθιστά πιο ευάλωτα στην εμφάνιση όγκων. Ωστόσο το φύλο του εντέρου μπορεί να τροποποιηθεί ενεργοποιώντας τη δραστηριότητα των γονιδίων αυτών στα βλαστοκύτταρα. Τα θηλυκά κύτταρα δηλαδή είναι δυνατό να συμπεριφέρονται ως αρσενικά και το αντίστροφο. 

Τροποποιώντας τα γονίδια αυτά που είναι υπεύθυνα για τη σεξουαλική ταυτότητα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο συμπεριφοράς των οργάνων χωρίς να επηρεάσουν την κυκλοφορία των ορμονών.  Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα τους μπορεί να σημαίνουν ότι κάθε κύτταρο της φρουτόμυγας έχει σεξουαλική ταυτότητα. Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα αυτά ανοίγουν τον δρόμο για την πιο βαθιά κατανόηση των παραγόντων που καθιστούν τόσο διαφορετική τη φυσιολογία του άνδρα και της γυναίκας.

Πηγή: andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021, 20:46



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα