1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Τα οφέλη του χαρουπιού στην υγεία


Το αλεύρι χαρουπιού αντικαθιστά εξαιρετικά τη σκόνη κακάο.

Είναι φτιαγμένο από αποξηραμένα καβουρδισμένα χαρούπια και μοιάζει πολύ με τη σκόνη κακάο. Αυτή η σκόνη χρησιμοποιείται συχνά ως φυσικό γλυκαντικό σε ψημένα προϊόντα. Είναι γλυκιά και έχει μοναδική γεύση.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει η σκόνη χαρουπιού.

Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Η σκόνη χαρουπιών δεν περιέχει ουσιαστικά λίπος. Εάν κάνετε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, η σκόνη χαρουπιού είναι μια καλή επιλογή. Απλά να έχετε κατά νου ότι είναι υψηλότερη σε ζάχαρη και υδατάνθρακες από την σκόνη κακάο.

Μόλις 2 κουταλιές σούπας σκόνη χαρουπιού έχουν 6 γραμμάρια ζάχαρης, περίπου 1,5 κουταλάκια του γλυκού.

Ένα φλιτζάνι σκόνη χαρουπιού έχει 51 γραμμάρια ζάχαρης και λιγότερο από 1 γραμμάριο λίπους. Ένα φλιτζάνι τσιπς σοκολάτας έχει 92 γραμμάρια ζάχαρης και 50 γραμμάρια λίπους.

Χαμηλό σε νάτριο
Σύμφωνα με την κλινική Mayo, ο μέσος Αμερικανός παίρνει 3.400 mg νατρίου καθημερινά. Αυτό είναι πολύ περισσότερο από το συνιστώμενο διαιτητικό επίδομα (RDA) 2.300 mg. Η American Heart Association συνιστά ακόμη λιγότερα, μόλις 1.500 mg ημερησίως.

Πάρα πολύ νάτριο στη διατροφή σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο:

-υψηλής πίεσης του αίματος

-εμφράγματος

-εγκεφαλικού

-οστεοπόρωσης

-νεφρικών προβλημάτων

Η σκόνη χαρουπιού δεν περιέχει νάτριο. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

Περιέχει ασβέστιο, αλλά όχι οξαλικά
Το ασβέστιο είναι ανόργανο. Είναι σημαντικό για την υγεία των οστών. Βοηθά επίσης την καρδιά, τα νεύρα και τους μυς σας να λειτουργούν καλά. Δύο κουταλιές της σούπας χαρουπιού έχουν 42 mg ασβεστίου ή 4% του RDA.

Το κακάο περιέχει οξαλικά, ενώσεις που μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφά το ασβέστιο. Μια δίαιτα υψηλή σε οξαλικά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά. Η σκόνη χαρουπιού δεν περιέχει οξαλικά άλατα.

Υψηλή σε φυτικές ίνες
Δύο κουταλιές της σούπας χαρουπιού έχουν σχεδόν 5 γραμμάρια ίνας, πάνω από το 20 τοις εκατό της ΣΗΠ. Οι ίνες βοηθούν να:

-μένετε πληρέστεροι και να τρώτε λιγότερα

-αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα

-διατηρείτε υγιή έντερα

-ελέγχετε το σάκχαρό σας

-μειώσετε τη χοληστερόλη σας

Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες σε αδιάλυτες φυτικές ίνες μειώνουν τη συνολική χοληστερόλη και την LDL (κακή) χοληστερόλη σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη.

Σε 2 κουταλιές σούπας σκόνη καρπού, υπάρχουν:

-Σίδηρος 0,35 mg

-Μαγνήσιο 6 mg

-Κάλιο 99 mg

-Ριβοφλαβίνη 0,055 mg

-Νιασίνη 0.228 mg

Χωρίς γλουτένη
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Σε μερικούς ανθρώπους, η γλουτένη ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα ώστε να επιτεθεί στο λεπτό έντερο. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται κοιλιοκάκη. Εάν έχετε κοιλιοκάκη ίσως είστε ευαίσθητοι στη γλουτένη και πρέπει να αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Η σκόνη χαρουπιών είναι χωρίς γλουτένη.

Βοηθά στην ανακούφιση της διάρροιας
Χάρη στην περιεκτικότητα σε ταννίνη, η σκόνη χαρουπιού έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσικό φάρμακο για τη διάρροια. Οι ταννίνες είναι πολυφαινόλες που υπάρχουν σε μερικά φυτά. Έρευνες υποδεικνύουν ότι η χορήγηση πούδρας πλούσιας σε ταννίνη, με ένα υγρό επανυδάτωσης είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τη θεραπεία της διάρροιας οξείας εκδήλωσης σε βρέφη ηλικίας 3 έως 21 μηνών.

Χωρίς καφεΐνη
Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες παρενέργειες, όπως:

-αυπνία

-γρήγορο καρδιακό ρυθμό

-νευρικότητα

-ευερεθιστότητα

-στομαχικές διαταραχές

-μυϊκό τρέμουλο

Η σκόνη χαρουπιών δεν περιέχει καφεΐνη. Αυτό είναι καλό για αυτούς που έχουν ευαισθησία στην καφεΐνη και τους ανθρώπους που αναζητούν υποκατάστατο σοκολάτας.

Καλή πηγή αντιοξειδωτικών
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2003, οι ίνες χαρουπιών είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών- πολυφαινόλης. Η μελέτη εντόπισε 24 πολυφαινολικές ενώσεις σε ίνες καρβέλου, κυρίως γαλλικό οξύ και φλαβονοειδή. Τόσο το γαλλικό οξύ όσο και τα φλαβονοειδή έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες.

Το γαλλικό οξύ έχει επίσης βρεθεί ότι καθαρίζει τις ελεύθερες ρίζες και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές και νευροπροστατευτικές ικανότητες.

Χωρίς τυραμίνη
Η τυραμίνη είναι ένα υποπροϊόν της τυροσίνης, ένα αμινοξύ. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Κεφαλαλγίας, τα τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους ημικρανίας. Δεδομένου ότι η σοκολάτα περιέχει τυραμίνη, δεν συνιστάται για άτομα που παίρνουν ημικρανίες. Το χαρούπι δεν περιέχει τυραμίνη και θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση εάν πάρετε ημικρανίες.

Τρόποι χρήσης του χαρουπιού
Δοκιμάστε αυτούς τους τρόπους για να προσθέσετε σκόνη χαρουπιού στη διατροφή σας:

προσθέστε σκόνη χαρουπιού σε smoothies

-βάλτε σκόνη χαρουπιού σε γιαούρτι ή παγωτό

-προσθέστε σκόνη χαρουπιού στην αγαπημένη σας ζύμη ψωμιού

-φτιάξτε ένα ζεστό ρόφημα χαρουπιών αντί για ζεστή σοκολάτα

-αντικαταστήστε στα γλυκά την καραμέλα με χαρούπι

Συμπέρασμα
Η σκόνη χαρουπιού είναι μια υγιεινή εναλλακτική αντί του κακάο, αν και η ελάχιστα επεξεργασμένη σκόνη κακάο έχει μερικά οφέλη για την υγεία από μόνη της. Δεδομένου ότι η σκόνη χαρουπιού είναι φυσικά γλυκιά, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να προσθέσετε ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά όταν τη χρησιμοποιείτε στις αγαπημένες σας συνταγές. Η σκόνη χαρουπιού θεωρείται γενικά ασφαλής για κατανάλωση. Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν χαρούπι σε μεγάλες ποσότητες.

ΠΗΓΗΔ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα