1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Συμπτώματα και αντιμετώπιση της μυκητίασης στους άνδρες 



Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021, 19:21

Η μυκητίαση μπορεί να επηρεάσει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες. Στους άνδρες συνήθως προσβάλλει τη βάλανο του πέους και την ακροποσθία, μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν βλεννογόνοι όπως είναι η στοματική κοιλότητα. Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα αλλά εάν δημιουργηθεί φλεγμονή, ο άνδρας ενδέχεται να παρουσιάσει:

  • Κνησμό και πόνο
  • Εξάνθημα με μικρά σπυράκια ή λευκά σημάδια 
  • Ερυθρότητα στο δέρμα που φαίνεται να γυαλίζει 
  • Οίδημα κι ερεθισμό

Παράλληλα είναι πιθανό να συγκεντρωθεί ένα λευκό, δύσοσμο έκκριμα κάτω από την ακροποσθία, καθώς και να προκαλείται πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή την ούρηση.

Οι  ήπιες λοιμώξεις συνήθως δε χρειάζονται θεραπεία. Όταν όμως υπάρχουν συμπτώματα ο άνδρας μπορεί να λάβει φαρμακευτική αγωγή είτε τοπικά με τη χρήση αντιμυκητιασικών αλοιφών είτε από το στόμα με τη χορήγηση δισκίων με αντιπμυκητιασικές ουσίες όπως  κλοτριμαζόλη, εκοναζόλη και μυκοναζόλη. 

 Για την τοπική θεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως αλοιφή με τις προαναφερόμενες δραστικές ουσίες ή με νυστατίνη, η  οποία θα πρέπει να χορηγείται μια φορά την ημέρα για 7-21 ημέρες. 

Οι παραπάνω θεραπείες είναι διαθέσιμες στο φαρμακείο χωρίς συνταγογράφηση, εάν όμως ο άνδρας είναι η πρώτη φορά που χρειάζεται αντμυκητιασική αγωγή καλό είναι  να επικοινωνήσει με τον ιατρό του. 

Σε κάθε περίπτωση η καλή υγιεινή της γενετήσιας περιοχής είναι πολύ σημαντική τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της μυκητίασης. Ο άνδρας είναι σημαντικό να πλένει το πέος του σχολαστικά με ζεστό τρεχούμενο νερό χωρίς τη χρήση προϊόντων με άρωμα τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό. Επίσης πολύ σημαντικό είναι  να στεγνώνεται καλά η περιοχή μετά το πλύσιμο καθώς και να επιλέγονται άνετα βαμβακερά εσώρουχα που διατηρούν τη γενετήσια περιοχή στεγνή και δροσερή. Ιδιαίτερα οι άνδρες με σφιχτή ακροποσθία θα πρέπει να φροντίζουν σχολαστικά την υγιεινή της περιοχής ώστε να αποφεύγεται η συγκέντρωση σμήγματος που ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό.  

Τέλος, αμφιλεγόμενη είναι η λήψη προβιοτικών ως εναλλακτική μέθοδος πρόληψης και αντιμετώπισης της μυκητίασης. Στην πραγματικότητα υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός μελετών που έχουν δείξει ότι κάποια προβιοτικά που περιλαμβάνουν γαλακτοβάκιλους μειώνουν τον αριθμό των μυκήτων σε κάποιες περιπτώσεις μυκητιασικής λοίμωξης. Δεν υπάρχουν ωστόσο επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών στην πρόληψη και τη θεραπεία της μυκητίασης. 

Πηγή: andrologia.gr 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021, 19:21



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα