1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Τάρτα ντομάτας με τυριά | Συνταγές


Μια υπέροχη τάρτα με ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες, βασιλικό και κρεμμύδια, με μείγμα ανάμεικτων τυριών και μαγιονέζας, σε τραγανή βάσης τάρτας. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για μια πεντανόστιμη, λαχταριστή τάρτα ιδανική για ορεκτικό ή και συνοδευτικό στο καθημερινό και επίσημο τραπέζι σας. Αν είστε αρχάριοι ή δεν έχετε χρόνο χρησιμοποιήστε έτοιμο φύλλο ζύμης για τη βάση, διαφορετικά φτιάξτε τη δική σας σπιτική. Η σπιτική είναι βέβαια χρονοβόρα και σχετικά για πεπειραμένους αλλά θα σας αποζημιώσει με τη γεύση και τη τραγανή υφή της. Δοκιμάστε τη!!!

Υλικά συνταγής

  • 1 φύλλο ζύμης για τάρτες (κατά προτίμηση Pillsbury) ή σπιτική ζύμη:
  • Για σπιτική ζύμη τάρτας (προαιρετικά):
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για άλειμμα ταρτιέρας
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 115 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους 1,2 εκ. περίπου + λιωμένο βούτυρο για άλειμμα ταρτιέρας
  • 3-5 κ.σ. νερό κρύο (όσο πάρει)
  • Για τη γέμιση:
  • 1 ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο (περίπου 1/2 φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι)
  • 3-4 ντομάτες, κομμένες στη μέση, συμπιεσμένες να φύγει ο πολύς χυμός τους και ψιλοκομμένες ώστε να έχετε περίπου 3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένες ντομάτες
  • αλάτι 
  • 1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού (περίπου 8-9 μεγάλα φύλλα)
  • 250 γρ. ανάμεικτα τυριά (γραβιέρα, μοτσαρέλα, τσένταρ, κασέρι)
  • 120 γρ. (1/2 φλ. τσαγιού) μαγιονέζα
  • 1 κ.γ. ταμπάσκο (αυξομειώστε τη ποσότητα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο κρούστας το απλώνετε στη βάση και τα τοιχώματα μιας βουτυρωμένης και αλευρωμένης ταρτιέρας 23 εκ. και τη προψήνετε ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. 
  2. Για σπιτική ζύμη τάρτας: Βάζετε στο κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε να αναμιχθούν. Προσθέτετε τους μισούς κύβους βουτύρου, τους χτυπάτε για 1/2 λ, προσθέτετε και τους υπόλοιπους κύβους και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα μείγμα με πολλά κομμάτια βουτύρου σε μέγεθος αρακά. Προσθέτετε αρχικά 2 κ.σ. νερό και συνεχίζετε το χτύπημα προσθέτοντας σταδιακά 1 κ.σ. νερό, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη να ενσωματώνεται, μέχρι να έχετε μια ζύμη που να πλάθετε. Προσπαθήστε να βάλετε ελάχιστο νερό γιατί αν βάλετε πολύ θα σφίξει η ζύμη και θα γίνει σκληρή η τάρτα.
  3. Μεταφέρετε τη ζύμη σε καθαρή αλευρωμένη επιφάνεια και με τα χέρια σας την ανοίγετε σε ένα μέτριο “δίσκο” σαν φύλλο. Πασπαλίζετε το δίσκο/φύλλο με αλεύρι και από τις 2 πλευρές, το τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη, τον τοποθετείτε σε δίσκο και το βάζετε στο ψυγείο για 45 λ περίπου.
  4. Στη συνέχεια βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο, την αφήνετε για 10 λ να σταθεί και μετά με ένα πλάστη την ανοίγετε σε ένα στρογγυλό φύλλο 28-30 εκ. περίπου. Τη στρώνετε στη βάση και τα τοιχώματα μιας  βουτυρωμένης και αλευρωμένης ταρτιέρας ή σε ένα ρηχό στρογγυλό ταψάκι 23 εκ. περίπου.
  5. Στρώνετε από πάνω χαρτί ψησίματος ή αλουμινόχαρτο, φροντίζοντας να καλύψετε καλά τη ζύμη και ρίχνετε μέσα σε όλη τη βάση ξερά φασόλια, ή ρεβύθια ή ρύζι και τη ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 15 λ. Μετά αφαιρείτε τα όσπρια και το χαρτί ψησίματος, με ένα πιρούνι τρυπάτε σε αρκετά μέρη τη βάση της ζύμης και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10 λ. 
  6. Για τη γέμιση: Εν τω μεταξύ αλατίζετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν τους χυμούς τους ενώ ετοιμάζετε τη ζύμη βάσης. Μετά τις μεταφέρετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν καλά.
  7. Όταν η ζύμη ψηθεί πασπαλίστε από πάνω σε μια στρώση το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, από πάνω απλώνετε σε άλλη μια στρώση τις στραγγισμένες ντομάτας και πασπαλίζετε πάνω από τις ντομάτες το ψιλοκομμένο βασιλικό. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά τα τριμμένα τυριά, τη μαγιονέζα και το ταμπάσκο (θα έχετε ένα σφιχτό μείγμα) και απλώνετε ομοιόμορφα το μείγμα πάνω από τις ντομάτες με το βασιλικό. 
  8. Ισιώνετε την επιφάνειά του και ψήνετε τη τάρτα σας σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 35-45 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί καλά πάρει ένα χρυσο-ρόδινο χρώμα. 

 

 

 

 

 

 

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τάρτα ντομάτας με τυριά

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα