1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Συμπτώματα Χαμηλής Τεστοστερόνης



Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023, 13:10

Η τεστοστερόνη συχνά αναφέρεται ως η κύρια ανδρική ορμόνη, αν και υπάρχει και στον οργανισμό των γυναικών σε μικρότερες ποσότητες. Παράγεται κατά κύριο λόγο στους όρχεις του άνδρα και δευτερευόντως στις γυναικείες ωοθήκες.

Αυτή η σημαντική ορμόνη βοηθά στην ανάπτυξη της μυϊκής και οστικής μάζας, την ανάπτυξη της τριχοφυΐας στο πρόσωπο και το σώμα και την ανάπτυξη των ανδρικών αναπαραγωγικών οργάνων όπως οι όρχεις και ο προστάτης. Επιπλέον παίζει σημαντικό ρόλο στην γενικότερη υγεία και μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην διάθεση του ατόμου και την συμπεριφορά του. Τέλος, η τεστοστερόνη παίζει μεγάλο ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Κάποιες φορές, ένας άνδρας μπορεί να μην παράγει αρκετή τεστοστερόνη. Αυτή η κατάσταση λέγεται υπογοναδισμός και είναι πιο συνηθισμένος στους άνδρες καθώς μεγαλώνουν, δεν αποτελεί όμως αναπόδραστη επίπτωση του γήρατος.

Όταν ένας άνδρας έχει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, μπορεί να αρχίσει να παρατηρεί αλλαγές στο σώμα του, στα επίπεδα ενέργειάς του και στα συναισθήματά του. Τα ακόλουθα είναι κάποια από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του υπογοναδισμού:

  • Κόπωση.
  • Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.
  • Ευερεθιστότητα και εναλλαγές διάθεσης.
  • Μείωση μυϊκής μάζας.
  • Στυτική Δυσλειτουργία.
  • Συρρίκνωση των όρχεων.
  • Τριχόπτωση.
  • Κατάθλιψη.
  • Γυναικομαστία.
  • Αύξηση σωματικού λίπους.
  • Μεταβολές στην κατανομή του σωματικού λίπους.

Ένας άνδρας με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να παρατηρήσει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα ή και όλα. Συνεπώς αν βιώνετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα και επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά σας και την ποιότητα ζωής σας, είναι καλή ιδέα να τα συζητήσετε με τον γιατρό σας ώστε να ελεγχθούν τα επίπεδα της ορμόνης στον οργανισμό σας.

Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης (TRT) μπορεί να έχει την μορφή τοπικών τζελ, επιθεμάτων, ενέσεων ή ακόμα και χαπιών και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην βελτίωση των συμπτωμάτων. Παρόλα αυτά είναι απολύτως απαραίτητο να ακολουθείτε την θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης ακριβώς όπως σας έχει υποδείξει ο γιατρός σας.

Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης είναι ασφαλής αλλά σε σπάνια περιστατικά έχουν αναφερθεί ακμή, ήπια κατακράτηση υγρών, αλλοιώσεις στον προστατικό ιστό και αυξημένη επιθετικότητα ή απότομες εναλλαγές διάθεσης. Γι’ αυτούς τους λόγους είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεστε περιοδικά από ουρολόγο καθ’ όλη την διάρκεια θεραπείας υποκατάστασης τεστοστερόνης και να ελέγχονται τακτικά τα επίπεδα της ορμόνης ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά πλαίσια.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023, 14:21



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα