1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Τι είναι η γλουταμίνη; – .


Η γλουταμίνη είναι το πιο άφθονο ελεύθερο αμινοξύ στο σώμα μας, παράγεται στους μύες και διανέμεται από το αίμα στα όργανα που την χρειάζονται. Μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία του εντέρου, το ανοσοποιητικό σύστημα και άλλες βασικές διεργασίες στο σώμα, ειδικά σε περιόδους στρες. Είναι σημαντική για την παροχή «καυσίμων» (άζωτο και άνθρακα) σε πολλά διαφορετικά κύτταρα του οργανισμού, καθώς επίσης και για την παραγωγή άλλων σημαντικών στοιχείων στο σώμα, όπως άλλα αμινοξέα – τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών – και γλυκόζη.

L-γλουταμίνη και D-γλουταμίνη
Όπως και πολλά άλλα αμινοξέα, η γλουταμίνη συναντάται σε δύο μορφές: την L-γλουταμίνη και τη D-γλουταμίνη. Η διαφορετική τους αυτή ονομασία υποδηλώνει ελαφρώς διαφορετική μοριακή διάταξη, η L-γλουταμίνη είνια η μορφή που βρίσκεται στα τρόφιμα και τα συμπληρώματα ενώ η D-γλουταμίνη είναι ασήμαντη για τους ζωντανούς οργανισμούς.

Ο Μεταβολισμός της Γλουταμίνης
Η σύνθεση της γλουταμίνης πραγματοποιείται σε όλους τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφάλου και του λιπώδους ιστού, μεγάλα ποσά γλουταμίνης παράγονται κυρίως από τους μύες και τους πνεύμονες.

Ποιος είναι ο ρόλος της;
Ο ρόλος της γλουταμίνης είναι να μεταφέρει με ασφάλεια τη παραγόμενη αμμωνία έξω από το κύτταρο, καθώς η υπερβολική ποσότητα ελεύθερης αμμωνίας στα κύτταρα είναι τοξική. Η γλουταμίνη λοιπόν, απομακρύνεται ελεύθερα από τους ιστούς και κατευθύνεται κυρίως προς το ήπαρ, το έντερο, τους νεφρούς και το πάγκρεας, έτσι είναι ο κύριος μεταφορέας του αζώτου στα κύτταρα. Η αξιοποίηση της γλουταμίνης κατά τη διάρκεια υπερκαταβολικών καταστάσεων (π.χ. σήψη, τραύμα) αυξάνεται, εάν ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις των κυττάρων τα αποθέματά της εξαντλούνται και οι λειτουργίες του κυττάρου να επιβαρύνονται.

Διατροφή
Χρήσεις
Παρενέργειες
Αλληλεπιδράσεις
Δοσολογία
Διατροφή
Σχεδόν κάθε τρόφιμο που περιέχει πρωτεΐνη θα έχει και μία ποσότητα γλουταμίνης, με τα νούμερα να ποικίλλουν ανάλογα με την επιλογή που θα κάνετε. Οι τροφές ζωικής προέλευσης αποτελούν καλές πηγές λόγω και του περιεχομένου τους σε πρωτεΐνες. Η απόκτηση επομένως, επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών στη διατροφή σας, μπορεί να σας εξασφαλίσει επαρκή πρόσληψη.

Ενδεικτικά, κάποια τρόφιμα που περιέχουν γλουταμίνη είναι:

Κρέας (π.χ. μοσχάρι)
Αυγά
Γάλα
Καλαμπόκι
Λευκό ρύζι

ΜΑΡΙΑ ΑΡΕΣΤΗ, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα