1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Στην παραλία με οικολογική συνείδηση


Οι ακτές και οι θάλασσες σε όλο τον κόσμο είναι περιβαλλοντικά ευάλωτες στην «εισβολή» του ανθρώπινου είδους. Η καλοκαιρινή περίοδος, όπου πλήθος κόσμου συρρέει για βουτιές, είναι μια καλή αφορμή για να προσέξουμε λίγο παραπάνω το οικολογικό μας αποτύπωμα, αλλά και τις ζημιές που προκαλούμε άθελά μας στο φυσικό περιβάλλον.

Δες λοιπόν μερικές συμβουλές για να πάρεις μαζί και την οικολογική σου συνείδηση την επόμενη φορά που θα πεταχτείς για μια βουτιά.

Προσοχή στα εμπόδια

Το να χτίζεις κάστρα και να σκάβεις λακούβες στην παραλία είναι ωραία φάση, όμως αν η περιοχή αποτελεί καταφύγιο για θαλάσσιες χελώνες, θα πρέπει πριν φύγεις να τα γκρεμίσεις και να γεμίσεις τις τρύπες. Έτσι θα αποτρέψεις τις μητέρες και τα μωράκια να κολλήσουν σε ανθρωπογενή “εμπόδια” άμμου. Είναι πολύ σημαντικό για τις μητέρες να γεννήσουν τα αυγά τους στην παραλία και τα νεογνά να φτάσουν με ασφάλεια στη θάλασσα, χωρίς τρύπες και κάστρα στην άμμο.

Μην ταΐζεις τους γλάρους

Μην ταΐζεις γλάρους ή άλλα ζώα της παραλίας. Τα ζώα αυτά γνωρίζουν ήδη τι τροφές πρέπει να τρώνε και η ανθρώπινη τροφή θα τους προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, ασθένειες και ανισορροπία στον τροφικό κύκλο. 

Χρησιμοποίησε αντηλιακό φιλικό προς το περιβάλλον

Τα συστατικά του αντηλιακού σου έχουν σημασία για το περιβάλλον. Το πιθανότερο είναι ότι ορισμένες από τις χημικές ουσίες του θα είναι επιζήμιες για τους ωκεανούς και τα κοράλλια (με κύριο ένοχο τη χημική ουσία Oxybenzone). Δες μερικά φυτικά, φιλικά προς το περιβάλλον αντηλιακά εδώ. 

Μάζεψε τα σκουπίδια σου

Είναι προφανές, αλλά οφείλουμε να το τονίσουμε. Το πλαστικό και τα περιτυλίγματα βλάπτουν την άγρια ζωή και τις θάλασσες. Το ίδιο και οι γόπες. Αν θες να καπνίσεις πάρε ένα τασάκι παραλίας, βολικό και αποτελεσματικό, όπως αυτά εδώ. 

Μείωσε το αποτύπωμα άνθρακα

Προτίμησε να πας στην παραλία με τα πόδια (αν μένεις κοντά) ή με ποδήλατο. Αν είσαι πιο μακριά προτίμησε τη δημόσια συγκοινωνία ή τα λεωφορεία. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσεις το αποτύπωμα άνθρακα, αλλά θα γλιτώσεις και χρήματα. Δες εδώ μερικές παραλίες προσβάσιμες με λεωφορεία στην Αττική. 

Πάρε ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού

Αρκετά με τα πλαστικά μπουκαλάκια από τα καφέ μπαρ της παραλίας που πετιούνται μετά από μια χρήση. Προτίμησε ένα παγούρι-θερμός που θα κρατήσει δροσερό το νερό σου και, αν η ζέστη είναι αφόρητη, βάλε και λίγο πάγο μέσα για να παραμείνει κρύο. Δες μερικές επιλογές εδώ.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα