1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Τούρτα σοκολάτας φράουλας με γλάσο καθρέφτη (Video) | Συνταγές


Μια φανταστική τούρτα σοκολάτας που σίγουρα θα εντυπωσιάσει με την εκπληκτική γεύση και υφή της όλους όσους τη δοκιμάσουν. Μια τούρτα, με βάση μια μαλακή στρώση κέικ/παντεσπάνι με κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας, καλυμμένη με μια μους λευκής σοκολάτας που ανάμεσά της θα βάλετε μια στρώση με ζελέ φράουλας και όλη η τούρτα με επικάλυψη σοκολατένιου γλάσου καθρέφτη. Μια συνταγή (από εδώ) για μια εντυπωσιακή οπτικά και γευστικά τούρτα που θα απαιτηθεί χρόνος και ικανότητα για τη παρασκευή της αλλά σίγουρα θα σας απολαύσετε.

Για καλύτερο αποτέλεσμα ως προς τη διαχείριση του χρόνου παρασκευή της θα πρέπει να αρχίσετε τη προετοιμασία από την προηγούμενη ημέρα. Να φτιάξετε πρώτα το πρωί το ζελέ φράουλας και το κέικ σοκολάτας ώστε να τους αφήσετε χρόνο να κρυώσουν εντελώς. Το απόγευμα να φτιάξετε τη μους λευκής σοκολάτας, να τη συναρμολογήσετε και να τη παγώσετε για ένα ολόκληρο βράδυ. Την επομένη να ετοιμάσετε το γλάσο καθρέφτη από το πρωί για να έχετε αρκετό χρόνο για να ξεπαγώσει  στο ψυγείο πλέον, εντελώς η τούρτα από τον καταψύκτη και να σταθεροποιηθεί το γλάσο πριν την σερβίρετε.

Δείτε σε βίντεο την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

Υλικά συνταγής

  • Για το ζελέ φράουλας
  • 300 γρ. φράουλες κομμένες στα 4 ή στα 5 αν είναι μεγάλες
  • 2 κ.σ. (30 γρ.) ζάχαρη
  • 1/2 κ.σ. (5 γρ.) σκόνη ζελατίνης
  • 2 κ.σ. (30 ml) κρύο νερό
  • Για το σοκολατένιο κέικ/παντεσπάνι
  • 3/4 φλ. τσαγιού (100 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλ. τσαγιού (30 γρ.) σκόνη κακάο
  • 3/4 κ.γ. (5 γρ.) μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γ. 2 γρ.) αλάτι 
  • 1 αυγό
  • 1/2 φλ. (100 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 3 κ.σ. (45 γρ.) ελαιόλαδο ή σπορέλαιο 
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
  • 100 γρ. ξινόγαλα Αριάνι (ή γάλα πλήρες χτυπημένο με 2 κ.γ. χυμό λεμονιού, ανακατεμένο καλά και το αφήνετε 10-15 λ σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 100 ml βραστό νερό
  • Για τη μους λευκής σοκολάτας
  • 230 γρ. λευκή κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • 2/3 φλ. τσαγιού (160 ml) κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. (7 γρ.) σκόνη ζελατίνης
  • 3 κ.σ. (45 ml) κρύο νερό 
  • 1 ⅔ φλ. τσαγιού (400 γρ.) κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, κρύα από το ψυγείο
  • Για το σοκολατένιο γλάσο καθρέφτη
  • 1 κ.σ. (10 γρ.) σκόνη ζελατίνης
  • 1/4 φλ. τσαγιού (60 ml) κρύο νερό 
  • 175 γρ. σταγόνες κουβερτούρας ή ημίγλυκη κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • 3/4 φλ. τσαγιού (150 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 ml νερό
  • 3 κ.σ. (25 γρ.) σκόνη κακάο 
  • 100 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • Για διακόσμηση
  • τρούφα σοκολάτας ή τριμμένη σοκολάτα (προαιρετικά)
  • λίγες φράουλες κομμένες στη μέση και μπούκλες λευκής σοκολάτας

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το ζελέ φράουλας: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε τη ζελατίνη και το κρύο νερό, ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη για περίπου 8-10 λ να διογκωθεί. Εν τω μεταξύ σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε τις φράουλες και τη ζάχαρη, τα τοποθετείτε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά τα ανακατεύετε και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου 5 λ.
  2. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, τα πολτοποιείτε με ραβδομπλέντερ μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα το οποίο σουρώνετε για να αφαιρέσετε τους σπόρους. Βάζετε το κατσαρολάκι με τη ζελατίνη σε πολύ χαμηλή φωτιά, το ανακινείτε για να διαλυθεί η ζελατίνη και μετά το προσθέτετε στο πουρέ φράουλας. Ανακατεύετε να ενσωματωθεί, το αδειάζετε σε ένα στρογγυλό ταψάκι 20 εκ. στρωμένη με αρκετή πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στη κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες ιδανικά για ένα βράδυ. Μετά τη 1η ώρα κατάψυξης το καλύπτεται με τη πλαστική μεμβράνη.
  3. Για το κέικ/παντεσπάνι σοκολάτας: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε και στρώνετε με λαδόκολα ένα ταψάκι ή μια φόρμα με αποσπώμενη βάση 20 εκ. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Σε άλλο μπολ ρίχνετε το αυγό, τη ζάχαρη και το λάδι και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αναμιχθούν καλά.
  4. Προσθέτετε το ξινόγαλα και τη βανίλια, χτυπάτε να ενσωματωθούν και μετά αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά το μείγμα αλευριού, χτυπώντας διαρκώς μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Τέλος ρίχνετε και το βραστό νερό και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα ρευστό μείγμα. Αδειάζετε το μείγμα το ταψί και το ψήνετε για 30 λ περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει καθαρή με λίγα ψιχουλάκια. Το αφήνετε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως.
  5. Για τη μους λευκής σοκολάτας: Σε ένα πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ ρίχνετε τα κομματάκια σοκολάτας και τα 160 ml κρέμα γάλακτος και τα λιώνετε σε μπεν μαρί ανακατεύοντας συχνά μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και ένα ένα λείο μείγμα. Φροντίζετε το νερό που θα πρέπει να σιγοβράζει στη κατσαρόλα του μπεν μαρί να μην ακουμπά το μπολ με τη σοκολάτα. Την αποσύρετε από το μπεν μαρί.
  6. Εν τω μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι, διαλύετε τη ζελατίνη στο κρύο νερό, την αφήνετε να διογκωθεί για 8-10 λ, την τοποθετείτε σε χαμηλή φωτιά και την ανακατεύετε μέχρι να να διαλυθεί πλήρως. Μετά τη ρίχνετε στη λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύετε να ενσωματωθεί και αφήνετε το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει εντελώς. 
  7. Ρίχνετε τα 400 ml κρύας κρέμας γάλακτος σε μεγάλο καθαρό μπολ και τα χτυπάτε με καθαρό και στεγνό μίξερ μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί που να κάνει πτυχές και να στέκεται. Προσθέτετε σταδιακά μέσα στη σαντιγί το κρύο λιωμένο μείγμα σοκολάτας συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. 
  8. Για τη συναρμολόγηση της τούρτας: Στρώνετε καλά μια λαδόκολα στη βάση μια αποσπώμενης φόρμας 23 εκ. ή χρησιμοποιείστε ένα αντίστοιχο τσέρκι. Παίρνετε το κέικ/παντεσπάνι, κόβετε το μέρος της επιφάνειάς του που φούσκωσε και προεξέχει και μετά το τοποθετείτε στη βάση της φόρμας. Από πάνω ρίχνετε τη μισή μους λευκής σοκολάτας και την απλώνετε ομοιόμορφα με σπάτουλα, φροντίζοντας να καλύψετε και τις άκρες περιμετρικά της βάσης της φόρμας που μένουν ακάλυπτες από το παντεσπάνι.
  9. Τοποθετείτε το ζελέ φράουλας στο κέντρο πάνω από τη μους σοκολάτας και από πάνω στρώνετε ομοιόμορφα την υπόλοιπη μους λευκής σοκολάτας. Καλύπτετε τη τούρτα σας με πλαστική μεμβράνη, χωρίς να ακουμπά στη μους, και τη βάζετε στο κατάψυξη για όλο το βράδυ.
  10. Για το σοκολατένιο γλάσο καθρέφτη: Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε τη 1 κ.σ. σκόνη ζελατίνης και το 1/4 φλ. κρύο νερό, τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη να διογκωθεί για 5-10 λ. Τοποθετείτε τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε μεγάλο μπολ και την αφήνετε στην άκρη.
  11. Σε ένα κατσαρόλι ρίχνετε τη ζάχαρη, τα 100 ml νερό, τη σκόνη κακάο και το ζαχαρούχο γάλα, τα βάζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν βράση. Στη συνέχεια αποσύρετε το κατσαρόλι από τη φωτιά, προσθέτετε τη διογκωμένη ζελατίνη και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. 
  12. Ρίχνετε το ζεστό μείγμα κακάου πάνω στη ψιλοκομμένη σοκολάτα, αφήνετε να “καθίσει” για 5 λ ή μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Μετά με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ τα χτυπάτε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα τελείως και έχετε ένα λείο γλάσο. Περνάτε από σουρωτήρι το γλάσο  και το αφήνετε μέχρι να χλιαρύνει και να φτάσει στου 32-35 βαθμούς πριν το τοποθετήσετε πάνω στη παγωμένη τούρτα.
  13. Βγάζετε τη τούρτα από τη κατάψυξη και με ένα πιστολάκι μαλλιών ξεπαγώνετε τις άκρες της περιμετρικά γύρω από τη φόρμα σας για να τη ξεφορμάρετε εύκολα. Βγάζετε τη τούρτα σας από τη φόρμα και τη τοποθετείτε σε ένα αναποδογυρισμένο μπολ που έχετε τοποθετήσει πάνω σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολα για να χυθεί εκεί το περίσσιο γλάσο.  (Δείτε όλη τη διαδικασία στο βίντεο).
  14. Ρίχνετε επάνω στη τούρτα το γλάσο, ξεκινώντας από το κέντρο και σταδιακά προς τις άκρες της φροντίζοντας να καλυφθούν και τα τοιχώματά της περιμετρικά. Με μια σπάτουλα απλώνετε προς τα μέσα τις σταγόνες σοκολάτας που “τρέχουν” και χύνονται στο ταψί και προαιρετικά διακοσμείτε (όπως θα δείτε στο βίντεο) το κάτω μέρος του κέικ με τη τρούφα ή τη τριμμένη σοκολάτα. 
  15. Για τη διακόσμηση: Μεταφέρετε τη τούρτα σας σε πιατέλα σερβιρίσματος και τη βάζετε στο ψυγείο για αρκετές ώρες να ξεπαγώσει καλά η τούρτα και να σταθεροποιηθεί καλά το γλάσο. Πριν τη σερβίρετε τη διακοσμείτε με φρέσκες φράουλες κομμένες στη μέση και “μπούκλες” λευκής σοκολάτας. Καλή σας απόλαυση!

Δείτε στο video την εκτέλεση της στιγμής βήμα βήμα 

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τούρτα σοκολάτας φράουλας με γλάσο καθρέφτη (Video)

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα