1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Τι καταλογίζεται ως απιστία στην ψηφιακή εποχή;



Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020, 15:27

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ίντερνετ παρέχει πολύ περισσότερες ευκαιρίες για απιστία σε σχέση με το παρελθόν, καθώς η γνωριμία με υποψήφιους συντρόφους γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτή η εύκολη πρόσβαση στην απιστία λοιπόν έρχεται να συμπληρωθεί επίσης από μη ξεκάθαρους κανόνες και ευκαιρίες για φλερτ σε διάφορα επίπεδα. 

Υπάρχει άλλωστε ο όρος διαδικτυακή απιστία για να περιγράψει ερωτικές συμπεριφορές που περιορίζονται   στην ψηφιακή επαφή χωρίς να  περιλαμβάνουν τη δια ζώσης συνάντηση και τη σαρκική επαφή. Πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για απιστία το ίδιο σοβαρή με τη παραδοσιακή. Είναι συνήθως αυτοί που καταδικάζουν επίσης το sexting και συχνά είναι επιφυλακτικοί με τη διαδικτυακή δραστηριότητα. Υπάρχουν όμως και αυτοί που μέσω εκλογίκευσης αναγνωρίζουν σε αυτή την πρακτική έναν τρόπο να μείνει κανείς πιστός στη σχέση του. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πολλά ζευγάρια χρησιμοποιούν το πόρνο και τα  social media για να διατηρήσουν τη μονογαμική τους σχέση. Η μονογαμία εκλαμβάνεται από αυτούς ως η μη ύπαρξη σεξουαλικής επαφής με άτομο έκτος σχέσης. Βρίσκουν λοιπόν τον ενθουσιασμό και την επιβεβαίωση που χρειάζονται διαδικτυακά χωρίς αυτό να επηρεάζει την πραγματική τους ζωή. Στην περίπτωση αυτή όμως είναι απαραίτητο οι δυο σύντροφοι να συμφωνήσουν ως προς το τι θεωρούν απιστία και να σεβαστούν ο ένας τα όρια του άλλου.  Όταν μάλιστα είναι ο ένας από τους δύο αυτός που έχει την ανάγκη της σεξουαλικής διαδικτυακής δραστηριότητας τότε δεν είναι ο ίδιος αυτός που αποφασίζει ή όχι εάν πρόκειται για απιστία. Θα πρέπει να αφουγκραστεί τις ανάγκες του/της συντρόφου, το πώς γίνεται αντιληπτή η συμπεριφορά από αυτή/ον κι εάν πληγώνει τα συναισθήματα του/της.

Εάν δεν υπάρχει ειλικρίνεια και σεβασμός στο σημείο αυτό τότε είναι πολύ πιθανό οι δυο σύντροφοι να αναλάβουν τους ρόλους του θύτη και του θύματος με καταστροφικές συνέπειες για τη σχέση τους. Οι θεραπευτές ζευγαριών μάλιστα τονίζουν ότι συχνά όταν τα ζευγάρια αναφέρονται στην απιστία είναι ξεκάθαρη η ανάγκη του να επεξεργαστούν  ζητήματα ντροπής κι ενοχής.  

Η τεχνολογία του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρα από τις συνεχείς ευκαιρίες για απιστία παρέχουν επίσης και ιδιαίτερα δελεαστικές ευκαιρίες ελέγχου για τους συντρόφους που αμφιβάλουν. Οι ειδικοί τονίζουν μάλιστα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των ατόμων αναφορικά με τη διαδικτυακή δραστηριότητα των συντρόφων τους είναι το γεγονός ότι αυτή διατηρείται μυστική κινώντας υποψίες και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη είναι βασικό συστατικό τόσο για τη διατήρηση μιας σχέσης όσο και για την ικανοποίηση από αυτή. Η σχετική έρευνα μάλιστα έχει δείξει ότι οι γυναίκες που γνώριζαν ότι οι άνδρες τους έβλεπαν πορνό ήταν πιο ικανοποιημένες από τη σχέση σε σύγκριση με τις γυναίκες οι σύντροφοι των οποίων έλεγαν ψέματα σχετικά με τη χρήση πορνό. 

Όταν ένα άτομο φοβάται ότι ο/η σύντροφος του το απατά, συχνά δεν μπορεί να αντέξει το άγχος και αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο για να τον/την ελέγχει. Είναι απαραίτητο στη φάση αυτή να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη μέσω της διαφάνειας αναφορικά με τη δραστηριότητα αμφοτέρων των συντρόφων στο διαδίκτυο.  Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να καταστρατηγηθεί κάθε ιδιωτικότητα. Κάθε ζευγάρι οφείλει να βρει αυτή τη λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη μυστικότητα και την ιδιωτικότητα. Συνήθως αυτή χαράζεται λαμβάνοντας υπόψη αυτά που είναι σημαντικά για τον καθένα ξεχωριστά χωρίς όμως να επηρεάζουν τη σχέση. Για παράδειγμα ένα όνειρο για μια πρώην είναι αυστηρά ιδιωτικό και προσωπικό, αλλά το σεξ με μια πρώην   επηρεάζει άμεσα τη σχέση .

Σε κάθε περίπτωση, με διαδίκτυο ή χωρίς,  η προστασία μιας σχέσης από την απιστία προέρχεται από την ουσιαστική επικοινωνία του ζευγαριού. Η απάντηση στο τι καταλογίζεται ως απιστία δεν βρίσκεται σε βιβλία ή έρευνες. Κάθε ζευγάρι δίνει την δική του απάντηση σε αυτό με δεδομένο ότι οι δυο σύντροφοι εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις του και θέτουν τα όρια τους σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού. 

Οι δυνατές σχέσεις άλλωστε αποτελούνται από δυνατά άτομα που μπορούν να διαφωνήσουν, να σταθούν στο ύψος τους και να διαπραγματευτούν τόσο για το ατομικό τους όφελος όσο και για το όφελος της σχέσης. Η σχέση είναι μια διαρκής διαπραγμάτευση ανάμεσα στο άτομο και το ζευγάρι και οι δύσκολες συζητήσεις πρέπει να γίνονται  εγκαίρως ώστε να δίνεται ευκαιρία στη σχέση να εξελίσσεται, να ωριμάζει και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Να παραμένει δηλαδή ζωντανή. 

 

Πηγή: andrologia.gr 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020, 16:19



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα