1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Τι προκαλεί την αλλεργία στο λάτεξ; Ποιοι κινδυνεύουν;



Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021, 14:39

Το ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων που έχουν αλλεργία στο λάτεξ, αντιλαμβάνεται το λάτεξ ως παθογόνο, μια ουσία δηλαδή βλαπτική για τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων. Την επόμενη φορά λοιπόν που ο οργανισμός έρχεται σε επαφή με το λάτεξ τα αντισώματα το ανιχνεύουν και δίνουν σήμα στο ανοσοποιητικό για την απελευθέρωση χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης και της ισταμίνης, στην κυκλοφορία του αίματος.  Όσο πιο πολύ το άτομο εκτίθεται στο λάτεξ τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού. Το φαινόμενο αυτά ονομάζεται ευαισθητοποίηση. 

Υπάρχουν δυο τύποι αλλεργίας στο λάτεξ. Ο πρώτος τύπος, αυτός της υπερευαισθησίας είναι και ο πιο σοβαρός, καθώς μπορεί να προκαλέσει άμεση αντίδραση η οποία ενδέχεται να είναι ακόμα και απειλητική για τη ζωή.  Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν με ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, ερεθισμό, κνησμό, κράμπες και γαστρεντερικά προβλήματα  και να εξελιχθούν σε ταχυκαρδία, τρόμο, πόνο στο στήθος, δύσπνοια και χαμηλή αρτηριακή πίεση. 

Τα άτομα με σοβαρή υπερευαισθησία στο λάτεξ μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση σε παπούτσια, ρούχα, καθώς και οποιοδήποτε προϊόν το περιέχει, συμπεριλαμβανομένου του προφυλακτικού. Ο δεύτερος τύπος είναι η αλλεργική δερματίτιδα που εμφανίζεται τοπικά στο σημείο επαφής  με το λάτεξ. 

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι κάποια άτομα έχουν γενετική προδιάθεση για αλλεργία στο λάτεξ. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η παρατεταμένη έκθεση σε αυτό προκειμένω να εκδηλωθεί η αλλεργία. Για τον λόγο αυτό αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας στο λάτεξ έχουν:

  • Οι επαγγελματίες υγείας, καθώς το λάτεξ βρίσκεται παντού
  • Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις, ιδιαίτερα κατά την παιδική τους ηλικία
  • Τα άτομα που έχουν κάποια ανωμαλία στα κύτταρα του μυελού των οστών
  • Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν μόνιμους  ουροκαθετήρες με λάτεξ  
  • Άτομα που υποφέρουν από έκζεμα ή άσθμα.
  • Εργαζόμενοι στην παραγωγή και διανομή προϊόντων λάτεξ 
  • Τα άτομα που χρησιμοποιούν προφυλακτικό
  • Επίσης έχει βρεθεί ότι αυξημένο κίνδυνο έχουν κι όσοι έχουν αλλεργία σε φρούτα όπως είναι το μάνγκο, το κίουι, το αβοκάντο, η μπανάνα και ο ανανάς. 

Εάν ένα άτομο παρουσιάζει συμπτώματα αλλεργίας στο λάτεξ είναι απαραίτητο να σταματήσει άμεσα την έκθεση του σε αυτό και να συμβουλευτεί ειδικό. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τα άτομα που έχουν αλλεργία στο λάτεξ μπορούν να έχουν ασφαλείς σεξουαλικές επαφές με τη χρήση προφυλακτικών από άλλο υλικό, όπως είναι η πολυουρεθάνη. 

Πηγή: andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021, 14:43



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα