1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Τι γνωρίζετε για την αγαύη (σιρόπι);


Η αγαύη είναι ένα αιωνόβιο φυτό που το συναντάμε στις ζεστές και άνυδρες περιοχές του Μεξικού και των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Ορισμένα είδη αγαύης φύονται επίσης στις τροπικές περιοχές της Νότιας Αμερικής. Η αγαύη χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στο Μεξικό για την παραγωγή του εθνικού τους ποτού, τη γνωστή μας τεκίλα.

Πέραν αυτού όμως από την αγαύη παίρνουμε και το νέκταρ της, γνωστό ως σιρόπι αγαύης, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως ως γλυκαντικό και τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα υποκατάστατο της ζάχαρης που κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος.

Ποια η διαφορά του σιροπιού αγαύης σε σχέση με τη ζάχαρη;
Το σιρόπι αγαύης σε αντίθεση με την ζάχαρη περιέχει κυρίως φρουκτόζη (σε ποσοστό 56%) και πολύ λιγότερη γλυκόζη από αυτή. Αυτό καθιστά το σιρόπι ένα γλυκαντικό με πολύ χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με την κοινή ζάχαρη. Με άλλα λόγια η αντικατάσταση της ζάχαρης με σιρόπι αγαύης έχει ως αποτέλεσμα την μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και επομένως την καλύτερη διαχείριση και ρύθμιση της γλυκόζης αίματος σε διαβητικούς ασθενείς.

Επιπλέον το σιρόπι αγαύης είναι περίπου 1,4 με 1,6 φορές πιο γλυκό σε σχέση με την ζάχαρη και έτσι μπορεί να βοηθήσει στη μικρότερη πρόσληψη θερμίδων και στη διαχείριση του βάρους.

Σιρόπι αγαύης: Ποια η θρεπτική αξία του;
Τα 100 γραμμάρια σιροπιού αποδίδουν περίπου 310 kcal, ενώ μία κουταλιά της σούπας αποδίδει 78 kcal.

Το σιρόπι αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως αναλυτικά φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Θρεπτικά συστατικά ανά 100γραμμάρια
Σιρόπι ΑγαύηςΖάχαρη
Ενέργεια/ Θερμίδες310 kcal387 kcal
Υδατάνθρακες76.4 g99.98 g
Σάκχαρα68.0 g99.8 g
Φυτικές ίνες0.2 g
Λίπος0.45 g
Πρωτεΐνη0.1 g
Βιταμίνες
Θειαμίνη (B1)0.12 mg
Ριβοφλαβίνη (B2)0.16 mg0.019 mg
Νιασίνη (B3)0.69 mg
Βιταμίνη Β60.23 mg
Φυλλικό οξύ30 μg
Βιταμίνη C17 mg
Μεταλλικά στοιχεία
Ασβέστιο1 mg1 mg
Σίδηρος0.1 mg0.05 mg
Μαγνήσιο1 mg0 mg
Φώσφορος1 mg0 mg
Κάλιο4 mg2 mg
Νάτριο4 mg1 mg
Ψευδάργυρος0.01 mg0.01 mg
Νερό22.9 g0.02 g

Πηγή: USDA

Πως μπορώ να εντάξω το σιρόπι αγαύης στη διατροφή μου;

Το σιρόπι ουσιαστικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Μερικοί τρόποι λοιπόν να το εντάξουμε στο καθημερινό μα; πλάνο θα μπορούσαν είναι οι παρακάτω:

  • Αντικαταστήστε την ζάχαρη στον καθημερινό σας καφέ με σιρόπι αγαύης.
  • Βρείτε συνταγές για κέικ, μπάρες δημητριακών και μπισκότα που χρησιμοποιούν σιρόπι αγαύης αντί για ζάχαρη.
  • Φτιάξτε τα αγαπημένα σας γλυκόξινα πιάτα με βάση το σιρόπι αγαύης. Για παράδειγμα σως για την σαλάτα σας ή για το κοτόπουλό σας.
  • Απολαύστε το σιρόπι αγαύης μόνο του πάνω σε κρέπα ή σπιτικά pancakes αντί να επιβαρύνετε το πιάτο σας με λιπαρές πραλίνες και βαριά παρασκευάσματα.
  • Δώστε μια γλυκά νότα στο γιαούρτι σας προσθέτοντας λίγο σιρόπι αγαύης και ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα εποχής

ΕΒΙΤΑ ΣΙΑΤΙΤΣΑ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα