1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Στη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος


Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του αναπαλαιωμένου ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Περιστεράς, της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

Στα εγκαίνια του ναού, που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, πρόκειται να παραστούν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, μητροπολίτες άλλων περιοχών και πλήθος πιστών. Την ευθύνη διοργάνωσης της τελετής εγκαινίων έχει η Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, ενώ ο Δήμος Θέρμης θα συνδράμει σε οτιδήποτε απαιτηθεί για την καλύτερη πρόσβαση στην Κοινότητα της Περιστεράς.

Η ιστορία του σπάνιου τύπου ναού του Αγ. Ανδρέα

Ο ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα στην Περιστερά αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο της πρώιμης βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για τετράκογχο, σταυροειδή ναό με τους πέντε τρούλους «φυτεμένους» στις κεραίες του σταυρού. Κτίστηκε το 871 από τον Όσιο Ευθύμιο, έπειτα από όραμα και αποτελούσε το Καθολικό της Ιεράς Μονής των Περιστερών. Τα θεμέλια του κτίσματος μαζί με τις τέσσερις κολώνες, χρονολογούνται στον 4ο μ.Χ. αιώνα.
Στην πορεία των αιώνων ο ναός υπέστη σημαντικές φθορές, ενώ τον Αύγουστο του 2015 υπέστη σοβαρές καταστροφές από πυρκαγιά που έπληξε το νάρθηκα του ναού. Έπειτα από εντατικές εργασίες αποκατάστασης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, οι οποίες διήρκεσαν περίπου τρία χρόνια ο ιερός ναός παραδόθηκε ξανά στους πιστούς και τον Νοέμβριο του 2021 έγιναν τα θυρανοίξια.
Τις εργασίες αποκατάστασης και αναπαλαίωσης πραγματοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα των εγκαινίων

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022
18.30 Υποδοχή της τιμίας χειρός του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, Κατάθεσις των Ιερών Λειψάνων και Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου.

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022
07.00 Ακολουθία του Όρθρου
08.15 Ακολουθία των Εγκαινίων
09.30 Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, Προεξάρχοντος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα