1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Τα μούρα κάνουν (πολύ) καλό τελικά


Μικρά στο μάτι, αλλά θαυματουργά για τον οργανισμό, τα μούρα είναι ένας διατροφικός θησαυρός που οφείλουμε να ανακαλύψουμε.

Πώς μας ωφελούν;

Πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες

Τα μούρα περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν το σώμα να έχει υπό έλεγχο τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που είναι ευεργετικά σε μικρές ποσότητες, αλλά μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά σας όταν ο αριθμός τους είναι πολύ υψηλός, προκαλώντας οξειδωτικό στρες.

Τα μούρα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελλαγικό οξύ και η ρεσβερατρόλη. Εκτός από την προστασία των κυττάρων σας, αυτές οι φυτικές ενώσεις μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών. Μια μελέτη έδειξε ότι τα βατόμουρα και τα σμέουρα έχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από τα φρούτα που καταναλώνονται συνήθως, μαζί με το ρόδι, ενώ αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα αντιοξειδωτικά στα μούρα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες.

Βοηθούν στη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα και της ανταπόκρισης στην ινσουλίνη

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ανθρώπους έχουν δείξει ότι τα μούρα μπορεί να προστατεύσουν τα κύτταρά σας από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να βοηθήσουν στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και της ανταπόκρισης ινσουλίνης σε γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Σε μια μελέτη έξι εβδομάδων, τα παχύσαρκα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη που έπιναν ένα smoothie με βατόμουρο δύο φορές την ημέρα παρουσίασαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη από εκείνους που κατανάλωναν smoothies χωρίς μούρα.

Και στο αδυνάτισμα

Τα μούρα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, συμπεριλαμβανομένων των διαλυτών ινών. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση διαλυτών ινών επιβραδύνει την κίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού σας συστήματος, οδηγώντας σε μειωμένη πείνα και αυξημένα αισθήματα πληρότητας. Αυτό μπορεί να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων και να διευκολύνει τη διαχείριση βάρους.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση του αριθμού των θερμίδων που απορροφάτε από τα μικτά γεύματα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο διπλασιασμός της πρόσληψης φυτικών ινών θα μπορούσε να σας κάνει να απορροφήσετε έως και 130 λιγότερες θερμίδες την ημέρα.

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα των μούρων σε φυτικές ίνες σημαίνει ότι είναι χαμηλά σε εύπεπτους ή καθαρούς υδατάνθρακες, οι οποίοι υπολογίζονται αφαιρώντας τις ίνες από τους συνολικούς υδατάνθρακες.

Είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά

Τα μούρα είναι χαμηλά σε θερμίδες και εξαιρετικά θρεπτικά. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, περιέχουν επίσης αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Τα μούρα, ειδικά οι φράουλες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Ένα φλιτζάνι (150 γραμμάρια) φράουλες παρέχει ένα εντυπωσιακό 150% της ΣΗΠ βιταμίνης C. Με εξαίρεση τη βιταμίνη C, όλα τα μούρα είναι αρκετά παρόμοια όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και μέταλλα.

Συγκεκριμένα περιέχουν:

Βιταμίνη C: 35% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 32% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Κ1: 25% της ΣΗΠ

Χαλκός: 8% της ΣΗΠ

Φολικό οξύ: 6% της ΣΗΠ

Βοηθούν στις φλεγμονές

Έχουν επίσης ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η φλεγμονή είναι η άμυνα του σώματος απέναντι στις μολύνσεις ή τους τραυματισμούς. Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδηγεί συχνά σε υπερβολική, μακροχρόνια φλεγμονή λόγω αυξημένου στρες, ανεπαρκούς σωματικής δραστηριότητας και ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών. Αυτός ο τύπος χρόνιας φλεγμονής πιστεύεται ότι συμβάλλει σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία. Μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στα μούρα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών.

Μειώνουν τη χοληστερόλη

Τα μαύρα σμέουρα και οι φράουλες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης σε άτομα που είναι παχύσαρκα ή έχουν μεταβολικό σύνδρομο. Σε μια μελέτη διάρκειας 8 εβδομάδων, οι ενήλικες με μεταβολικό σύνδρομο που κατανάλωναν καθημερινά ένα ρόφημα που παρασκευαζόταν από παγωμένες φράουλες παρουσίασαν πτώση της LDL (κακής) χοληστερόλης κατά 11%.

Με πληροφορίες από Healthline

 

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα