1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Τι είναι η σεξουαλική ανία;



Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2021, 16:08

Η σεξουαλική ανία εμφανίζεται σε ατομικό, διαπροσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, σύμφωνα με τους συγγραφείς μιας πρόσφατης ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine. Ωστόσο, η σεξουαλική ανία δεν έχει λάβει τόσο μεγάλη προσοχή από τους επιστήμονες σε αντίθεση με το γενικό αίσθημα ανίας που έχει διερευνηθεί επαρκώς. 

Οι συγγραφείς ορίζουν την ανία γενικά ως «την εμπειρία της απεμπλοκής από τον κόσμο και της προσκόλλησης σε ένα φαινομενικά ατελείωτο και δυσαρεστημένο παρόν». Περιέγραψαν επίσης τη σεξουαλική ανία ως ανία που σχετίζεται με τη σεξουαλική ζωή κάποιου (π.χ. βαρετό σεξ). Ωστόσο, η ίδια η έννοια δεν ορίζεται συγκεκριμένα.

Για να μάθουν περισσότερα, ανέλυσαν 43 μελέτες που δημοσιεύθηκαν έως τον Αύγουστο του 2020. Οι περισσότερες μελέτες περιλάμβαναν ετεροφυλόφιλους συμμετέχοντες. Οι συγγραφείς τις κατηγοριοποίησαν σε μελέτες για τη γενική ανία (17 μελέτες) και σε μελέτες για τη σεξουαλική ανία (26 μελέτες).

Το  πρώτο ερευνητικό ερώτημα των συγγραφέων εξέτασε τον ορισμό της σεξουαλικής ανίας . Ωστόσο, δεν βρήκαν οριστικές απαντήσεις. Σε γενικές γραμμές, η σεξουαλική ανία ορίστηκε ως η τάση να αισθάνεται κανείς βαριεστημένος με τις σεξουαλικές πτυχές της ζωής. Πρόσθεσαν ότι κανένας ορισμός δεν βασίστηκε στην εμπειρική έρευνα και ότι δεν υπήρχαν επίσημες θεωρίες για να τους υποστηρίξουν.

Το  δεύτερη ερευνητικό ερώτημα εξέτασε τη σεξουαλική ανία στο πλαίσιο της σεξουαλικής λειτουργίας, των σχέσεων και του φύλου. Παρατήρησαν τα εξής:

  • Η σεξουαλική ανία φάνηκε να συνδέεται με μεμονωμένα χαρακτηριστικά, όπως η ναρκισσιστική προσωπικότητα και η τάση προς την ανία.
  • Τα άτομα με σεξουαλική ανία μπορούν να αυνανιστούν ή να έχουν σεξουαλική  δραστηριότητα ως τρόπο αντιμετώπισης.
  • Η σεξουαλική ανία συσχετίστηκε με κακή σεξουαλική ανταπόκριση, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών διέγερσης, επιθυμίας και οργασμού.
  • Η σεξουαλική ανία συνδέθηκε με τη χαμηλή ικανοποίηση από τη σεξουαλική δραστηριότητα και τη σχέση, τις συγκρούσεις με τον/τη σύντροφο και την απιστία.
  • Τα άτομα που αναζητούν καινοτομία στις σεξουαλικές τους σχέσεις ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν σεξουαλική ανία.
  • Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα οι άνδρες είχαν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ανίας από ότι οι γυναίκες.

Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι τα αποτελέσματά τους πρέπει να εξεταστούν με προσοχή, και ενώ  μπορούν σύμφωνα με αυτά να προταθούν κάποιες συσχετίσεις, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποδειχτούν αιτιώδεις σχέσεις. Τέλος υποστηρίζουν ότι η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να περιλαμβάνει άλλες ομάδες σεξουαλικού προσανατολισμού και ποικίλους τύπους σχέσεων, όπως η συναινετική μη μονογαμία.

www.andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2021, 16:08



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα