1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αυτοβελτιωση

Τι γίνεται όταν χάνουμε την ελπίδα; Την βρίσκουμε πάλι με αυτούς τους 6 τρόπους!

Ειδικά σε μια εποχή κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, όπου η πανδημία ακόμη δεν έχει τελειώσει και όπου περνάμε δύσκολα, η συμβουλή να ελπίζουμε, μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε άβολα. Αλλά είναι σε αυτή την δύσκολη περίοδο που η ελπίδα θα μας δώσει τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να αντέξουμε.

Σύμφωνα με ψυχολόγους, όσοι δεν ελπίζουν σε καταστάσεις κρίσης τείνουν πολλές φορές να δυσκολεύονται περισσότερο από εκείνους που ελπίζουν. Κι αυτό διότι οι τελευταίοι μπορούν ευκολότερα να δημιουργήσουν έναν ουσιαστικό μελλοντικό στόχο και να παλέψουν γι’ αυτόν.

Η ελπίδα δεν σημαίνει αυτόματα αδράνεια. Η ελπίδα είναι και δράση. Ως οργανωτικός ψυχολόγος, έχω καταλήξει ότι η ελπίδα προϋποθέτει τρία πράγματα: συγκεκριμένο όραμα για ένα καλύτερο μέλλον, αποφασιστικότητα να μάθουμε και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε, και συνεχή αναζήτηση διαφορετικών μονοπατιών με στόχο την επίτευξη των στόχων μας.

6 τρόποι να βρούμε ξανά την ελπίδα

Ξαναθυμηθείτε παλιότερες νίκες

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην The Journal of Positive Psychology, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν παρελθοντικές εμπειρίες, κατά τις οποίες κάτι που ήλπιζαν, τελικά έγινε. Μετά από αυτό, η ευτυχία και η ελπίδα τους για το μέλλον αυξήθηκαν.

Προσευχηθείτε ή διαλογιστείτε

Δεν έχει σημασία τι από τα δύο θα θέλατε να κάνετε. Ο στόχος είναι να μπούμε σε ένα μοτίβο σκέψης όπου πιστεύουμε ότι θα συμβούν θετικά πράγματα – και στη συνέχεια να περάσουμε στην πράξη γι’ αυτά. Αφιερώστε λίγο χρόνο για τέτοιες σκέψεις, όποια μορφή κι αν παίρνουν.

Αναζητήστε την «τρίτη πόρτα»

Ο Alex Banayan σε ένα βιβλίο του γράφει ότι η επιτυχία είναι σαν ένα νυχτερινό κλαμπ: Υπάρχουν πάντα 3 τρόποι για να μπούμε μέσα. Η πρώτη πόρτα είναι η κύρια είσοδος όπου σχεδόν όλοι περιμένουν στην ουρά για να μπουν. Η δεύτερη είσοδος είναι η είσοδος VIP, όπου μόνο συγκεκριμένα άτομα μπορούν να περάσουν. Αλλά κανείς δεν μας λέει ότι πάντα υπάρχει και η τρίτη πόρτα. Είναι η είσοδος από κάποιο στενό, όπου μπορεί κανείς να χτυπήσει πολλές φορές μια μικρή πόρτα, να μπει από ένα παράθυρο και να περάσει μέσα από την κουζίνα ή από κάποιο άλλο δωμάτιο – πάντα υπάρχει ένας τρόπος.

Φιλτράρετε τις πληροφορίες που δέχεστε

Ναι, είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι ειδήσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμορφώνουν την αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο. Αναζητήστε αντικειμενικές αλλά και θετικές πηγές. Το χιούμορ επίσης έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διαμόρφωση ελπίδας.

Δημιουργήστε σενάρια «Αν – τότε»

Αυτά τα σενάρια δεν χρειάζεται να είναι καταστροφικά. Έχει να κάνει κυρίως με μια προετοιμασία σε πολλά ενδεχόμενα, ώστε η ελπίδα για κάτι καλό να ενδυναμωθεί βασισμένη στις δικές μας αποκλειστικά δυνάμεις και στην βεβαιότητα ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε σε πολλά ενδεχόμενα και σε πιθανά εμπόδια.

Νοηματοδοτείστε την αποτυχία ως ανατροφοδότηση

Όταν χάνουμε την ελπίδα μας για το μέλλον, πιστεύουμε ότι οι ικανότητες και τα χαρακτηριστικά δεν μπορούν να αλλάξουν. Όμως, η νοοτροπία της εξέλιξης και της προόδου εμπεριέχει την ελπίδα για ένα καλύτερο και πιο επιτυχημένο μέλλον.

Όταν έχουμε ελπίδα, βιώνουμε διαφορετικά τα εμπόδια. Μαθαίνουμε από αυτά ώστε να μην τα ξανακάνουμε στο μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απογοητευόμαστε όταν συμβαίνουν αναποδιές, αλλά ότι καταφέρνουμε τελικά να το διαχειριστούμε και να ρυθμίσουμε αποτελεσματικά το συναίσθημα.

Benjamin Hardy, Medium

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα