1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Συνδυάζοντας τάπας με Ισπανικά κρασιά


Αν σχεδιάζετε να πάτε ένα ταξίδι στην Ισπανία, σας έχουμε οδηγίες για συνδυάσετε τα τάπας με τα κατάλληλα ισπανικά κρασιά, όπως τις παρουσίασε η ιστοσελίδα decanter.com/

ΤΑΠΑΣ: τυρί Manchego, jamón ibérico, ελιές, αντσούγιες

Επειδή αυτά τα πιάτα γενικά χρησιμεύουν ως απεριτίφ, επιλέξτε είτε ένα ξηρό Fino είτε ένα Sherry Manzanilla», συνιστά ο François Chartier, ισπανός sommelier στο εστιατόριο Sofie Be So στη Βαρκελώνη. Συνήθως συνιστάται ο συνδυασμός του κρέατος με το κόκκινο κρασί, αλλά τα πλουσιότερα πιάτα με βάση το κρέας είναι πιο περίπλοκα γιατί ενισχύουν τις τανίνες και την οξύτητα του κρασιού. Αντί κόκκινου κρασιού λοιπόν θα μπορούσατε να πάτε σε πιο ασφαλείς επιλογές και να τα συνδυάσετε ένα ξηρό λευκό ή αφρώδες λευκό κρασί όπως το Cava.

ΤΑΠΑΣ: Pan con tomate, πατάτες μπράβα, πιπεριές padrón, χταπόδι Γαλικίας

Αυτά τα τάπας έχουν κυρίαρχη την παρουσία ντομάτας και των καυτερών μπαχαρικών όπως η πάπρικα. Ως εκ τούτου, ταιριάζουν με ροζέ κρασιά και με ένα ροζέ Cava. Επίσης συνδυάζονται πολύ καλά με ελαφρά κόκκινα κρασιά – ειδικά εκείνα που είναι φρέσκα και αξεπέραστα σε στυλ. Κοιτάξτε για κρασιά από τοπικές ποικιλίες σταφυλιών της Καταλανίας όπως το Trepat ή το Sumoll – ταιριάζουν τέλεια με το άρωμα του μικρού νόστιμου pimientos de padrón.

ΤΑΠΑΣ: Τορτίγιες, κροκέτες, καλαμάρια

Με τα τηγανητά καλαμάρια και τις κροκέτες, καθώς και το λιπαρό στοιχείο της τορτίγιας, χρειάζεστε ένα κρασί που μπορεί να αναζωογονήσει τον ουρανίσκο. Επίσης, το sherry είναι μια καλή επιλογή. Το Oloroso ή το Amontillado κυριαρχούνται από αρώματα φρυγανίσματος από τις μεγάλες περιόδους παλαίωσης της δρυός και είναι ιδανικά για να συνδυαστούν με τηγανητά τάπας, όπως καλαμάρια ή τηγανητό ψάρι της Ανδαλουσίας, γνωστό ως pescaíto frito.

«Συνιστώ να παίζετε με τις θερμοκρασίες αυτών των κρασιών», δήλωσε ο ισπανός sommelier, Martínez. «Aπολαύστε τα λίγο πιο δροσερό, καθώς συνήθως έχουν 15-20% abv».

Δεν είστε fan του Sherry; Δοκιμάστε να συνδυάσετε ένα ξηρό και φρέσκο λευκό κρασί, όπως το Albariño από την Rías Baíxas, «έχει ένα στοιχείο εσπεριδοειδών που ικανοποιεί τις γεύσεις αυτών των τάπας», δήλωνει ο Martínez.

Τελικός χρυσός κανόνας

Στην Ισπανία, το κρασί με το φαγητό έχουν αναπτύξει τις κουλτούρες τους σχεδόν παράλληλα επί χιλιάδες χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι ο καλύτερος συνδυασμός θα μπορούσε απλά να συνδυάζει κρασί και τάπας από την ίδια περιοχή. «Ο σημαντικότερος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η περιοχή», δήλωνει ο Martínez. «Συνδυάζοντας τάπας με κρασιά από τον ίδιο τόπο είναι βέβαιο ότι θα έχετε ιδανικό ταίριασμα. Η φύση είναι πολύ σοφή.

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα